Redmi_Note_9T

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.67

Tudás: 6.33

Minőség: 6.00

Értékelés: 6.33 | Szavazatok: 6

Szavazzon Ön is!

Doboz

A csomag tartalmával meg lehetünk elégedve, a Redmi Note 9T-hez kapunk egy átlátszó szilikon tokot, valamint egy 22.5 wattos, Quick Charge 3+ hálózati adaptert, konyhanyelven “töltőkockát”, valamint egy USB C kábelt. 

Dizájn

Nagy egóval azt mondanám, csukott szemmel szebb hátlapot tervezek, nekem nem tetszik a csapott kormányformájára hasonlító kamerasziget, aminek a lakosai sem győztek meg, de erről majd később, ízlésen egyébként sem vitatkozunk. A Redmi Note 9T tagadhatatlan családi hasonlóságot mutat. A hátlap jellegzetességét a "kör" kameramodul uralja, és egy kicsit a Poco X3-ra emlékeztet bennünket. 

IMG_0087

A készülék hátlapja és kerete műanyag, ami alapvetően nem baj, de akkor már szívesen viszont látnám azt a régen elfeledett jelenséget, miszerint a hátlap lepattintható. Hogy a lepattintható hátlappal mihez kezdenék, az egy másik kérdés. A hátlap egy egységes rész, amely körbefut és öleli a kijelzőt. Ez meglepően masszív és merev érzetet kölcsönöz.

A Redmi Note 9T nem hajlítható meg, ami a szilárdság szempontjából nagyszerű hír. A burkolat 9.1 mm vastag, 199 grammot nyom a mérlegen. Az előlapot Gorilla Glass 5 védi a karcoktól. 

IMG_0093

A szintén műanyag keret oldalán található az ujjlenyomat-olvasós bekapcsológomb és a hangerőszabályzó páros. A keret tetején található a például tévék irányítására használható infra port, a fő hangszóró és a zajszűrős mikrofon. Az alján az USB C csatlakozó, a másodlagos hangszóró és a jack port kapott helyet. Pozitív, hogy bár az IP védelem nem fért bele ebbe az igen büdzsé árban jogosna, ám víztaszító réteget kapott a Note 9T. 

A Redmi Note 9T esetében mind a Nightfall Black, mind a Daybreak Purple színei texturáltak, felhasználóként pedig nagyra értékeljük az extra tapadást, ráadásul sokkal nehezebb ezt a felületet összekoszolni és összezsírozni.

Hardver

Személy szerint a hardverről szóló leírás elkészítését szívlelem legkevésbé, hiszen vagy rossz vagy átlagos vagy jó a hardver. De itt nehéz eldönteni, melyik. A processzor az 5G modemmel ellátott nyolcmagos MediaTek MT6853 Dimensity 800U 5G, ami nem a leggyorsabb, de közepesen összetett játékok közepes grafikán lévő futtatására maximálisan alkalmas, ha meg arra jó, akkor az sem meglepő, hogy a lényegesen fontosabb, hétköznapi funkciókat pláne hibátlanul ellátja, ami nyilván nem árt. 

Jogosan jutott eszembe megtekinteni a szolgáltatóm lefedettségi térképét, majd kontstatáltam, hogy nem szabadítja rá az 5G-t se a szerkesztőségünkre, se a személyes titkos bázisomra, amit lakásnak hívnak. 

IMG_20210502_115102

Az 5G-t így nem tudtam kipróbálni, de más tesztek alapján kellően gyors, csak eszi az energiát az akkumulátorból. RAM-ból 4 GB áll rendelkezésre, ami nem sok mai szemmel, de a legtöbb tevékenységre bőven elég. A háttértár típusa UFS 2.1 vagy 2.2, a kapacitása pedig 64 vagy 128 GB lehet.

Meglepő ebben az árkategóriában, de sztereó hangszórót is kapunk. A telefon bal oldalán egy SIM/SD tálca található. Ez teljes funkcionalitású, három különböző nyílással: két nanoSIM és egy microSD tehető bele, tehát nem kell választani a második SIM és a bővíthetőség között. A Dimensity 800U lapkakészlet kettős készenléti (DSDS) képességeinek köszönhetően a Redmi Note 9T-ben akár egyidejűleg két 5G-s mobilkapcsolat is lehet.

Szoftver

A szoftverrel meg voltam elégedve, Android 10 alapokra épült MIUI 12 a megszokott funkciókkal, amiről lelkesen elég nehéz írni úgy, hogy a saját telefonomon is nap mint nap azt nézem, de ismertetem pár mondatban a rendszert. 

Screenshot_2021-05-01-15-42-08-615_com.android.settings

A felület nagy hasonlóságokat mutat az iOS-szel, ami egyfelől minden szoftverre igaz, az alapok, mint például a sötét mód, a ne zavarjanak mód, az időzíthető kékfényszűrő és sok más teljesen ugyan úgy elérhető, ám a dizájn is sok szempontból az iOS-re hajaz, például a control center csempés négyzete, amit a teszt során hosszú távon be sem kapcsoltam.

