Samsung E700
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.17

Tudás: 8.00

Minőség: 7.83

Értékelés: 8.00 | Szavazatok: 6

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Egy gyártót sem szeretnénk megbántani, de mint az minden termékkategóriánál, a mobiltelefonok világában is létezik egy eros márkahuség. Magyarországon ezt leggyakrabban egy skandináv cég esetében mondhatjuk el. Azonban körülbelül az elmúlt egy évben egy másik titánt is látunk rajongótáborral felvértezve. A Samsungmobile dinamikus stratégiájának és a nagy számú vásárlói elégedettségnek köszönhetoen a koreai gyártó komoly ambíciókat érez az iránt, hogy átláthatatlan gyakorisággal öntse a piacra high-tech telefoncsodáit. A most tesztre kerülo Samsung E700 talán jó példa arra, hogy mit is várhatunk el egy telefontól.

Régebben a Samsung telefonokat arról lehetett megismerni, hogy úgy néztek ki, mint egy szétnyitható Motorola, csak sarkok nélkül, kicsit lágyabban ívelve. A mostani E700 szintén egy kettényitható készülék. Csukva kicsit talán vastag, de ebbol adódóan nyitottan a teljes fül-száj tartományt lefedi. Antenna nélkül került a forgalomba, ezért pl. ha nyakban viseljük, nem akad bele semmibe (de valószínuleg nem ez a fo érv.) A design szerves részét képezi a telefon két meghatározó színe (a tesztelt darab esetében ez ezüst, és kék), mindez úgy elosztva, hogy a sérülékenyebb részeken elsosorban a kevésbé igényes anyag legyen veszélynek kitéve. A házból egy dombszeruen kiemelkedik a külso monitor, aminek érdekessége, hogy szinte már teljesen színes, de legalábbis több színben neonreklámszeruen képes jelzést adni és mozogni. Méretileg is olyannyira nagy, hogy pl. egy nem fogadott hívást is 5 sorban jelez ki. A külso alkotók mindegyike vékony krómmal van bekeretezve, így a kamera is. A vga fényképezogép pedig küklopszként virít az E700 felso harmadában. Az oldalsó gombok egyike a hangerot szabályozza, a másik pedig a kamerát kapcsolja és képet képes rögzíteni. Kinyitva bár nem elhanyagolható a hatalmas 4095 színu grafikus kijelzo és a fáklyaszeru fényforrás, mégis a billentyuzeten szeretnénk kicsit mélázni. Fekete alapú hihetetlen formába öntött, szó szerint finom tapintású gombokkal látták el. Ezeket oszloposan az alap ezüst váz választja el, sorosan pedig kicsi króm lemezek. A 4+1 állású navigációs gomb áldásos módon nem nyilakkal, hanem apró gravírozott ikonokkal van ellátva - ezzel is segítve a tájékozódást.

Bekapcsolva a külso monitoron egy Rubik kockát láthatunk forogni, de amint ezen túltesszük magunkat, máris elmélyülhetünk a tipikusan Samsung menürendszerben. Az alapvetoen Nokia-szeru, de egyedi elrendezésu parancsok egyetlen kis hibája az lehet, hogy olyannyira animált, mint a BBC tozsde musora (több sávban-több irányban mozog). Az üzenetek között van az SMS, az MMS, érdekes, hogy már az elott is kiírja, mennyi üzenet van, mielott belépünk az alkönyvtárba. Az MMS-nél kiválaszthatunk néhány igényes fotót , vagy sajátot is társíthatunk az megírtakhoz. De ez még nem minden, hiszen ott van az idozítés, a szövegformázás, a tipográfia és nem utolsó sorban a hangok (pl. saját felvétel). Sablonok nincsenek beállítva, de 10 külön helyünk van arra, hogy egyediket készítsünk

A letöltésnél az E700 lehetoséget kínál, hogy bovítsük auditív és vizuális repertoárunkat. A hang-beállítások külön menüpontot kaptak, természetesen minden eszünkbe jutó (hanghoz kapcsolható) funkcióhoz egyedi dallamokat társíthatunk. Számszerint 40, magas színvonalú polifonikus, de majdhogynem hifi minoségu csengohangot találunk. Az igazat megvallva a csöngések közül klasszikus ring-ring vagy szolid hangokat, a madárcsicsergésen kívül nem találtunk. Naptár színes és van benne összegzo, azaz a bejegyzéseket kategória szerint is rögzíti. E mellett mégis a legkülönlegesebb az, hogy a felso részben az adott hónaphoz illo színu és grafikájú sémákat láthatunk. Ebben a menüben van még teendok, óra, jegyzet, ébreszto (3 idopont, és 5 féle hang), számológép, átváltó, idozíto, stopper.

A már említett digitális kamera meglepoen jó minoségu képeket készít. Gyors reagálású, csak elhanyagolhatóan pixeles128x120-as képeket lehet készíteni és hogy ezekhez is társítsanak „némi” extrát a Samsung-os tervezok, raktak bele effektusokat (régies, színes, negatív, fekete-fehér, domborított, skicc) természetesen külso érzékenység beállításokat és amit még eddig sehol sem tapasztaltunk: 16 féle képkereteket is csatolhatunk és csak szemezgetés végett rajzolt bajuszt, szívet, szövegeket is rakhatunk a készítendo képhez. Végül pedig nem elhanyagolható az sem, hogy szinte teljes mértékben testre szabható minden apró beállítás is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • A kamerában lévo keretek, csak hagyományos képeknél használhatóak
 • Rengeteg apró kis extra funkció
 • Nincs külso antenna
 • Minden karakter végig ki van írva, nincs rövidítgetés


Amin érdemes lenne javítani:
 • Még mindig megvan a veszélye, hogy elveszik a tölto bedugaszoló pöcök, mert ez nincs rögzítve.
 • A kamera nem zoomolható
 • Néha túl aprólékos
 • Több irányba mozgó menüpontok és almenük


Ami nagyon tetszett:
 • Egyedi színsémák
 • MMS
 • Színes kijelzo
 • Külso monitor
 • Digitális VGA kamera
 • Intelligens menürendszer
 • Designos kivitel


Összegzés:
A Samsung E700 tesztje kicsit talán ajánlónak is tunhet, de az igazat megvallva hosszú ido óta az egyik olyan telefon, ami nem csak gyönyöru, de tudása is ezzel mérhetoen kimagasló. Az a fajta készülék, amire azt mondják ”ha fozni is tudna lehet, hogy feleségül vennénk...” Górcsovel kellett keresnünk a hibákat, de igazán durva dolgokat nem találtunk. Akkumulátora szintén eros, térerejével sem volt probléma.
 
Köszönjük a Kékrózsa GSM-nek (a Rózsakert bevásárlóközpontban) támogatását tesztünkhöz.