Realme_8_5G

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.50

Tudás: 8.80

Minőség: 8.60

Értékelés: 8.63 | Szavazatok: 10


A realme 8 sorozata két modellel, a realme 8 és a realme 8 Pro készülékkel debütált nemrég, de már akkor olvashattuk a pletykákat egy várható harmadik modellről, amely elhozza az 5G-t is az igencsak megfizethető kategóriába. Az új Dimensity 700 lapkakészlet által működtetett Realme 8 5G-t – amely egyébként a vállalat idei 10. okostelefonja – mindenképpen érdemes megfontolni.

Dizájn és megjelenés

Külsőleg nem sok mindenben különbözik a realme 8 5G a 8 és 8 Pro testvéreitől. A fényes műanyag hátlap műanyag érzetű, ám ez nem számít az ajándékba kapott szilikon tok miatt. A hátlapnál maradva megfigyelhető a három kamera és az AI felirat a téglalap alapú betétben, valamint alul a LED vaku a 48 megapixel felirat mellett.

IMG_20210513_091606

A Realme azt állítja, hogy a készülék az egyik legvékonyabb 5G-képes telefon a piacon, mindössze 8,5 mm vastagságú. A telefon súlya 185 gramm, így nem számít nehéznek egyáltalán.

A realme 8 5G jobb oldalán találjuk a fizikailag is benyomható bekapcsoló gombot, amely beépített ujjlenyomat-érzékelővel rendelkezik. Kényelmes, éppen kézre esik, kifejezetten kellemes volt használni. Alulra a 3.5 mm-es jack port, a mikrofon, a microUSB port és az alsó hangszóró rács került.

Bal oldalon a hangerőgomb párosa, valamint a SIM tálca sziluettje látható, míg a keret felső éle üres. A realme 8 5G egy olyan eszköz, amely inkább a jó használhatóságot tartja szem előtt, semmint a mutatós megjelenést és ez teljesen rendben van.

IMG_20210513_091807

Teljesítmény és szoftver

A realme 8 5G az új 7 nm-es MediaTek Dimensity 700 lapkakészletet használja, ami valamivel jobb, mint a Realme 8 MediaTek Helio G95-öse, legalábbis a benchmark eredmények szerint. Utóbbi az Antutun 297.216 pontszámot, előbbi 304.952 pontot jelent. Igaz, GPU teljesítményben tesztünk alanya teljesít papíron rosszabbul.

Screenshot_2021-05-09-11-09-26-25

Minden más szempontból, például CPU, memória és kezelőfelület esetén a Realme 8 5G jobban teljesít, ezért hasonlítható össze reálisan a Realme 8 Helio G95 összeállításával.

Nem tagadható, hogy a Realme 8 5G egy igen gyors telefon az áráért, és megfelel az elmúlt néhány évben a büdzsé szegmensben meghatározott, egyre magasabb teljesítményű normáknak.

A mindennapi használatban teljesen jól dolgozik a telefon, legyen szó multitaskingról vagy a háttérben futásról. A nálam járt modell 8 gigabájt RAM-mal dolgozott, de hazánkban 4, illetve 6 gigabájt RAM érhető el csak. Mindkét verzióban elérhető a Realme által megvalósított úgynevezett RAM-bővítési technológia. Ez nem varázslat, egyszerűen pár szoftveres trükkel a belső tárhely egy részét is képes virtuális memóriává alakítani a telefon. A gyártó szerint a 4 gigabájt 5-re, míg a 6 pedig 7-re bővíthető így igény szerint, érdekességképp a 8 amúgy 11-re is bővíthető, ha találunk bármit, aminek erre szüksége lenne (ez esetben rossz telefont választottunk nagy eséllyel).

Screenshot_2021-05-12-15-49-19-56

Annak ellenére, hogy az eszköz kissé alacsony pontszámot ért el az összehasonlító tesztek GPU vonatkozásában, a nagy igénybevételt jelentő játékok, mint például a Call of Duty Mobile, nagyon jól működnek a megengedett grafikus beállítások szintjén. Nagyon kevés túlmelegedés volt észlelhető és a játék kb. 1 órás non-stop használatával sem esett az fps.

Kijelző

A realme 8 5G a másik két testvérével szemben IPS LCD kijelzőt kapott az AMOLED helyett ennek minden előnyével és hátrányával együtt. A panel maga 6.5 colos, fullHD+ felbontású, a képfrissítési ráta 90Hz-, így igazán gördülékeny a kép is, nem csak a rendszer. A képarány a már rég ismert és kedvelt 20:9, nem szokatlan egyáltalán. A bal felső sarokban látható a lyukba rejtett szelfi kamera, így csúnya notch-ra sem kell számítani. Megfizethető áron ütős, színtelített kijelzőt kínál.

IMG_20210513_091618

A funkciók közt minden elérhető, amit szeretnék, színhőmérséklet, profilok, sötét mód, stb. A 90Hz-es frekvencia jól működik, akit zavar, hogy többet fogyaszt így az akkumulátor, visszaveheti 60Hz-re. Fényerővel sincs gond, 600 nitre felhúzható nem napfényben.

Az 5G-re tényleg szükséged van?

A realme 8 5G legnagyobb adu-ásza egyértelműen az olcsón megszerezhető 5G képesség. Bár teljesen egyértelmű, hogy ez a kommunikáció következő generációja és helyenként már országunkban is elérhető, az egy nagy kérdés, hogy ez a lehetőség mennyire instant get egy olcsó mobil esetében. Kell ez az árérzékeny tömegnek?

