Realme_C21

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.78

Tudás: 7.22

Minőség: 7.11

Értékelés: 7.37 | Szavazatok: 9


Amikor tavaly a Realme C12-et piacra dobták a C15 mellett, a két okostelefon papíron nagyon hasonlónak tűnt, mégis nagyon eltérő árakon voltak kaphatók. 2021-ben a gyártó levitte mindkét okostelefon utódjának árait. A Realme C25 gyorsabb MediaTek Helio G70 processzorral rendelkezik, míg a Realme C12 utódja, a C21 mostantól belépő szintű áron indul.

Bár jobb az ár, de a Realme kissé összekeverte a dolgokat. A Realme C21 elődjéhez képest kisebb, 5000 mAh-s akkumulátort kínál és a 2 megapixeles monokróm kamerát 2 megapixeles makrora cseréli le. A teljesítmény nem változott, mert a Realme C21 ugyanarra a MediaTek Helio G35 processzorra támaszkodik, mint a C12. A Realme C21 azonban továbbra is tisztességes élményt nyújt bárki számára, aki szűk költségvetésből tud gazdálkodni, mindaddig, amíg nem követel tőle túl sokat.

Kicsomagolás

A Realme C21 kis méretű, sárga dobozban érkezett hozzánk, minimalista dizájnnal. A tetején és oldalt csak a telefon neve olvasható, pár matrica és hardvers információ alul található. A dobozt kinyitva legfelül a készüléket pillanthatjuk meg védő csomagolásban, ez alatt a 2021-ben nem épp divatos microUSB kábelt és a 10W-os fali töltőt pillantjuk meg. A microUSB port, valamint a füles és tok elhagyásának oka egyértelműen az extrém olcsó ár.

IMG_20210620_173143

Dizájn

A Realme C21 teljes megjelenését tekintve hasonlít a C12-re, a hátlapon mindhárom kamera és a LED vaku hasonlóan van elhelyezve egy négyzet alakú kameramodulban. Az okostelefon háza kissé kopogós műanyagból készült, hátulján finom barázdákkal ellátott textúra található, amely jó tapadást biztosít.

Ennek a matt felületnek köszönhetően a hátlap nem lesz tele ujjlenyomatokkal még tok nélkül sem. A 65.2×76.4×8.9 mm méretű telefon 190 grammot nyom a mérlegen, ezzel abszolút a jó súlyú kategóriába esik még. A hátlapon a hangszóró a bal alsó sarokba került, az ujjlenyomat-olvasó pedig a kamerasziget alatt, de horizontálisan középen helyezkedik el, ergonómiailag kifejezetten tökéletes helyen. Asztalról felvéve a telefont pont a legjobb helyen van, legalábbis nekem.

IMG_20210620_173330

A minőség felépítésével kapcsolatban a Realme azzal dicsekszik, hogy ez a telefon elsőként teljesítette a TÜV Rheinland okostelefon tanúsítási tesztjét. A tanúsítási folyamat 23 fő tesztből áll:

  • napi tíz, általános használati teszt, úgymint leesés, kopás
  • hét extrém környezeti teszt forgatókönyv, beleértve a szuper extrém hőmérsékletet, a rendkívüli páratartalmat, a feszültségingadozást, a gomb élettartamát, a statikus elektromosságot és a légnyomást
  • hat komponenses megbízhatósági teszt.

IMG_20210620_173532

Bár a Realme C21 műanyagból készült, jól megerősítettnek és meglehetősen szilárdnak érződik és a tanúsítás ezt megerősítette.

Hardver és szoftver

A tudás jelentős része, kivéve az akkumulátort és a kamerákat, ugyanaz maradt, mint a Realme C12-nél. A C21 MediaTek Helio G35 processzorral rendelkezik, ezt több gyártó is használja ebben az árszegmensben. Az alapváltozat 3 GB RAM-mal és 32 GB tárhellyel felszerelt, a magasabb szintű 4 GB RAM-ot és 64 GB tárhelyet tud prezentálni. Mindkettő akár további 256 gigabájttal bővíthető, köszönhetően a dedikált microSD kártyának. Külön jó hír, hogy dual SIM-es mobilként lehetőséget kapunk egyszerre két SIM kártya és a microSD használatára, nem kell választani a bővíthetőség és a második SIM között.

