Onda oBook 20 Plus

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.00

Tudás: 8.75

Minőség: 8.83

Értékelés: 8.86 | Szavazatok: 12

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Onda oBook 20 Plus

Bevezető, tartozékok

Hihetetlen, de az első táblagépet már az 1968-ban láthatta a nagyközönség. Arthur C. Clarke azonos című sci-fi regényének, a 2001: Űrodüsszeia (eredeti címén 2001: A Space Odyssey) 1968-ban készült amerikai filmváltozatában, amikor is Dave parancsnok egy táblagépszerű eszközt használ.

A fantasztikus filmekben látott ötletet a Microsoft valósította meg először 2001-ben, de üzletileg bukás lett belőle. A táblagépes lázat egyértelműen az almás cég indította el az első iPadekkel 2010 folyamán. Az Apple sikert látva az androidos gyártók is belendültek és egész korrekt masinákat raktak le az asztalra.

A rendmondi óriás csavart egyet a történeten és piacra dobta a Microsoft Surface-t, amivel megteremtette a 2-in-1 gépek kategóriáját. A koncepció sikeres, a Surface az elmúlt negyedévben 926 millió dolláros bevételt hozott, igaz, a riválisnak az iPadekkel 4,9 milliárd folyt be, de az erősödés elég látványos.

Az Androidnak és a Windowsnak is megvannak a maga előnyei és hátrányai, de szerencsére nem kell egyikről sem lemondanunk, hiszen az Onda oBook 20 Plus Tablet PC egy dual OS-es tablet, azaz két operációs rendszer is van rajta.

Mit kell tudnunk a gyártóról? Európában szinte ismeretlen az Onda név, pedig régi motoros a szakmában, 1989-ben kezdte meg tevékenységét Kínában. Bérgyártóként dolgozott az alábbi képen látható brandek számára.

Mivel rendelkezésre állt minden technológiai feltétel és a kellő szakértelem is megvolt saját név alatt is kiadták termékeiket, amivel mára elég komoly szeletet hasítanak ki a nem kicsi hazai digitális piacból.

 

Onda oBook 20 Plus

 

A készülék egy egyszerű, lapos, fehér papírdobozban érkezett, amit a hangsúlyosan elhelyezett oBook feliratok és a gyártó logója próbál meg színesíteni. A széria neve alatt 昂达oBook系列电脑 felirat egyértelmű, hisz a világon minden hetedik ember ezt a nyelvet beszéli, márkanév alatt a SINCE 1989, ami arra utal, hogy nem vagyunk mi tejfeles szájú gyártó, hisz már 1989 óta nyomjuk az ipart, már jóval kevesebben értik meg. A billentyűzet egy másik dobozban érkezett, ami gyakorlatilag ugyanúgy néz ki, mint a tablet tartalmazó.

No, de komolyra fordítva a szót nézzük, mit tartogat a csomagolás. A fedelet leemelve egyből a 10,1 colos masina tárul a szemünk elé, amihez egy 2,5 Amperes, nem EU szabványú töltőfejet kapunk, ezért szükségünk lesz átalakítóra. Ezen kívül van még a dobozban egy microUSB és egy USB-OTG kábel, némi leírás, illetve garanciapapír. Amit még érdemes kiemelni, hogy gyárilag volt kijelzővédő fólia a készüléken.

 

Onda oBook 20 Plus tartozékok

 

Külső, kijelző

A 2-in-1 gépeket a kijelző méretének nagyság szerint notebookként, vagy kisebb képátló esetén tabletként lehet használni. Az ideális táblagép legfeljebb 10 colos, az ideális notebook pedig 13-15,6 colos.[br /> Az Onda OBook 20 Plus pont tökéletes, 10,1 colos kijelzővel rendelkezik, így a táblagépekhez áll közelebb, de gyártó ígérete szerint akkor sem lesz hiányérzetünk, ha notebook üzemmódban tevékenykedünk.

