Panasonic KX-TU110

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.75

Tudás: 8.25

Minőség: 8.75

Értékelés: 8.25 | Szavazatok: 4


A Pew Kutatóközpont megállapította, hogy a 65 éves és idősebb emberek legalább 80% -a rendelkezik valamilyen mobiltelefonnal. Noha sok nagyszerű flipes készülék áll rendelkezésre az idősek számára, akik nem akarnak intelligens technológiát használni, vannak olyan könnyen használható okostelefonok is, amelyek néhány rendkívül hasznos, őket legjobban segítő funkcióval rendelkeznek.

Mindenki szeretne kapcsolatban maradni így vagy úgy. Azoknak az idősebb korúaknak különösen fontos a kapcsolattartás, akik családjuktól messzebb élnek vagy speciális egészségügyi igényeik vannak, így végképp nem maradhatnak magukra. Az okostelefon ipar sok éve nem gondol rájuk, akik nem tudják nyomkodni a képernyőn látható billentyűzetet már, illetve sok esetben nem is látják jól a képernyőn a tartalmakat. Nagyításnál sem egyszerű, ugyanis a „kis” méretű kijelzőkön a hatalmas betűk miatt sokszor élvezhetetlen a tartalom, saját családi tapasztalat.

IMG_20200714_143006

Idősnek lenni ebben az esetben nem teljesen kronológiai korról van szó, hanem inkább a csökkent látás, hallás vagy nehezebb kézi fókusz is ide tartozik, hiszen ismerünk naprakész és csúcs okostelefonnal rendelkező 90 évest, illetve sokkal fiatalabb 50-est, akinek pont az alábbi mobilok közül lehet az egyik a kedvenc. A Panasonic rögtön négy telefont küldött tesztelésre, amelyek közös tulajdonsága az, hogy a gyengébben látókra, hallókra összepontosítottak a fejlesztéskor, egyszerűsített könnyen használható, egyszerű telefonos élményt biztosítanak.

Nagyobb testvéréhez képest a Panasonic KX-TU110 EXC fő különbsége a mérete, ahogy az a fotókon is látható. Lényegesen kisebb, szerencsére a gombok maradtak nagyok, jól olvashatóak és jól nyomkodhatók, háttérvilágítással rendelkezők. A kijelző mérete és felbontása azonban drasztikusan gyengébb, egymás mellett ordít a különbség. Itt már csak 1.77 col a képátló, a felbontás pedig a nosztalgikus emlékeket idéző 160×128 pixel. Ezek az olvashatóságot nem befolyásolják egyébként, ám jó látással igencsak szőrös minden betű és szám a kijelzőn. A rossz felbontás nem is lenne annyira gond, de megőszül – újra – az ember, mire az adott menüponthoz tartozó összes szöveg végigfut a megjelenítőn.

IMG_20200716_120920

Fontos lehet, hogy ez a modell ütésálló, míg a Panasonic KX-TU150-nél ezt nem olvastuk sehol. A hosszú üzemidő adott, akár 5 óra beszélgetési vagy 225 óra készenléti időt is ígér a gyártó egyetlen feltöltéssel. Ami a TU110-ből hiányzik, az például az FM-rádió, valamint hogy a betűméret nem változtatható, bár így sem kicsi.