Samsung D500

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.67

Tudás: 6.00

Minőség: 6.81

Értékelés: 6.49 | Szavazatok: 21


Ritkán fordul az elő, hogy egy telefont megelőz a híre. Főleg, hogy ez pozitív kicsengésű. A Samsung SGH D500 pont e 2 kategória ötvözeteként került be a fejekbe, ezért most ezt a modellt szeretnénk bemutatni Önöknek.

Külső

A fekete szépség, alapkoncepció szerint egy stílusos férfi-divat és üzleti kiegészítőként lett megalkotva. Ennek ellenére mégis ennél jóval szélesebb rétegben is elterjedt a telefon. Az elegáns kivitelezés, a komoly, de mégis vidám hatás abszolút jellemzi a D500-t. Szinte teljes egészében fekete a készülékház s csak, mint ékszer jelenik meg rajta néhány ezüst színű elem, mint pl. a középen elhelyezkedő 5 állású navigációs gomb. A gombsor jól működik, de lehetne picit nagyobb méretű is. Más hibája nincs, csak inkább előnyei, mint pl. a jó anyaghasználat, minőség, stabilitás. A numerikus gombsor persze a csúsztató lap alatt helyezkedik el, ami ez által biztonságot is jelenthet számunkra. A csúsztatható kijelzős telefonok gyártói szempontból legnagyobb előnye, hogy egy kis méretű, de drága előállítású kijelző megspórolható, és összpontosítani lehet a fő kijelzőre. Ez esetben ez egy 176x220 pixeles, és FIGYELEM: 262 000 Színű TFT monitor, ami 3x3,8 cm nagyságú, és mondani sem kell, hogy gyönyörű színeket képes élethűen visszaadni.
A kijelzőre és a telefon teljes egészére elmondható, hogy kiváló anyagokból lett összerakva. Minden ott, és olyan minőségben állt elő, hogy vélhetően nem lesz vele sok gond. A telefont mérete 93,5 x 45,7 x 23,5 mm.

Kamera

Ez a funkció akkor válik elérhetővé, amikor a készülékház nyitott állapotban van. Az '1,3 Megapixels' felirat sokat sejtet, de meglepő módon sokat is ad . Emlékszünk, amikor a kamerás telefonok még a CIF, vagy VGA tartományban mozogtak (sőt. Még most is árulnak CIF telefonokat pl: Nokia 6610i) A Samsung ezzel szemben egy sokkal igényesebb, minőségi u.n: CMOS technológiát rakott a D500-ba. Érdemes felsorolni, hogy mit is lehet tenni egy ilyen fényképezőgéppel, és mi az amit a mérnökök belepakoltak:
Sorozatfelvételek készítése, 7x digitális zoom, fényerő szabályozás +-3 fokozatban, 10 féle keret, számtalan effekt, tükrözés, szépia, fekete-fehér képkezelés, éjszakai üzemmód, fénymérés, vaku (!), 6 fajta felbontás, keresőkép, stb.
Videózásra, (csak) 3 féle felbontás, és 3 féle minőségi beállítás áll rendelkezésünkre. Persze időzítő, effektek itt is vannak jócskán.

Belső

Talán kevés olyan embert lehet elképzelni, aki valaha is azt mondta volna egy Samsungra, hogy nehezen kezelhető- nem érti a menüjét. Ezt a tökéletes átláthatóságot, felhasználóbarát hozzáállást a D500 is továbbviszi. Gyönyörű animált, színes ikonok, teljes szöveg kijelzések teszik élvezhetővé a menüben való kalandozást. A memória bár nem cserélhető, de 96 Mb, ami elég sok mindenre elegendő.

Telefonkönyv

A telefonkönyv 1000 nevet és a tőle elvárható bejegyzéseket tudja elraktározni( név, számok, e-mail, dátumok, beosztás). Emellett egyedi- perszonalizált csengőhangot, fényképet is rendelhetünk az adatokhoz. A kontaktjaink között 7 féle csoportot is létrehozhatunk igényeink szerint, ellenőrizhetjük a memóriát, és szinkronizálhatjuk adatainkat irodai szoftverekkel.

Üzenetek

SMS, MMS,EMS, kör SMS, 12db, tároló kapacitás, POP 3, e-mail kliens. Néhány gomb mérete miatt nem feltétlenül könnyű egy üzenet megírása, de ezt valahol ellensúlyozza a t9 szoftver. 295 Kb nagyságú adat továbbításra van lehetőség, ami képeket, hangokat, kis méretű videókat is képes már kezelni.

Alkalmazások

A szervezőfunkciós naptárba több mint 400 bejegyzés fér bele, persze ezeket kategorizálhatjuk is. A naptár grafikailag és minőségileg is kiváló. Érdekes, hogy a hangjelzésessel tarkított anyagokat még nem túl jól kezeli, de ezt szoftver problémának tudtuk be.
Rendelkezésünkre áll: számológép, mértékegység számító, ébresztő, világóra, stopper s diktafon, ami 30 másodperces, de összesen 1 órás tárolásra ad lehetőséget.
A hangokban is erős D500, mindenfajta csengőhangokat lejátszik, legyen az wav, vagy mp3. Az MP3 lejátszó külön is használható, néhány kedvenc számunk tárolására. Különféle stílusok is hozzáválaszthatók, ami a hanghatásokat változtatja értelemszerűen. Van itt equalizer is, meg minden, ami kell. Sajnos a 96 Mb nem elegendő sok zene tárolására, de az egyedi csengőhangokhoz mindenképp elég.
A játékokból 3 db jutott nekünk, kellemesek, igényesek 3d-sek és persze változtathatóak is.

Testreszabhatóság

A testreszabhatóság elég jó, minden funkció -testre szabható, minden művelethez hangokat rendelhetünk, variálhatunk kedvünkre.

Kommunikáció

Az adatátvitel is kimagaslott gyakorlatilag minden benne van, ami lehet. (Bluetooth + infra,) jól, és „rutinszerűen összetársítható a Windows programokkal. GPRS class 10, WAP 2.0, Java, Xhtml kezelés.

Amit érdekesnek találtunk:
 • A telefonkönyv menü bekerült az alapmenübe is.
 • 20 karakteres keresés a telefonkönyvben
 • Egyedi design
 • Csúsztatható nyitás
 • Jól testreszabható


Amin érdemes lenne változtatni:
 • A gombok lehetnének nagyobbak
 • Némi szoftver probléma jelentkezett a tesztelt darabnál
 • Sajnos telefonbeszélgetést nem lehet diktafonra rögzíteni


Ami nagyon tetszett:
 • 1000 név, 200 SMS, 400 naptári bejegyzés, 50 jegyzet,
 • 4 MB JAVA, 96 MB-memória
 • Outlook kompatibilis.
 • EMS,SMS MMS, POP 3, T9
 • Mp3 lejátszó
 • Igényes anyagok használata
 • Bleutooth
 • Infra
 • Diktafon
 • Kijelző
 • Kamera 1.3 Mp


Összegzés:

Rég mondhattunk ilyet, de egy igazán tökéletes telefont foghattunk a kezünkbe. Ez a telefon szinte biztosan a 2005-ös év nagy slágerei között lesz. Jól felszerelt telefon, mely mellett az eleganciája, a jó mérete, és a felhasználóbarát kezelhetősége „szinte” minden körülmények között megállja helyét.