Onda oBook 20 Plus méretek

A készülék elsősorban tablet, ezért az ismerkedést billentyűzet nélkül kezdtem meg.[br /> Az OBook 254×168×8 milliméteres dimenziókkal rendelkezik, súlya pedig 560 gramm, vagyis kategóriájában egy teljesen átlagos méretű eszközről beszélünk. Az anyaghasználat közepes, elöl üveg, oldalt műanyag borítással találkozunk. A nem eltávolítható fém hátlap felső részén egy 13 milliméteres plasztik betétet helyeztek el, elkerülvén a Wi-Fi antenna leárnyékolását.

Az előlap nagy részét a kijelző teszi ki. Fent a középvonaltól kissé jobbra tolva egy 2 megapixeles frontkamera, tőle balra pedig egy zöld és piros színben világító értesítési LED helyezkedik el. Jobb oldalt egy Windows jelet találunk, ami kapacitív gomb is egyben. A kijelzőt körbefogó káva pont annyira vastag, hogy két kézzel tartva még ne érintsük meg a kijelzőt.

Fent találjuk a bekapcsoló és hangerőszabályzó gombokat, amik kissé lötyögnek, de ez nem annyira zavaró, a működést nem befolyásolja. A táblagép jobb oldalán található a mono hangszóró, alatta töltő jack port, micro HDMI, micro USB és 3.5 mm-es jack aljzat zárja a sort. A tablet aljára került a mágneses billentyűzet dokkoló port, amivel tulajdonképpen notebookká alakítható a masina, valamint a microSD kártyahely is itt kapott helyet. A készülék bal oldalára nem került semmi, esetleg egy plusz USB port elhelyezésével feldobhatták volna ezt a részt is. Már csak a hátlap maradt hátra, de itt nincs is túlzottan sok minden, a gyártó és a típus megjelölésen kívül még némi felirat látható még.

A megjelenítő 10,1 hüvelykes képátló mellett 1920×1080 pixeles felbontással büszkélkedhet, ami 224 képpontot jelent hüvelykenként. A 16:9-es képarányú IPS panelen megjelenített tartalom éles, minden betű tökéletesen olvasható, sem az Android, sem pedig a Windows rendszernél nem túl kicsik a karakterek. A betekintési szögek, az érzékenység, és a fényerő is rendben van.

 

Onda oBook 20 Plus kézben tartva

 

A gömbölyded szélek miatt kényelmesen illeszkedik a tenyérbe a kütyü, nincsenek összeillesztési hibák, masszív kis szerkezet. Természetesen, mivel 2-in-1 gépről van szó, a konstrukció érdekességét az adja, hogy a monitor önmagában, a billentyűzet nélkül is használható – táblagépként.

 

Onda oBook 20 Plus billentyűzet

 

A dokkoló elsődleges feladata az, hogy a gépelést és a Windows kezelését megkönnyítendő, gombokat és touchpadot nyújtson. A két részt mágnes tartja össze, és a kialakításból adódóan a dokkoló akkor sem esik le, ha a kijelzőt megfogva emeljük fel a szerkezetet. A mágnesek nemcsak nyitott, hanem zárt állapotban is összetartják a két részt, így ha akarjuk, az összecsukhatóság szempontjából tényleg kvázi notebookként lehet használni a gépet. Található még egy plusz USB port a billentyűzet jobb oldalán. A dokkolóval együtt a vastagság a duplájára nő, a tömeg pedig 1160 grammra változik.

 

Onda oBook 20 Plus billentyűzettel

 

Hardver, szoftverezettség

Az Android és a Windows futtatását nem igazán lehet elképzelni ARM architektúrán, így a tabletbe építhető rendszerchipek közül csak az Intel megoldásai jöhetnek szóba. A 2-in-1 gépeket hardver alapján két kategóriába sorolhatjuk, attól függően, hogy inkább a tablet vagy a notebook üzemmódot tartotta fontosabbnak a gyártó. Prémium kategória esetén a Core M, ha kedvező ár/érték arány a cél akkor az Atom jöhet szóba.

Esetünkben az utóbbi mellett döntöttek. Az Onda oBook 20 Plus belsejében egy 14 nanométeres gyártástechnológiával készülő, Cherry Trail platformra épülő, 64 bites Intel Atom X5-Z8300-as chipset ketyeg. A processzorban négy Airmont mag működik, amelynek alapértelmezett órajele 1,44 GHz, maximálisan pedig 1,84 GHz-en tud menni. A grafikus feladatok ellátását 8. generációs, 12 magos Intel HD Graphics GPU végzi, míg a rendszer futtatását 4 gigabájt LPDDR3 RAM modul segíti, ami egycsatornás üzemmódban működik, működési frekvenciája 1600 MHz.

A 64 gigabájtos eMMC adattároló megosztott. Az Androidnak 8,2 gigabájt jár, amiből 6,7 használható fel szabadon. A Windows 10-nek 45 gigabájt, amiből 31 érhető el. A tárhely tovább bővíthető akár 128 gigabájtos microSD-kártyával, szóval el tud férni sok minden így a táblagépen. Az Android felületen a teljesítmény-tesztben elért pontszámok az alábbi képeken láthatók.

 

Onda oBook 20 teljesítmény-tesztben

 

 

Onda oBook 20 teljesítmény-tesztben 2

 

A fő operációs rendszer a Windows, a gép első bekapcsolásakor is ez indult el, angol nyelven. Közvetlenül a Windows beállításaiból gond nélkül telepíthető a magyar nyelv. Ugyanazt látjuk magunk előtt, mint amikor bekapcsoljuk az asztali gépet vagy a laptopot, a plusz csak az lesz, hogy érintőkijelzővel is kontrollálhatunk mindent. A rendmondiak szoftvere véleményem szerint nagyon jól fel lett készítve az érintőfelületes vezérléshez. Dokkoló és egér csatlakoztatása után gyakorlatilag teljes értékű notebookot varázsolhatunk az eszközből és használhatjuk az aktivált Windows 10 Home (64 bit) rendszert a maga minden előnyével.

A telepített szoftverek között megtaláljuk a Microsoft Edge-t amit gyorsan cseréltem is a megszokott Google Chrome-ra, csakúgy, mint a Windows beépített lejátszóját VLC playerre, ami visz mindent, mint a piros hetes. Adott a szokásos Windows arzenál is, melyek közül az egyik leghasznosabb a teljes értékű Microsoft Office programcsalád. Természetesen gond nélkül telepíthetünk bármilyen programot, a masina boldogul az .exe kiterjesztésű fájlokkal, vagy kedvünk szerint az Áruházból is beszerezhető, amire igény van. A FIFA Mobile Soccer játékkal 30 percet játszva, a készülék 18%-ot merült és enyhén langyosodott a hátlap, a SpeedFan 67 Celsius fokos CPU hőmérsékletet mért.

 

Onda oBook 20 Plus Tablet PC

 

 

Onda oBook 20 Plus Tablet PC

 

 

Onda oBook 20 Plus Tablet PC

 

Windows felületről Androidra váltani, a DualOS Switcher alkalmazás használatával lehetséges, egy perc elteltével már a robotos platformon tevékenykedhetünk. Másodlagos operációs rendszerként gyári Android 5.1-es Lollipop fut a gépen, mindenféle fölösleges, előretelepített alkalmazás nélkül. Ez így tutto perfetto, Google-alkalmazásokból is szűkös a lista, de szerencsére van jól működő Play Áruház, ahonnan bármilyen szükséges app letölthető.

 

Onda oBook 20 Plus Android

Onda oBook 20 Plus Android

 

Az alap alkalmazások, mint a böngésző, a fájlkezelő, a kamera, a számológép, az ébresztőóra, a zene/videolejátszó, a hangfelvevő mind rendelkezésre állnak. Az FM-rádió kimaradt, ami jelen esetében nem is létszükséglet. A Real Racing 3 harmincperces futtatása után, hasonló langyosodás volt érezhető a hátlapon, mint a Windows rendszeren történt játék után. Visszaváltani a rendmondiak szoftverére az állapotsor lehúzása után az OS Switch kapcsolóval lehet. A két rendszer között nincs átjárás, az elmentett jelszavaink, Wi-Fi hálózataink, beállításaink nem kerülnek át egyikből a másikba, cserébe a microSD kártyára mentett tartalmak mindkét rendszer alatt láthatóak.

 

Felhasználói élmény, multimédia, összegzés

Az Onda oBook 20 Plus Android platformon táblagépként remekül használható. A stock droidnak ez a hardver több mint elegendő, igazából nincs is mibe belekötni.[br /> A menürendszer gyors, nem akadozik, reccenés nélkül folyamatosan fut minden, kiváló a szoftver sebessége, élmény használni. Nem változik a helyzet billentyűzet és egér csatlakoztatása után sem, bár kétségen kívül érdekes androidos gépet nem csak a szokott érintős felületen használni.

Az ablakos rendszer alatt már nem annyira virgonc a technika. Egy átlagos konzumer laptophoz szokott felhasználónak nem zavaró, de például a Core i5+SSD kombóval szerelt gépemhez hasonlítva azért már érződik a teljesítmény hiány. Alapesetben gyors a rendszer, azonban ha egyszerre több programot futtatunk, sok ablak meg van nyitva, akkor már be tud lassulni az oBook 20 Plus.

A Wi-Fi modem 802.11 b/g/n szabványú, egycsatornás, közepes érzékenységű, támogatja a Wi-Fi Direct és a HotSpot funkciókat. Az eszköz Wi-Fi-only, ezért mobilnetezni csak USB-s modemmel tudunk SIM kártya foglalat híján. Bluetoothból 4.0 jár A2DP-vel, USB-ből pedig 2.0 MTP-vel, OTG támogatással (On-The-Go), vagyis külső eszközöket is lehet a mobilhoz csatlakoztatni, ez a billentyűzet és egér miatt alapvető funkció. Adott még egy miniHDMI kimenet is, melynek segítségével nagyobb kijelzőhöz tudunk csatlakozni hang- és képátvitel céljából, de mivel támogatott az Intel Wireless Display (Wi-Di), ez megoldható kábel nélkül is.[br /> Szenzorokból accelerometer (gyorsulásmérő) áll rendelkezésre. Az előlapon található kamera rendben van, videotelefonálásra tökéletes megfelel, a jobb oldalon lévő mono hangszóró szépen, de nem túl hangosan szól.

Az akkumulátor 6000 milliamperóra kapacitású. A telep energiája 4 órára volt elegendő Windows 10 alól Chrome böngészőből YouTube-on filmet nézni, pendrive-ról pedig 5,5 órára. Android esetében YouTube alkalmazásból 3 illetve 4,5 órányi mozizás volt lehetséges.[br /> A 2,5 Amperes gyári töltővel nagyjából 3 órába telik, hogy 0-ról 100%-ra töltsön a készülék, ez szép teljesítmény!

 

Onda oBook 20 Plus összecsukva

Hogy mit kapunk a pénzünkért?

Elsősorban egy bőséges erőtartalékkal rendelkező, pörgős, gyors Android rendszerrel ellátott táblagépet, amely tartalomfogyasztásra és játékra is kiválóan használható. Jól működik notebook módban is, de igazi értelme ennek Windows 10 használatakor van.[br /> Némi kompromisszummal akár teljes értékű számítógépként is megállja a helyét. Nem kell kétségbeesnünk, ha nem jutunk az asztali gépünk elé vagy egy nagyobb méretű laptop cipelése körülményes lenne.

A táblagép 174 USA dollár, a billentyűzet 53 USA dollár. Az árban már a szállítási költségek is benne vannak, így 65.000 Ft kifizetése után a miénk lehet az Onda 2-in-1 gépe. Közvetlen riválisa talán az ASUS Transformer Book T100HA lehet, de azt 100.000 Ft alatt nem kapjuk meg.

A készülék ide kattintva vásárolható meg, a kiegészítő billentyűzetet pedig ide kattintva szerezhető be.

 

Kastély Béla