Samsung A110

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 10.00

Tudás: 10.00

Minőség: 10.00

Értékelés: 10.00 | Szavazatok: 2

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Mostani tesztünk főszereplője egy a régi mobilosok számára valószínűleg nem ismeretlen készülék, a Samsung A110. Ismertsége nem pusztán jól befutatott reklámoknak köszönhető, hanem annak is, hogy megjelenése (igencsak) emlékeztet egy széles körben elterjedt készülékcsaládhoz. A „Motorolás” formavilágot (vings: v3688, v3690, v50, stb.) követő tervezés persze „apróbb” változtatásokat tartalmaz. Itt elsősorban olyan formai javulásokra gondolunk, mint az, hogy élei teljesen szögletesek. Ez talán optikailag még komolyabbá teszi a megjelenését. Mindehhez csak hab a tortán az ezüst páncélzat valamint a teljesen lapos akkumulátor. A remek paraméterekkel megáldott telefon mindössze csak 87 g, ennél fogva könnyen, „szinte” érzékelhetetlenül elfér bármilyen zsebben. Ámbár azok számára, akik nem szeretik ha övükön lifeg egy készülék, vagy zsebüket nyomja, szintén megkedvelhetik az A110-et, mivel a gyártó lehetőséget biztosít arra, hogy nyakunkba akasszuk a telefont. Miután egy könnyű mozdulattal széthajtjuk a telefont, a felső panelen találjuk meg a kijelzőt, az alsón pedig a kezelőfelületet. A kijelző megvilágítása sötétzöld homogén, elektró-lumineszcens. Felbontása pedig 128x64 pixeles képet ad. Mindezt grafikusan és remek megvilágításban. A fekete színű gumi alapanyagú billentyűzet elsőre talán kicsit kommersznek látszik, de igazából csöppet sem zavaró. A rajta található négyirányú nyílgombokhoz egy-egy hasznos funkciót társíthatunk. Ezen túl semmi újdonságot nem tartalmaz egy korábban Nokia készüléket használó számára, így rövid időn belül tévedés és odafigyelés nélkül is használható.

Belsejét jobban szemügyre véve is remek tulajdonságokat találunk. A már említett grafikus kijelzőnek köszönhetően jól értelmezhető ikonok, szövegek, számok segítenek a használni kívánt funkció elérésében. Az egyes almenük váltakozását egy animált fel/legördülő animáció teszi még élvezetesebbé. Természetesen ez igény szerint ki/bekapcsolható. A menük felépítése „Nokiásan” logikus. Szolgáltatásai viszonylag ismert alkalmazásokat tartalmaznak. Régebbi típusokhoz képest jelentős változást jelent, hogy ez esetben már van készülék memória. Ezáltal 99 nevet tárolhatunk a telefonban, ezeket a SIM kártyákon található nevekkel egyidejűleg láthatjuk a képernyő listáján. Módunk van neveket keresni, szerkeszteni, hozzárendelni hívócsoportokhoz a telefonkönyvben. A hívócsoportokhoz pedig csengőhangok, vagy több fajta grafikus kép közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Üzenetekben még azért ez a készülék is szenved szarvashibáktól, mert összesen 10 db. SMS-t képes eltárolni és ha a memória kapacitása elérte a 10-et, nem tudunk új üzenetet fogadni. Rendelkezik az A110 egy naptárral is, aminek felbontása sajnos nem túl nagy, de arra mindenféleképpen elég, hogy emlékeztessen a fontos találkozókra, eseményekre. Sajátossága, hogy egy hónap egyben látható rajta. Továbbá természetesen van: számológép, ébresztőóra, teendők lista, világóra, rengeteg csengőhang, dallamszerkesztő… WAP-al is rendelkezik a készülék és ebben különbözik leginkább elődjétől, az A100-től. Végére pedig a benne található 7 db. játék, amelyek közül a Casino névre keresztelt félkarú rabló szinte letehetetlen.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Szögletes megjelenés
 • Lapos akkumulátor
 • Irány-nyíl gombok
Amin érdemes lenne változtatni:
 • Billentyűzet anyaga
 • SMS kapacitása (csak 10 db)
 • Kicsivel hosszabb beszélgetési idő (3 óra)
Ami nagyon tetszett:
 • Remek paraméterek
 • Elegancia
 • WAP
 • Hasznos szolgáltatások, pl. világóra, naptár
 • 18 csengőhang, csengetéskomponálás
 • Grafikus, animált ikonok
 • Hívócsoportok
 • Kiváló játékok
Összegzés:
Egy bámulatos készülék mutatkozott be a Samsung háza tájáról, amely remekül ötvözi a kényelem, kihasználhatóság, precizitás és elegancia jegyeit. Nagyon eltalált kombinációja a „Motorola test” és a „Nokia léleknek”. Ezért bátran ajánlható mindenkinek, aki tervezi készülékének esetleges lecserélését. Természetesen azért nem árt ha maguknál tartanak a közelben egy extra akkumulátort.
 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.