Screenshot_2021-06-20-13-16-44-28

A C21 a Realme UI 1.0-t kínálja, amely Android 10 alapú. Ez egy kicsit régi, de a szoftver meglehetősen letisztult, bloatware-mentes, kivéve néhány Realme alkalmazást, mint például a HeyFun (gyors alkalmi játékok), a HeyTap Cloud (felhőalapú tárolás) és a Realme Link (a vállalat IoT termékeivel való kapcsolódáshoz). Ezek az alkalmazások eltávolíthatók, ha nincs rájuk szükség.

Screenshot_2021-06-20-13-09-35-03

A Realme UI 2.0 hiánya ellenére továbbra is elérhetők az alapvető testreszabási lehetőségek, például a rendszer betűtípusának megváltoztatása, az ikonok alakja, a sötét mód, a szemkímélő funkció, a gesztus alapú opciók – mint például lefelé pöccintéshez keresés vagy értesítési panel lehúzásának beállítása –, a dupla koppintásra lezárás, a gesztusvezérlés a navigációs gombok helyett és még sok más. Megfelelő választék van a statikus háttérképekből és van lehetőség új témák letöltésére is.

Teljesítmény és akkumulátor

Screenshot_2021-06-20-13-16-33-24

Időnként késést észleltem a 4 GB RAM + 64 GB-os változatnál, nem volt annyira pörgős és pattogós a használat, mint felsőbb kategóriákban, de fontos kiemelni, hogy nem is elvárás! Nem gyors, de nem vészes egyáltalán a használat.

Az alkalmazások közötti váltás legtöbbször zökkenőmentes volt. A billentyűzet megnyitása időnként pár extra másodpercet vett igénybe, akárcsak az appok megnyílása. Észrevehető csúcsmobilról váltva, de anyukámnak tuti nem tűnne fel. Az élmény nem rossz egy alkalmi felhasználó számára, aki csak néhány egyszerű alkalmazást akar futtatni.

Kijelző

A 6.5 colos, HD+ felbontású – 720×1600 pixel – IPS LCD kijelző meglepően éles a 270ppi ellenére, egyedül akkor vehető észre „szőrösség”, ha sok szöveget látunk és közel is tartjuk a készüléket a szemhez. A C21 megjelenítője árához képest kiemelkedően jó. Az LCD képernyő 400 nit fényereje nem elég világos ahhoz, hogy tiszta napfényben is jól olvasható maradjon, a telefon inkább beltéren használható jobban ebből a szempontból.

Gyakran kézzel kellett beállítani a maximális fényerőt, hogy a telefont közvetlen napfényben használhassam és akkor sem volt tökéletes az élmény. A megjelenítő gyűjti az ujjlenyomatokat, de hát melyik okostelefon kijelzője nem teszi?

IMG_20210620_173754

Ami a teljesítményt illeti, a Realme C21 simán futtatta a hagyományos játékokat, de az Asphalt 9: Legends és a Call of Duty: Mobile-lal küzdött. Az Asphalt 9: Legends alig játszható le az alapértelmezett grafika beállításnál. A játék ráadásul nem is engedi átkapcsolni Teljesítmény módba (az alacsonyabb grafikai minőség miatt). A Call of Duty: Mobile nem volt lejátszható, mivel borzasztóan laggolt még akkor is, ha a grafika minősége alacsonyra volt állítva, a framerate pedig közepesre állítva.

IMG_20210620_173800

Mivel a Realme C21 nem grafikában erős, 3D-s játékok futtatására készült, elsősorban üzenetküldésre, e-mailek ellenőrzésére, filmek streamingjére és fényképezésre használtam. Alkalmi használatommal a telefon 5000 mAh akkumulátora bő két napig tartott.

Screenshot_2021-06-20-13-13-34-02

A Realme C21 nem rendelkezik 18W-os töltőadapterrel a dobozban, helyette egy 10W-os töltőfejjel kell megelégednünk, amely az 5000 mAh kapacitású akkumulátort 30 perc alatt 22 százalékra, egy óra alatt pedig 44 százalékra tölti. A telefon 2 óra 19 perc alatt érte el a 100 százalékot. Ilyen olcsó telefonnál nincs gyorstöltés és vezeték nélküli töltés sem, talán nem kell magyarázni az okát.

Fotózás

Míg a 13 megapixeles elsődleges kamera f/2.2 rekeszével és a 2 megapixeles mélységérzékelő ugyanaz marad, mint a régebbi Realme C12-nél, a gyártó a 2 megapixeles monokróm kamerát 2 megapixeles makro kamerára cserélte a C21-ben, ez pedig sokkal hasznosabb. A szelfi kamera 5 megapixeles f/2,2 rekesszel rendelkezik.

