Samsung D600

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.55

Tudás: 6.73

Minőség: 7.00

Értékelés: 6.76 | Szavazatok: 11

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


OLVASÓI TESZT

Megérkezett a nagy hírnévre szert tett D500 utódja a D600. Finomabb forma, 2 megapixeles kamera, fejlesztett nyitómechanizmus és teljes luxusérzet jellemzi az új modellt.

Megjelenés

A szintén szép D500 utódja talán még szebbre sikeredet. Szinte teljesen elhagyta az ezüst színt és csak a feketére koncentrál. A telefon így még inkább üzleti kinézetet kapott. Ezenkívül a vonalvezetés is íveltebb. A gombok jók, méretük és nyomáspontjuk megfelel. Csupán a C gomb lehetett volna kicsit nagyobb. A mobil természetesen elődjéhez hasonlóan szétcsúsztatható, javított nyitómechanizmussal, ami - túlzás nélkül - hibátlanra sikerült. A kijelző a legjobb kategóriába tartozik, 262.000 színű és 320*240-es méretű. A felhasznált anyagok minősége hibátlan. A telefon mérete: 96 x 46.5 x 21.5, súlya 112 gramm. Említésre méltó még hogy a tervezők mindent gumifedél alá rejtettek így nem kell félnünk a porosodástól. Jobb oldalt találjuk a TransFlash (memóriakártya) bővítőhelyet és a hangerőgombokat, bal oldalt pedig a fülhallgató-csatlakozót és a kamera-gombot. Ezenkívül mindkét oldalt találunk egy hangszórót, melyeknek segítségével zenéinket 3Ds hangzással hallgathatjuk. A dobozban pedig mindent megtalálunk ami csak kell (memóriakártyán kívül).

Belső

A Samsungtól megszokottan kiváló menü áll rendelkezésre. A beállításoknál akár flash menüt is választhatunk, ami bár nagyon szép, igazából nem praktikus. 76 MB memória TransFlash kártyával bővíthető, 512 MB-ig. A régebbi verziókban van néhány elírás ezek azonban ingyenes szoftverfrissítés esetén kiküszöbölhetők.

Üzenetek, Telefonkönyv

A D600 telefonkönyve 1000 férőhelyes. Bejegyzéseinkhez sok adatot is csatolhatunk. Kapcsolatainkat csoportokba rendezhetjük melyeknek külön képet, csengőhangot állíthatunk be, valamint csoportos SMS-t küldhetünk nekik. Üzleti telefon lévén természetesen névjegyeinket szinkronizálhatjuk is. Üzenetküldés funkció megfelelő, könnyen írhatunk MMS-t, SMS-t és e-mailt is.
Testreszabhatóság

Egy szó: kiváló. Mindent beállíthatunk még a tárcsázóképernyő hátterét és számainak színét is. Talán még túl sokat is. :-))

Alkalmazások és extrák

Naptár, MP3 lejátszó, hangrögzítő, képszerkesztő, világóra, ébresztő, időzítő, stopper, mértékegységváltó és számológép is áll rendelkezésünkre. Ez utóbbi kettőről talán érdemes némi szót ejteni. A váltóban válthatunk hosszt, súlyt, területet, hőt, űrmértéket és pénzt is. Sajnos forintot nem tud váltani de eurót igen. A számológép segítségével pedig akár komolyabb műveleteket is végezhetünk mivel az alapműveleteken kívül a törteket és a zárójelet(!) is ismeri. Hiba azonban hogy a JAVA alkalmazások nagy részét hibásan futtatja a készülék.

Kommunikáció

Bluetooth, GPRS class 10, WAP 2.0, JAVA, xHTML. Egy szóval minden. Az infra kimaradt belőle de ez már rég elavult technológia, a napjai meg vannak számlálva.

Egy tipp:

Ha alapállapotban beírjuk hogy *#4777*8665# ott kiválasztjuk hogy (6) GPRS beállítás ott pedig (1) EGPRS mód akkor a telefon EDGE kompatibilissé válik.

Fájlkezelő

Dokumentumainkat mappákba rendezhetjük, jelszóval védhetjük(!), kedvenceinket külön válogathatjuk. Képeinket azonban teljes képernyőre csak nagyon bonyolultan (számítógép segítségével) rakhatjuk ki. A készülék képes World, Text, Exel és még sok más formátum megjelenítésére (szerkesztésére nem).

Fényképező

Ahogy sok minden ez is fejlődött. 0.7 megapixellel lett jobb a kamera így ez már 2.0 megapixeles azaz felbontása 1600x1200. Talán nem is meglepő; kiváló képeket csinál. 4x digitális zoom, fényerőszabályzás, keretek, effektek, mobilfény (nagyon erős), több felbontás, minőség-állítás, manuálisan állítható ISO és fehéregyensúly, éjszakai mód és még számtalan beállítás áll rendelkezésünkre. Videózni is tudunk, ráadásul videónál jónak számító CIF minőségben. Rengeteg beállítás érhető el itt is. A hátsó tükör segítségével pedig magunkat fotózhatjuk le.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Jelszavas védelem rendelhető fájljainkhoz, SMS-einkhez, híváslistánkhoz stb.
 • Kiváló nyitás
 • Tűéles kijelző

Amit érdemes lenne változtatni:
 • Néhány elírás magyarul
 • Hibás JAVA futtatás
 • Nehézkes képnagyítás
Ami nagyon tetszett:
 • Nagy memória + bővíthetőség
 • Irodai alkalmazások
 • Bluetooth
 • Kijelző
 • 2 megapixeles kamera ami azt adja – sőt talán többet mint – amit várunk
 • 3Ds hangzás (sztereó + 3D kiemelés)


A tesztelés során készített képek:


Összegzés

Tökéletes telefon ugyebár nincs, és nem is lesz, de ez a telefon igazán jól sikerült. Hiányosságai ennek is vannak de sok olyan szolgáltatással bír a készülék ami kárpótolja a használót. Kinézetével főként az üzletembereket veszi célba és ha szolgáltatásait nézzük akkor feledteti velünk a nem túl olcsó – de hát nem is olyan drága – árat. Ezt a tesztet azzal zárhatom amivel kezdtem: méltó utódja lett a D500nak.

2006. január 28.

        D600 Mark
 
Köszönjük D600 Marknak a tesztet.