Nokia N82

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.24

Tudás: 8.57

Minőség: 8.71

Értékelés: 8.50 | Szavazatok: 51Megjelenés

És megjött... mielőtt bárki is rosszra gondolna a Nokia felső kategóriás készüléke az N82. A belépő jól sikerült, lekőrözi az eddigi top-ot tartó N95-t. Nos lássuk mivel is tud többet a telefon. Végre nem kell se le, se föl csúsztatgatni a telót. Így keskenyebb és könnyebb is lett. A kijelzője nem változott, a billentyűzetét azonban egy kicsit átszabták... nem mondanám, hogy az előnyére, nekem legalábbis, nem jönnek be ezek a fémes hatású vékony gombok. Sajnos kimaradt a telefonból az N81-nél ismertett navigációs gyűrű. Viszont cserébe kapunk egy 5 megapixeles kamerát, autofokusszal, xeon vakuval. A dobozába még egy 2 Gb-os MicroSD kártyát is csomagoltak. Fog is kelleni, főleg ha nagy felbontású videót szeretnénk felvenni. Megjegyezném, hogy mellékeltek még egy kábelt mellyel, bármilyen TV készülékre köthető, ami rendelkezik RCA csatlakozóval. Az akkumlátor kapacitását is megnövelték az N95 -höz képest. Sajnos a miniUSB csatlakozotól elbúcsuzhatunk és kapunk helyette egy microUSB csatlakozót. Van még egy érdekesség, ami lehet, hogy idő után idegesítő lesz, tettek bele automatikus elfordulás érzékelőt, mely videonézésnél jó jöhet.

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel 16 millió színnel. Napfényben is jól látható. Minőségét tekintve elég szép. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos nézet lehet, de átválthatunk egy 3d-s nézetre is, amit a navi gomb segítségével pörgethetünk.

Akkumulátor

Az akkumulátor 1050 mAh kapacítású Li-polymer. A gyártó szerint ez 4 óra beszélgetésre, és 225 óra készenléti időre elég. Két-három napos használat után nem ártott rádugni a töltőre. Persze, ha sokat hallgatunk zenét, egyre gyorsabban merül, így akár naponta is lehet tölteni.

Csengőhang

64 szólamú polifónikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék, bár ezt már úgyse használjuk ki, köszönhetően az mp3 támogatásnak. Hangszórója amiből kettő is van, a készülék egyik oldalára került ebből is látszik hogy oldalra fordított üzemódra tervezték. Egészen jól szól. Szerencsére 3,5 jack dugót is lehet bele paszírozni, így bármilyen fülest rádughatunk.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket, mindennek csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi sms-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. Theme választáskor mielött beállítjuk, megtekinthetjük előnézetben. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, sms hangunk, ami akár mp3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre. Testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt tárolhatjuk a fájlainkat, pl: fényképek, csengőhangok, képek, animációk, videók, zenék stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájlt is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a belső 8 Gb-os memória között. A képnézegető teljesen új designt kapott.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz esemény rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Jól használható a naptár.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Media player: segítségével lejátszhatjuk mp3-inkat, videó fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is.
Ezenkívül a mp3 lejátszó alapból kategórizálja számainkat, előadó, stílus, album, stb. szerint.
Rádió: sajnos az RDS-at nem támogatja
Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk a készülékre köszönhetően a Symbian oprenszernek. Megjegyezném, ez max a jövőben lesz lehetséges, mert most elég gyatra a kínálat.
GPS: GPS navigáció, beépített GPS-el. A térképet a netről tölti le, sajnos a hangnavigációért fizetnünk kell.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne Bluetooth 2.0, GPRS class 32 , EDGE, 3G, HSDPA és Wi-Fi. Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, írányíthatjuk a számítógépünket.

Játékok, programok

Támogatja a symbianra írt újabb programokat és játékokat, de fő érdekessége az N-gage programok támogatása. Előre bele van telepítve 3 demo játék, amelyeket a készüléket elfordítva tudunk játszani. Amikor átvált N-gage módra a felső hangszoró mellett lévő két gomb aktiválódik és egyszerűsítik a játék irányítását. Sajnos egyelőre még nem üzemel a Nokia N-gage szolgáltatása.

Fényképező

Fényképezője 5 Megapixeles, 2592x1944 pixeles képeket készít. Minőségileg egész jó képeket csinál. Teljesen sötétben is használható, mivel Xeon vaku van benne és ezenkívül van benne segédfény is, amit vonalkód olvasásra is használhatunk (?)

Videó

Videót max 640*480 felbontásban rögzíthetünk 30 fps. Ez utána TV készüléken is megnézhetjük. Egy érdekesség: a videó rendelkezik képstabilizátorral!

Memória

A telefonban alapból 256 megabyte rom és 128 ram memória van, erre rájön még a memória kártyával bövíthetőség.

WAP

Nagyon jó beépített böngészője van, pontos és gyors is. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Szépen kezeli a HTML oldalak megjelenítését is. Amikor HTML oldalt hívunk be egy kis kurzor segítségével tudunk mozogni, amennyiben gyorsabban akarunk mozogni megjelenik egy kis ablak hogy láthassuk a teljes oldalt. Ez az új fajta böngésző elég kellemes, kényelmes és még gyorsnak is mondható.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Videonál képstabilizátor
 • 3,5-es fejhallgató bemenet
 • ISO állítási lehetőség

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Szabványos mini USB port
 • Normál billentyűzet
 • Infra hiánya
 • Office alkalmazások hiánya
Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű zenelejátszás bármilyen fülhallgatóval
 • WI-FI támogatás
 • Támogat minden adatkummunikációt GPRS, EDGE, 3G, HSDPA
 • Gyors böngésző
 • Nagy felbontású videó
 • TV-re köthetőség


A tesztelés során készített képek:


 • szoba
 • repülő belső

  Összegzés

  Szinte tökéletes telefon. Persze teljesen nem lehet az, mert akkor mit tennének a következő modellbe. Üzletembereknek kevésbé ajánlott, mert hiányoznak az Office alkalmazások. Minden megtalálható benne, ami a multimédiához kellhet.

  2008. február 6.

 •  
  Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.