IMG20210620142829

A kameraalkalmazás kezelőfelülete a tipikus Realme UI 1.0 kamera, amely egyszerű, egyetlen érintéssel hozzáférünk a szűrőkhöz és a Chroma Boost funkcióhoz, amely felerősíti a fényképek színeit. Az interfész abszolút jól használható.

Ami a fényképeket illeti, az általános képminőség rendben van. A napfényben készített fotók kellően fényesek voltak, de a részletek helyenként elvesznek. A tárgyak fényes nappal történő felvétele kiégéshez vezethet, főleg a Chroma boostot használva, mind a témában, mind a háttérben. Meglepő, hogy viszont nem a telefonon visszanézve sokkal jobb a helyzet és alig látható beégés. Ugyanez vonatkozik a Portré üzemmódra. A hátlapi kamera növeli a színtelítettséget, amikor embert automatikus módban fényképezünk. Érdekes, de ez élettelen tárgyak fotózásakor nem történik meg.

IMG20210620142847

Ahogy az várható volt, napnyugta után a fényképek egyre homályosabbak lesznek, a részletek egyre inkább eltűnnek. A legtöbb gyenge fényviszonyú fotó festménynek tűnt és a dedikált Éjszakai mód sem segített dolgokon, de különösebben nem lepett meg és rosszul sem esett.

Az Éjszakai módban készített fotók elmosódtak, túltelített színekkel, mélység nélküliek lettek. Az autofókusz sebessége éjszaka látványosan rosszabb, kell egy kis türelem hozzá. A gyenge fényviszonyok között készült szelfik tele voltak zajjal és hiányzott a mélység érzete. Szóval nem a Realme C21 az éjszakai szelfik királya.

IMG20210620143240

A 2 megapixeles makrokamera teljesen vállalható képeket készít, ennek ellenére a fő kamerával készített felvételek valahogy élethűbbnek tűntek, jó élességgel és színekkel, amelyek közelebb voltak a valósághoz.

IMG20210620205357

A nappali fényben rögzített videó kielégítő, de gyenge fényben történő felvétel esetén nem használható. Az 1080p 30 kép/mp sebességgel felvett videón a világosabb részek hajlamosak kiégésre. Stabilizáció nincs, emiatt a kézben, mozgás közben készült videók remegősök lesznek.

Adatkapcsolat

A Realme C21-gyel szemben az egyik problémánk, hogy kapcsolatra mindenből elég régi verzió áll rendelkezésre. Ez sok mindenből nem annyira fájó, de például a Wi-Fi 5GHz támogatásának hiánya ilyen és a microUSB 2.0 sem épp szép egy 2021-ben debütált telefonnál, de ilyen töltője és más kiegészítője legalább mindenkinek van még otthon a fiókban tuti. Ezzel szemben a Bluetooth 5 adott, ami jó hír, továbbá van GPS, FM-rádió (saját headsettel).

Összegzés

Nehéz ítéletet mondani egy telefonnál, ami ennyire megfizethető. Nem nagyon van realitása bármilyen kompromisszumért „leszólni”. Figyelembe véve a kiemelkedően jó árazást, a Realme C21 egyértelműen kiváló választás lehet annak, akik most váltana okostelefonra vagy egyszerűen pár alkalmazás futtatásán, pár híváson és üzeneten kívül nem sok elvárása van egy telefonnal kapcsolatban.

IMG_20210620_173415

Abszolút büdzsé telefon, amely a legtöbb alapvető funkciót teljesen jól teljesíti. A fotózás nem az erőssége, ahogy a combosabb játékok futtatása sem, ám az akkumulátor és az összeszerelési minőség, TÜV által elismert strapabíróság is kárpótol mindezért az ár mellett.

A Realme C21 ára 3/32 gigabájtos verzióban 42.990.-, míg a 4/64 gigabájtost választva 51.990 forintot kell érte kifizetni a kasszánál.

Előnyök Hátrányok
Extrém alacsony ár A kijelző fényereje kültéren nem combos
Jó összeszerelés, TÜV tanúsítvány Android 10-zel érkezett 11 helyett
Kiváló üzemidő Nincs füles a dobozban
Két SIM és egy microSD kártya egyidejű használata Csak Wi-Fi 4, nincs NFC, sem USB C
Gyors feloldás (arcfelismerés és ujjlenyomat-olvasás)