Samsung E720

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.50

Tudás: 7.33

Minőség: 7.33

Értékelés: 7.39 | Szavazatok: 6

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!
Megjelenés

Igazán régen teszteltünk már Samsung telefonkat, így nagy becsben tartottuk a Samsung által küldött E720-ast. Kivéve a dobozából, a telefon mellett találunk egy érdekesen „design”-olt töltőt és egy szép fehér szetero headsetet is. Első rátekintésre nem tűnik fel sok különbség a cég előző, E710 modelljéhez képest. Ugyanúgy van külső kijelzője, két mobil fénye és hangerő szabályzó gombja. A méretek is megegyeznek. Súlyra viszont az új modell 5 grammal kevesebb, és a színe is mintha sötétebb lenne. Aztán mikor elkezdjük tüzetesebben megvizsgálni, rájövünk, hogy nagyobb a külső kijelző (96*96 pixel), már 65K színben pompázik és persze OLED. Ezenkívül találunk alatta három gombot, ami a beépített mp3 lejátszóhoz tartozik, s nagy segítséget nyújt a fényképezésben is. A belső kijelző is kapott egy kis ráncfelvarrást. A billentyűzet kialakítása nem változott, csak a színe. Kényelmesen nyomkodható. A hangerő szabályzó gombok fölött megtaláljuk a headset csatlakozóját, amit egy kis gumi fedél véd.

Kijelző

A kijelző 176*220 pixel 262 ezer színnel és TFT technólógiával készült. Az egyik legszebb kijelzővel rendelkező telefon. Éles a kép és élethűek a színek. Napfényben azonban nem igazán élvezhető a kijelző, főleg a külső OLED kijelző tartalma nem látható. Akkumulátor Az akkumulátor 800 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez kb. 7 óra beszélgetésre, és 260 óra készenléti időre elég. A valóságban egészen jól bírta a gyűrődést, nem kellett sokszor tölteni a teszt alatt. Bár a teszt készülékhez nem adtak kiegészítő akkumulátort, tudomásunk szerint az eredeti csomagolásban szokott lenni még egy pót akku is.

Csengőhang

64 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár mp3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Csengőhangjai hangosak és szépen szólnak. A csengőtárunkat WAP-ról és Bluetooth-on keresztül is bővíthetjük. Lehet Midi, MP3 vagy AMR is. A csengőhangon kívül különböző eseményekhez is hozzá tudjuk rendelni őket.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 1000 bejegyzés eltárolására képes. 12 mező lehet egy bejegyzésben, fényképet és csengőhangot is rendelhetünk hozzá. Saját csoportjainkat is létrehozhatjuk.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. 200 SMS mellett 300 kbyte-ig küldhetünk MMS-t és 3 Megabyte tárhely áll rendelkezésünkre a tárolásához. Van karakter számláló is és küldhetünk összefűzött SMS-t is. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. Email-jeink letöltésére is lehetőségünk van, de az e-mail mérete a csatolt állománnyal együtt sem haladhatja meg a 250 kbyte-ot.

Testreszabhatóság

Viszonylag könnyen testre szabható a telefon. Témák letöltésére nincs lehetőség, csak előre beépített színsémák közül választhatunk. Külső és belső kijelzőre is állíthatunk be háttérképet egyaránt. Az üzenetek hangján kívül mindenhez rendelhetünk saját hangot.

Alkalmazások és extrák

File manager : itt találjuk a képeinket, csengőhangjainkat. Könyvtárakat nem tudunk létrehozni.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Négy különböző esemény lehet beállítani. Sajnos ezekből csak 100 lehet, vagyis összesen 400.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép. Használhatunk zárójeleket is és figyelembe veszi a művelet végzés sorrendjét is.
Hangfelvétel: készíthetünk hangfelvételt is.
Valuta konverter és mértékegység váltó egészen jól használható
Mp3 lejátszó: fájl listába rendezve hallgathatjuk dalainkat. Becsukott állapotban hosszan megnyomva a play gombot tudjuk elővarázsolni a lejátszót.


Kommunikáció

Kommunikációja a kábelen kívül a Bluetooth-ra is kiterjed. A Bluetooth nincs korlátozva, tehát a headset-en kívül csengőhangokat, képket és videókat is küldhetünk rá.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Maximálisan 1152*864 -as képet képes készíteni. Csukott állapotban önarcképet is csinálhatunk. Nyitott állapotban az egész képernyőn is látszódhat a kamera képe. Elég gyorsan kezeli a képeket, nem lehet rá panasz. Képei kissé zajosak, néha életlenek is. De ezenkívül jónak mondható. Lehetőségünk van Zoom-olásra is és ha sötét van bekapcsolhatjuk a 'vakut' is. Különböző effektekkel tarkíthatjuk a fényképeinket.

Videó

A telefon kamerája -ebben a kategóriában egyedül állóan- 352*288 felbontású MP4 videó fájlokat tud készíteni hanggal együtt. Mindezt gyorsan és akadozás mentesen is játssza vissza. Ekkora videó méret már élvezetes lehet PC-n is.

Memória

A telefonban 90 megabyte memória áll rendelkezésünkre. Ebből 3 mega az MMS, 3 mega a java játékoknak van fenntartva. Lényegében 80 megabyte szabad memóriával gazdálkodhatunk.

WAP

Class 10-es, a böngészõje a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Böngészője egyszerű, de könnyen kezelhető.

Amit érdekesnek találtunk:
  • Szép design
  • Szépen szólnak az Mp3-ak
  • Igényes headset
  • Nem látszik jól a kijelző napfényben


Amit érdemes lenne változtatni:
  • Memória kártya bővítés
  • Autofocus-os kamera, nagyobb felbontással


Ami nagyon tetszett:
  • Nagyfelbontású videó-készítés
  • Könnyen kezelhető
  • Erős fény


A tesztelés során készített képek:

Összegzés

Egy igényesen összerakott, elegáns és szép készülék, nagy tudással, viszonylag drága árral. Ha kevesebb lenne a belső memória és bővíthető lenne kártyával talán olcsóbb is lehetne. Hölgyeknek de akár üzletembereknek is ajánlott.

2005. július 7.

 
Köszönjük a Samsung támogatását tesztünkhöz.