A MIUI 12 egy sor új funkciót kínál. Valószínűleg a legfigyelemreméltóbb az értesítési felület újraértelmezése. Ha az új legördülő menü stílusát választod, akkor külön látod az értesítéseket és a gyorsikonokat. Ha lefelé csúsztatsz a képernyő bal oldalán, az összes értesítést egy helyen találod.

Screenshot_2021-05-01-15-40-04-067_com.android.settings

Az értesítési beállításokhoz tartozik egy parancsikon is, amely lehetővé teszi, hogy kiválaszd, mely alkalmazások küldhetnek értesítéseket, valamint az értesítési kártyák megjelenési módját. Ez lehet az Android alapértelmezett stílusa vagy a MIUI stílusa.

A jobb oldalról történő csúsztatással megnyílnak a megújult gyors kapcsolók, az úgynevezett Vezérlőközpont, valamint a fényerő csúszka. A tetején négy kiemelt toggle ikon található - a mobil adatátvitel, a Wi-Fi, a Bluetooth és a zseblámpa.

Screenshot_2021-05-01-15-42-28-015_com.android.settings

A MIUI 12 finomabb és simább átmeneti animációkat is hoz létre, elrejthető a notch, az ujjlenyomat-olvasó pedig gyors és pontos, ahogy azt a Xiaomitól megszoktuk. 

A rendszer nagyon jól testreszabható, ha szeretnénk, nem csak a hátteret és az ikonokat változtathatjuk meg, hanem az indításnál megjelenő logót, az azt kísérő zenét is beállíthatjuk. Alap a 3 gombos navi és a gesztusvezérlés opciók.

Screenshot_2021-05-01-15-42-25-651_com.android.settings

A Redmi Note 9T-ben van FM-rádió, használatához fejhallgató szükséges. Adott még a Game Turbo rész is. Elég sok irányítást ad bizonyos játékokkal kapcsolatos dolgok felett, és állítólag növeli a teljesítményt, bár az utóbbi működéséről nem adtak konkrétumokat.

Ami nagyon tetszett, az az egyes profilok, amelyeket minden játékhoz beállíthatunk. Módosítható az érintés válasza és az ismételt érintések érzékenységét. Ez hasznos bizonyos játékokban, amelyek sok koppintást igényelnek egyetlen vezérlőn. A képernyő olyan területének beállítása, amely nem reagál az érintésekre, szintén lehetséges. Ez megoldja a véletlenszerű érintések kérdését a nagyobb kezű felhasználók számára.

Screenshot_2021-05-01-15-41-53-908_com.android.settings

Mindent figyelembe véve a MIUI 12 használata élvezetes. A kínálatban rejlő lehetőségek és testreszabás puszta mélysége, valamint a részletekre való figyelem, különösen a látvány és az animációk tekintetében, igazán átgondolt élményt nyújt. Érdemes megjegyezni, hogy a teljes MIUI UX 2021-ben fogalmilag eltér a jelenleg "tiszta" vagy vanilla Android AOSP-tól.

Kamera

Erős túlzással azt mondanám, hogy az iPad-emmel jobb fotókat lehet készíteni, ami nyilván nem igaz, de nincs messze a valóságtól. Egy darab, valóban jól használható kamera lapul a hátlapon, egy 48 megapixeles “AI super camera”. Ez annyit jelent, hogy a furcsa formájú kamera sziget körüli részre fel kellett írni valami szépet. A pontosság kedvéért megemlítem az egyébként igen kecsegtető f/1.8 fényértéket, valamint a PDAF jelenlétét. A szóban forgó kamera a Samsung népszerű S5KGM1 érzékelőjét használja - egy Quad Bayer ISOCELL egységet. 

IMG_20210409_163006

A fő kamerával lőtt, alapértelmezetten 12 megapixeles képek minősége nagyban függ a körülményektől, sötétben rengeteget veszít a részletgazdagságból, nem érdemes belenagyítani a sötét fotókba. Ahogy Yoda mester mondta a Star Wars III.részben, a Sithek bosszújában, “a felvételekben csak fájdalomra lelsz”. 

IMG_20210410_181722

Napfényben értelemszerűen előnyösebb a részletgazdagság és a vonalélesség is, ám a kontrasztok elég gyengék, az ég és a világos dolgok könnyedén kiégnek. Ha nem tökéletes a fő szenzor az elfogadható, de hogy a két segédszenzor között miért nincs széles látószögű optika, az titok. Akkora titok, hogy mi sem tudjuk. 

IMG_20210411_142935

Van éjszakai mód is a fő kamerához. Alkonyatkor javasoljuk használni. Világosabbá teszi az egész jelenetet és helyreállítja a fénypontokat. Erősebb zajcsökkentéssel rendelkezik, mint a szokásos fotók és teljesen eltünteti a finom részleteket, de még mindig szerethető képeket készít. Remekül mutatnak a telefon képernyőjén és alacsony felbontásban a közösségi médiában.

