Nokia N91

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.44

Tudás: 8.11

Minőség: 8.11

Értékelés: 7.89 | Szavazatok: 9Megjelenés

Újabb N szériás model került a szerkesztőségünkbe az N91 képében. Kissé robosztus, nehéz és közepesen masszív készülék. A súlya egy részét talán annak köszönheti, hogy egyes részei állítólagosan rozsdamentes acélból vannak. A Nokia az N91-t kifejezetten zenehallgatásra tervezte.

Mobiloktól szokatlan módon ebben a telefonban a memória helyett egy 4 Gb-os mini winchester dolgozik. A sebességétől nem voltunk lenyűgözve, kissé lassúnak tűnik. A telefon tetején találhatjuk a lényeget, egy 3,5-es jack dugót, amibe bármelyik kedvenc fülhallgatónkat bedughatjuk. A nagy méretnek ez az egyetlen előnye. A másik, hogy miniUSB csatlakozó található az oldalán. Ez mind szép és jó lenne, de sajnos csak USB 1.1-el kompatibilis, és mikor a számítógéphez csatlakoztatjuk, elég sok időnkbe fog telni, míg megtöltjük adatokkal. ( a telefon winchesterét külön meghajtóként tudjuk kezelni.) A tervezők, hogy megkönnyítsék a zenehallgatást a normál billentyűzet fölé csináltak egy lehúzható flippet, amire rátették a fontosabb zene funkciókat vezérlő gombokat. Ez egy kicsit lötyögősre sikeredett. A menü gomb a telefon oldalára került, mely néha kissé kellemetlen, főleg egy kézzel kivánjuk használni a telefont. A telefon a Symbian 9.1 3rd edition operációs rendszert tartalmazza, sajnos ehhez a platformhoz még elég kicsi a támogatás.

Kijelző

A kijelző176*208 pixel 262 ezer színnel. Napfényben is jól látható. Minőségét tekintve elég gyatra és elmaradott a mostani Nokiákhoz képest. Persze zenehallgatásra megfelelő. Az előre telepített témák színvilága kissé fakó volt, de Wapról vagy internetről letölthetőek hozzá szebnél szebb témák. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos nézet lehet. Viszonylag könnyen kezelhető.

Akkumulátor

Az akkumulátor 900 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez 4 óra beszélgetésre, és 190 óra készenléti időre elég. Két-három napos használat után nem ártot rádugni a töltöre. Persze, ha sokat hallgatunk zenét egyre gyorsabban merül, így akár naponta is lehet tölteni.

Csengőhang

64 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár MP3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Hangszórója egészen jól szól, a készülék oldalán található, jó nagy. Viszont ha bedugunk egy jó minőségű fülhallgatót (volt alkalmunk egy Bose fülessel kipróbálni) akkor egészen szépen szól.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket, hogy mennyi nevet tárolhatunk annak csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi sms-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. Theme választáskor mielőtt beállítjuk, megtekinthetjük előnézetben is. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, SMS hangunk, ami akár MP3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre. Szóval testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt tárolhatjuk a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk, videókat, zenék stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájlt is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között. A képnézegető teljesen új designt kapott. A winchestert külön meghajtóként kezeli a telefon
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz eseményt rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Nagyon jól használható a naptár.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Media player: segítségével lejátszhatjuk MP3- és, video fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is.
Ezenkívül a MP3 lejátszó alapból kategórizálja számainkat, előadó, stílus, album, stb. szerint.
Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk majd a jövőben a készülékre köszönhetően a Symbian operációs rendszernek. Külön kiemeljük a 'jövőben' szót, mivel egyelőre elég gyenge a kínálat, köszönhetően az új Symbian verziónak.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne Bluetooth, GPRS class 10, EDGE, 3G. Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, írányíthatjuk a számítógépünket. Úgy tűnik, most már szokás lett, hogy az infra portot kihagyják a készülékből.Cserébe viszont kapunk egy USB kábelt, amivel géphez csatlakoztathatjuk a telefont. Újdonság, hogy a telefon tartalmaz WI-FI-t, így szinte bármilyen wireless rendszerhez csatlakozhatunk. Tamogatja a jelenlegi összes titkosítást is.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Fényképezője 2 Megapixeles, 1600x1200 pixeles képeket készít. Ezenkívül még 2 féle méret lehetséges. Minőségileg nem csinál annyira rossz képeket, bár nagyon hiányzik belőle az auto focus. Makro kép készítése kifejezetten rossz. Sajnos a legtöbb fényképező funkció csak menűből állítható. Másodlagos kamera hiányzik belőle, így bár videó telefonálásra alkalmas, de a mi arcunk nem fog látszódni.

Videó

Videót 352*288 vagy 176*144 felbontásban rögzíthetünk. Az elsőnél MPEG4 formátumban, míg a másodiknál 3GP lesz az alapértelmezett formátum.
Az időtartamnak csak a memória kapacitása szab határt.

Memória

A telefonban alapból 30 megabyte memória van, erre rájön még a 4 Gb microdrive. Ez elég soknak mondható. Memória kártyával nem bővíhető a készülék, bár így felesleges is. Egyedüli probléma a sebessége.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különbözo betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli a HTML oldalak megjelenítését is. Amikor HTML oldalt hívunk be egy kis kurzor segítségével tudunk mozogni, amennyiben gyorsabban akarunk mozogni megjelenik egy kis ablak hogy láthassuk a teljes oldalt. Ez az új fajta böngésző elég kellemes és kényelmes és még gyorsnak is mondható.

Amit érdekesnek találtunk:

 • 4 Gb micro drive
 • 3,5-es fejhallgató bemenet
 • Kamerája nem alkalmas makro képek készítésére
 • Rozsdamentes acél borítás
 • Eléggé gyenge minőségű képernyő

Amit érdemes lenne változtatni:

 • USB 1.1 helyet 2.0 a gyorsabb adatátvitelhez
 • Auto focus
 • Kisebb méret
 • Infra hiánya
Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű zenelejátszás bármilyen fülhallgatóval
 • WI-FI támogatás
 • Támogat minden adatkummunikációt GPRS, EDGE, 3G
 • Új fajta böngésző
 • Új operációs rendszer


Összegzés

Felső kategóriás telefon lehetne, ha a kijelzője is ezt mutatná. Egyébként egy elég kellemes telefon nagy tudással, nem csak zenehallgatásra. A méretén és a tudásán (USB 2.0, kicsit gyorsabb szoftver, autofocus-os kamera, esetleg 2. kamera.) még lehetne egy kicsit csiszolni és akkor első rangú készülék lehetne.

2006. szeptember 25.

 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.

Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért! Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért!