Nomu LM870
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 2.33

Tudás: 2.33

Minőség: 2.33

Értékelés: 2.33 | Szavazatok: 3

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Nomu LM870, avagy a kínai nem mindig "kínai"

Vásárlás

Már elég régóta vannak különböző mobiltelefonjaim, főként alsó-középkategóriából, mind ezidáig a Sony Ericsson telefonjai voltak számomra a legpraktikusabbak, könnyen kezelhetőek, amit szerettem volna, azt tudták. Hozzá tartozik még, hogy ritkán veszek telefon 30.000Ft felett. Ezúttal szerettem volna egy strapabíró telefont venni, de nem igazán találtam az itthoni kínálatban olyat, ami megfelelt volna. A ZTC007-et páran ismerhetitek, az az igazi gagyi kínai. Már megvettem volna, amikor szerencsére elolvastam pár tesztet, ezek pedig rögtön meggyőztek, hogy ez nekem biztosan nem kell. Le is tettem róla, hogy lecserélem jelenlegi telefonjaimat (sajnos 3 is van), de véletlenül akadtam rá a Nomu LM870-esre. Kinézetre meggyőzött, bár sok információt nem lehetett találni róla. Ezért is írtam meg ezt a tesztet, hátha segítek valakinek vele.

Megjelenés

A telefon már ránézésre mutatja, hogy sok, európai piacon nem igazán elterjedt funkció van benne. Alapvetően nagy darab szerkezet, de kell is a hely a sok dolognak, ami benne van. Kézbe véve igényes anyagokkal találkozunk, nem a gagyi minőségű műanyagokkal mindenütt. Az elülső kijelzőn kívül hátul egy apró LED-es kijelzőt találunk, mely alkalmas gombnyomásra kijelezni rengeteg mindent. Itt helyezkedik még el a vízhatlan hangszóró és a víz alatt is működő fényképező, igaz sajnos vakuval nem szolgál. A tetején találunk még egy LED-es lámpát is, ami nem túl erős, de legalább nem zabálja le az aksit.

/txt/hirek/kepek/LM870-440_20111213.jpg

Kijelző

A kijelző 2.4 inches, mely 240×320 felbontást tud. Minősége kiváló, napfénynél is jól látszik. A színek elég jók.

Akkumulátor

Az akkumulátor 900 mAh kapacitású Li-polimer. Igazából annak ellenére, hogy dual SIM-es és van benne rengeteg funkció, többet bír, mint a régi telefonjaim. Hogy mennyit, az használat függő, ezért inkább nem is írnék konkrét időket.

Csengőhang

A telefon hangereje végre olyan, hogy a garázsban is meghallom, miközben a szobámban van a telefon. Játszik MP3-at természetesen, ez beállítható csengőhangnak, SMS hangnak, felhasználóhoz rendelhető. Persze maximális hangerőn már nem igazán jó zenét hallgatni, de kicsivel lejjebb már egész élvezhető. Bár hozzáteszem ez a kicsivel lejjebb általában a "normál" telefonok maximum hangereje.

Telefonkönyv

A telefon képes 4 telefonkönyvet kezelni egyszerre. Dual SIM-es készülék lévén a két SIM kártya saját telefonkönyvét, egyet a belső memóriából, valamint egyet a memóriakártyáról. Ezeket szabadon másolgathatjuk, ki tudjuk jelölni akár csak az egyik hordozón lévő számokat, ezeket el tudjuk küldeni telefonkönyvként vagy egyesével kapcsolatként. Csoportokat is beállíthatunk, valamint minden bejegyzéshez rendelhető kép és csengőhang. Az előző telefonjaimból egyszerűen át tudtam importálni a régi kapcsolatokat, így ezzel se volt sok gond. Ami hátrányára írható, hogy csak négy számot képes kezelni egy felhasználónál, az eddig megszokott öttel szemben.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel gyorsabb, mint az eddigi telefonjaimon. Ami itt hátrány, a magyar nyelv és karakterkészlet hiánya, de lassan már angol világban élünk, így gondolom aki ilyen telefont szeretne, ezt nem is várja el.

Alkalmazások

Tetszik a készülékben, hogy olyan funkciókat is találtam benne, amikre eddig nem is gondoltam. Bár többségének napi használatban nincs is jelentősége, de barátainkat megviccelhetjük velük. Ilyen a beszédhang színének változtatása például. De azt is tudja a telefon, hogyha kicserélik benne az egyik SIM-et, egy előre megadott telefonszámra SMS-t küld az új számmal. Ez jól jöhet ha például eltűnik a telefonod. Természetesen az alap programok is benne vannak, úgy mint naptár, számológép, játékok, feladatok, ébresztés (elég jól konfigurálható végre), stopper, pénzváltó, világóra, mértékegység átváltó. Az alap funkciók is elég fejlettek, eddig nem találtam olyan beállítást, ami hiányzott volna.

Extrák

Talán a két legfontosabb extra számomra a teljes vízállóság és a dual SIM kezelés. De ezen felül ütésálló, ami az 1,5 m-es ejtéstesztet takarja, van rajta LED zseblámpa, hátsó kijelzőn energiatakarékosan megjelenő dátum / idő / GPS koordináták / hőmérséklet / iránytű / légnyomás / magasság. Amit itt hátrányként megemlítenék, hogy a GPS-t ezidáig nem sikerült beüzemelnem (bár amúgy is csak kínai térképkészlete van), mert ezt nem sikerült angolosítaniuk a készítőknek, így ez teljesen kínai. Szó szerint. A magasság kijelzés szintén érdekes megoldás, mert a légnyomásból számolja ki, amit kalibrálni kell. Tehát igazából ez a funkció sem használható 100% pontossággal.

/txt/hirek/kepek/Nomu-LM870-Waterproof-Mobile-Phone-With-Dual-SIM-Cards_20111213.jpg

Kommunikáció

Bluetooth, miniUSB és GPRS. Támogatja a 3G-t. A Wi-Fi sajnos hiányzik belőle, ez még elfért volna. A Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Maximálisan 1200x1600-as felbontást tud, a vaku sajnos hiányzik belőle. A szoftvere elég jó, sok benne a beállítás, de maga a szenzor alsóbb kategóriás sajnos, így használható fényképeket elsősorban kültérben napfénynél lehet vele készíteni. A videó funkciót igazából nem nagyon szoktam használni, a telefonnal készített videók még nagyon messze vannak a használható kategóriától.

Memória

A telefon belső memóriáján kívül microSD-t támogat, amiből egy 2 gigásat kapunk is a készülékhez.

Amit érdekesnek találtam:

  • Sok hasznos funkció
  • Vízállóság
  • Rengeteg beállítási lehetőség

Amit érdemes lenne változtatni:

  • Wi-Fi támogatás
  • Magyar karakterkészlet
  • Vaku

Ami nagyon tetszett:

  • Jó minőségű kijelző, még erős napfényben is
  • Egyedi, nem jön szembe még egy az utcán
  • Nagy tudás
  • Nagy készenléti idő

Összegzés:

Aki szeretne egy teljesen vízálló, dual SIM-es, egyedi, sok funkciós, szép telefont, és nem fél az angol nyelvtől, annak tudom ajánlani.


A tesztet olvasónk, Frittmann Péter készítette, köszönjük!