IMG_20210419_201644

Az előbb említett két szenzor egyike a makro fotókért felel, két megapixel felbontással, f/2.4 rekesszel, megfelelő fényben egész használhatónak mondanám, de a vonalélesség és a kontrasztok sem megfelelőek. Sajnos, ha a fény nem ideális, a zajszint megugrik, és a felvételek használhatatlanná válnak.

A legrosszabb azonban az, hogy a fix fókusz 4 centi körül van és 5-10 fotóra is szükség van, hogy eltaláljuk ezt a 4 centit a valóságban. A makró mód nem helyezkedik el az összes többi mód mellett, ahol keresnénk logikusan. Ehelyett a hamburger menüben található. Nem túl logikus. 

IMG_20210425_111529

A 2 megapixeles mélység-élesség szenzortól nem vártam semmit, így nem csalódtam. Ügyes téma választással és természetes fényben az álló portrék ugyanolyan részletgazdagok, mint a jól sikerült 12 megapixeles képek a fő kamerával. A videós képességek minden stabilizálást nélkülöző 4K 30fps-ben végződnek, ám 1080p-ben elérhető 30 és 60 fps is.

A szelfi kamera 13 megapixeles, f/2.3 fényértékkel, elég gyorsan képes felismerni az arcomat, videót pedig 1080p-ben 30fps-sel képes rögzíteni.

Kijelző

Már régen rossz, ha egy 80-90 ezres telefonnál nem kezdek el az IPS kijelzőn problémázni, azaz nem ez a legzavaróbb a készülékben, olyannyira, hogy a számomra nem kedvelt panel típustól eltekintve csak a fényerő nem tökéletes a kijelzőt illetően a maga igen karcsú, 450 nit fényerejével, a 6,53 colos képátló, valamint az 1080×2340 pixeles felbontás viszont teljesen jó, a színek pedig kifejezetten szépek. Ebben az árkategóriában nem csodálkozunk, hogy csak 60Hz-es a képernyőfrissítési frekvencia. 

IMG_0089

Akkumulátor

Az akkumulátor kapacitása 5000 mAh, amivel 4G-n 6 órás képernyőidőt sikerült elérnem. Nyilván nem teljesen mérvadó az adat, de Spielberg Cápa című filmjét és annak két folytató epizódját megtekintheted anélkül, hogy nem csatlakoztatnod töltőre a telefont. Ha pedig megkérsz valakit, hogy csatlakoztassa áramforráshoz a telefont, akkor pedig a maradék 2 Cápa is belefér, de úgy gondolom, elég csak az első részt megnézni belőle.

Az akkumulátor beállítások menüje pár új funkcióval bővült. Az Ultra akkumulátorkímélő mód korlátozza a telefon legtöbb funkcióját, beleértve az 5G kapcsolatot is. Csak a mobil- és a hálózati kapcsolatokat nem érinti. A telefon egy egyszerűsített verzióba lép, így csak pár alap alkalmazás érhető el a lehető leghosszabb üzemidő érdekében. Az animációk ilyenkor le vannak tiltva, és a telefon legtöbb funkciója szintén.

A 18 wattos töltéssel fél óra alatt 30% tölthető a telepbe, nulláról maximumra 2.5 órát kell vezetéken tartani a Redmi Note 9T-t. 

Összefoglalás

A Xiaomi látszólag egy konkrét célt tartott szem előtt a Redmi Note 9T - 5G-t, olcsón. A Xiaomi rendkívül széles választékkal rendelkezik okostelefonok minden kategóriájának terén, amiért én (az író, H. Gábor) nagyon is becsülöm a márkát, hiszen a Redmi Note 9T százezer forint körüli árkategóriájában található még néhány típus, például a Poco X3 Pro - ami tudásban nagyjából agyonveri a Note 9T-t, a Xiaomi Mi10T lite, valamint a Mi 11 Lite, így ha nem tartasz igényt az 5G-re, viszont kamera terén lényegesen kevesebb kompromisszumot szeretnél elviselni, van más választás. 

IMG_20210502_115056

A gyártó zseniálisan elérte, hogy ha kinézünk egy adott telefont, ám nem tetszik, találjunk hasonló árban egy valamilyen tulajdonságát illetően jobb készüléket, amin ugyanúgy a Xiaomi, vagy almárkáinak egyikének logója pihen a hátlapon, hogy ne kelljen más gyártó terméke felé kacsingatnunk. 

A szöveget visszaolvasva vettem észre, hogy rám is hatott eme marketingtrükk, én is csak Xiaomihoz tartozó telefonokat írtam a "hasonló kategóriában jobb" szegmensbe.

A mobil bennem azért nem keltett csalódást, mert nem hype-olta túl senki a készüléket, és csak egy a sok Redmi közül, kiadnak egy év alatt még sok másik típust. Az 5G-s mobilok közül a Redmi Note 9T az egyik legolcsóbb, azaz akkor éri meg ezt választani, ha az 5G fontos és ez a lehetőség háttérbe szorít minden mást.

Előnyök

Hátrányok

5G

Gyenge kamera, több “alibi szenzor”

Gyors ujjlenyomat-olvasó

Gyenge fényerő

Hosszú üzemidő

Ár-érték arányban sok kompromisszum

 

Írta: H. Gábor