Panasonic GD67
3

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat



Szavazás

Külső: 5.50

Tudás: 5.50

Minőség: 5.50

Értékelés: 5.50 | Szavazatok: 2

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


A telefonguru.hu olvasói eddig még sosem olvashattak sorozatunkban Panasonic telefonokról. Részrehajlás ne érjen minket semelyik gyártó felé... de természetesen elsosorban nem ezek a szempontok vezettek minket az e hétre bemutatandó mobiltelefon kiválasztásakor. A Panasonic GD67 különleges választás volt részünkrol, ennek miértjérol pedig a következo sorok fognak árulkodni.

A GD67 elso pillanatra magával ragadja a felhasználói szemeket, megjelenése valamiért kirí a manapság mindenhól „nagyhallomban állók” közül. A kézben is „rövidtávon” tetszetos darab, alapszériában ezüst kiadásban készült. A GD67-es külsobeni sajátossága, hogy a „leírás szerint” átlátszó hátlap mögé saját kedvenc képeinket tudjuk beilleszteni. A valóság annyit takar, hogy egy olyan vékony átlátszó plexi mögé lehet kivágott, vagy az alapból is csomag tartozék 4 kép közül valamilyet berakni. A plexi kicsit emlékeztet Hófehérke koporsójára, valamint az a mögött megbúvó szépségideálra. Mindenesetre, amíg a vékony plexi nem karcolódik véglegesen felismerhetetlenné, kedvenc kutyánk, autók, „partnerünk” fotójával színesíthetjük mindennapjainkat. A geometriai középpontban egy ötállású joystick és az azt körülvevo 12 billentyu helyezkedik el. Ezek szintén ezüstszínuek és valóban szépek. Sot, még használhatóak is többé-kevésbé. A „kevésbé” alatt azt értjük, hogy megvilágítása nem feltétlenül az átlag európai ízlésnek megfelelo zöld fényben pompázik. A gombsor felett található a hatalmas kijelzo színes képernyo, a maga kedves animált ikonjaival és 256 színével egyetemben. Ezeken túl még van egy nyakba akasztó pöcök és egy kis fekete plexi védolap, ami a csatlakozó ajzatott hivatott védeni. Ha ezt nehezen kieroltetjük a helyérol, már egy lépéssel közelebb is vagyunk a SIM kártya behelyezéséhez is. Mint azt már több kis apró célzással is említettük, a telefon kellemes formatervezésu, de minoségileg tényleg el tudnánk többet képzelni. Kézbe véve kicsit recseg-ropog.

Térjünk át a szintén érdekes és kihívásokkal küszködo belsore. A stílus teremto t68 nyomdokaiba lépve több készülékgyártó is alkalmazta a 3x3 as kiosztású színes ikonos menüt. Természetesen ez itt is visszaköszön. Sajnos minoségileg (azaz a grafikák, pixelek végletes kidolgozása tekintetében) nem nehéz kritikusnak lenni. Ezek lehettek volna kicsit tovább azon a bizonyos tervezo asztalon. A menü sajátosságait kezdjük a beállításokkal. A polifonikus csengohangok sokaságából tudunk itt választani, vagy beállíthatjuk a használni kívánt nyelvet, a kijelzo világítási opciókat is. Valamint egy média mappa nevu alkalmazást, amiben beállíthatjuk a nekünk tetszo képet, csengohangot; dallamot kreálhatunk, vagy akár saját környezetünkbol fel is vehetünk hangokat csörgés gyanánt. A következo menüpont a számunkra legmeglepobb: a telefonkönyv. Itt a gyártó eltér a konkurenciától nem is kis mértékben. Míg máshol 400-500 neves intelligens- dinamikus telefonkönyvekrol ír tollunk, ez eseten egy mindösszesen 100 neves és minden névhez csak egy szám csatolására alkalmas telefonkönyvrol számolhatunk be. Emellett azért a hanghívás és a hívócsoportok fellelhetok a menüben. Az üzenetekben a régi Panasonic-ok sosem népszeru struktúrája található meg.

Azok számára, akik nem ismerik a szarvashibát, mondjuk csak el, hogy az ékezetek külön gombkombinációval érhetok el, nem pedig a karakterbillentyuk nyomva tartásával. Szintén hiányoltuk a karakterek visszaszámolását. Viszont ami jó, hogy van EMS.

Találunk még szervezo funkciós naptárat, játékokat (2 db.), hangrögzíto lejátszást, ébresztot, számológépet, valuta konvertert. Ezeket mind a ütemezés menüpont foglalja magában. A kommunikációs programok is szerepet játszanak a készülék teljes egészében: van GPRS, WAP (színes), ámbár nincs infra port, sem pedig gyári kábel. Ami viszont valóban nagyon jó, hogy beszéd közben is tisztán kihangosíható a GD67.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Az akksi kijelzojén fordítva van a töltöttség jelzo, (baloldalról kezd el fogyni)
 • A kurzort nyomva tartva ki tudjuk nagyítani az adott menüpontot.
 • Kicsit lassú a szoftver, és nem is túl stabil
 • Dallamszerkeszto (nem kottás)
 • 2 átlagos játék


Amin érdemes lenne változtatni:
 • Nincs SMS memória, csak SIM
 • Recseg -ropog
 • Gyenge minoségu hátlap
 • Egyes álmenükben a fejléc megtalálható, de sokban nincs meg.
 • Gyenge minoségu hangszóró
 • Nincs karakter visszaszámláló
 • Nehezen használható a t9 szótár
 • Nincs infra port


Ami nagyon tetszett:
 • Kellemes design
 • Kép beillesztése a hátlap mögé.
 • Egyedi csengohang felvétel
 • GPRS
 • EMS
 • Valuta konverter


Összegzés:
Sajnos nálunk minden igyekezetünk ellenére igencsak leszerepelt a készülék összegségében; olyan ambivalens érzelmeket keltett, mint amikor meglátunk egy kívülrol szép gyümölcsöt, ami tele van kukacokkal. Szóval van még egy színes kijelzos telefon a piacon, ami nagyon szép kirakatban, sot ha a „mindegy, nekem csak arra kell, hogy hívjanak, meg hívást kezdeményezzek”- típusba soroljuk magunkat, nem lesz vele semmi lényeges kényelmet, vagy hasznosságot zavaró megoldás. Azonban, ha komoly XXI. századi csúcstelefonra vágyunk érdemes megnézni a többi versenytársat is.
 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.