A 4G meglévő infrastruktúrája megbízható és az évek során hatékonyan biztosította a nagysebességű internet hozzáférést a felhasználók számára. Az 5G sokkal nagyobb sávszélességet és alacsonyabb késést ígér és ad, csak éppen egyelőre a hozzáférés, a lefedettség borzasztóan alacsony országunkban (is), így nem sok helyen lehet kiaknázni az 5G előnyeit jelenleg.

A 4G-hez hasonlóan a teljes körű bevezetés is időbe telik, amelynek során két dolog történhet. Az egyik, hogy hasonló árú vagy akár olcsóbb 5G-s telefon jobb specifikációkkal érkezhet időközben, másodszor pedig a realme 8 5G, mivel büdzsé telefon, elavulttá válik közben.

IMG_20210513_091900

A jövőt nézve hosszú távon lehetséges reálisan jó opció a realme 8 5G, de privát véleményem, hogy jelenleg egy megfizethető 5G telefon vásárlásának még nincs sok értelme, legalábbis ha ez az egyetlen érv a telefon mellett. Úgy gondolom, hogy akkor lesz az „olcsón 5G mobilt” szlogen igazán jó, amikor az 5G lefedettség az egész országra vonatkozik.

A Realme az újdonságnál is biztosítja az Android 11-re épülő RealmeUI 2.0-t. A megvalósítás jól sikerült, a bloatware minimális, a használhatóság jobb lett a korábbi verziókhoz képest.

Fotózás

A kamerák száma csökkent tesztünk alanyánál. az elsődleges kamera egy 48 megapixeles Samsung GM1 szenzor, amelyhez egy fekete-fehér érzékelő és egy makro lencse tartozik. Nem a legjobb összeállítás egy realme 8 szériás telefonhoz, minimum egy ultraszélest érdemes lett volna belepattintani még.

IMG20210511170331

Fotózás szempontjából átlagosnak mondható, ugyanis jó fény esetén tisztességes képekre számíthatunk, de sokszor szemcsés a végeredmény és a színek könnyen túltelítettek lesznek. A tesztfotókban a durván túlhúzott képek oka az AI jelenetfelismerő bekapcsolása.

A dinamikatartomány elég jó, az expozíció a felvétel sötét területein valóban tisztességes részletet kínál. Ennek ellenére sok felesleges simítás történik, amelyek elfedik a finomabb részleteket, ami zavaró lehet.

IMG20210511170639

Éjszaka a sok zaj az ég feketeségében nem szép látvány. A dedikált éjszakai mód átlagos munkát végez. Gyorsan mozgó tárgyat korlátozott megvilágításban rögzíteni nagyon nehéz a telefonnal.

IMG20210511170928

Ami a fekete-fehér érzékelőt illeti, ha az elsődleges érzékelővel készített fotón átváltunk monokróm szűrőre, ugyanazokat az eredményt kapjuk, mint az ezzel az objektívvel készített fényképek esetén.

A portré felvételek megfelelő élfelismeréssel és lágy elmosódással rendelkeznek, amely szembetűnő és tetszett. A makro felvételek nagyon eltaláltak, attól függően, hogy a tárgyra eső fény mennyire jó.

IMG20210511170723

Az előlapi kamera továbbra is a 16 megapixeles, amely a múltban több Realme telefon alapfelszereltsége volt. Ebben az árkategóriában elfogadható képeket kapunk kültéri, jól megvilágított környezetben való használat esetén.

Akkumulátor

Ami az akkumulátort illeti, 5000 mAh egységet kapott a realme 8 5G és támogatja a 18W-os gyorstöltést, bár ez lassúnak tűnik picit, összehasonlítva a Realme 8 30W-os megoldásával. Általában valahol körülbelül 6 óra képernyőt kaptam, ez nálam szűk egy napos üzemidőnek felel meg. Körülbelül 2 órát vesz igénybe, amíg a készülék nulláról teljesen feltöltődik.

Összegzés

A Realme 8 5G teljesítmény szempontjából abszolút megfelelő telefon, de átlagos fotózási képessége és szintén átlagos töltése már gondolkodásra késztet. Igen, kapunk vele 5G-t, de 2021-ben érdemes feláldozni ezért cserébe a használati élmény több, fontosabb aspektusát pusztán azért, hogy néhol használhassunk ultragyors mobilnetet? Azt hiszem, nem.

5G-képes zászlóshajó vagy akár egy középkategóriás telefon beszerzése elfogadhatóbb, mivel ezek olyan eszközök, amelyeket általában hosszabb ideig használnak. A realme 8 5G kijelzője és szoftvere rendben van, de az IPS LCD-re történő visszaváltás ismét kompromisszum, amelyet el lehetett volna kerülni.

IMG_20210513_092007

A Redmi Note 10 Pro igazán komoly konkurens eszköz, amelyből ugyan kimaradt az 5G, de szinte minden más szempontból jobb telefon, hasonló áron.

Realme 8 5G árak:

  • 4/64 GB - 83 990 HUF
  • 6/128 GB - 93 990 HUF

 

Előnyök:

  • Jó teljesítmény
  • Könnyű használat
  • Hosszú üzemidő

 

Hátrányok:

  • A kamera lehetne jobb is
  • A töltési gyorsaságon lehetne javítani