Nokia_N81_8GB

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.08

Tudás: 7.85

Minőség: 7.92

Értékelés: 7.95 | Szavazatok: 13Megjelenés

És a Nokia megállíthatatlanul gyártja az újabbnál újabb N szériás telefonjait... Be kell, hogy valljam nem vagyok valami nagy Nokia fan, de ez a telefon nekem is tetszett. Szép elegáns külsővel rendelkezik, bár csak úgy vonza a fényes fekete borítás az ujjlenyomatokat. Slide-os telefon, ami manapság már nem újdonság. Összecsukva a hatalamas kijelző tárul elénk gyönyörű színeivel. Egyből feltünnek a zenelejátszó gombjai, hiszen az új csodamasinákhoz méltóan, ez a készülék sem már csak egy sima telefon. A készülék memóriája nem bővíthető, de nem is kell, mert kárpótol minket beépített 8 Gb memória. A készüléket felszerelték minden jóval, az mp3 lejátszón kívül, támogat minden vezetéknélküli technológiát, van benne egy 2 megapixeles kamera,, tartalmazza az N-gage programokhoz futtatásához szükséges programot is. Szóval mindenre tudjuk használni, kivéve, hogy nem főz ebédet és nem lehet vele borotválkozni :) A billentyűk kellemes tapintásúak, könnyen hozzáférhetőek. Jól szól a stereo hangszorója is. Egy dolog okozott csak problémát, új fajta USB csatlakozója van. Érdekesége, hogy a középen található navigációs gomb nem csak nyomásra érzékeny hanem egyes menükben kőrbe-kőrbe simogatva lehet lépkedni vele. Ötletes megoldás. A gép sebességére sem lehet panasz.

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel 16 millió színnel. Napfényben is jól látható. Minőségét tekintve elég szép. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos nézet lehet, de átválthatunk egy 3d-s nézetre is, amit a navi gomb segítségével pörgethetünk.

Akkumulátor

Az akkumulátor 1050 mAh kapacítású Li-polymer. A gyártó szerint ez 4 óra beszélgetésre, és 410 óra készenléti időre elég. Két-három napos használat után nem ártot rádugni a töltőre. Persze, ha sokat hallgatunk zenét egyre gyorsabban merül, így akár naponta is lehet tölteni.

Csengőhang

64 szólamú polifónikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. Igaz, ezt már úgyse használjuk ki, köszönhetően az mp3 támogatásnak. Hangszórója egészen jól szól, a készülék két oldalán található. Szerencsére 3,5 jack dugót is lehet beledugni, így bármilyen füles rádughatunk.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket, tárolt kapcsolatainknak csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi sms-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. Theme választáskor mielött beállítjuk, megtekinthetjük előnézetben. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, sms hangunk ami akár mp3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre. szóval testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt tárolhatjuk a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk, videókat, zenék stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájlt is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a belső 8 Gb-os memória között. A képnézegető teljesen új design kapott.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz esemény rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Jól használható a naptár.
Ébresztoóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Media player: segítségével lejátszhatjuk mp3-mainkat, videó fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is.
Ezenkívül a mp3 lejátszó alapból kategórizálja számainkat, előadó, stílus, album, stb. szerint.
Rádió: megtalálható a visual rádió.
Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk a készülékre, köszönhetően a Symbian oprenszernek. Megjegyezném, ez inkább csak a jövőben lesz lehetséges, mert most elég szegényes a kínálat, mivel az új symbian oprendszert használja.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne Bluetooth 2.0, GPRS class 10, EDGE, 3G és Wi-Fi. Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, írányíthatjuk a számítógépünket. USB kábelel tudjuk csatlakoztatni a telefon a számítógéphez, amikor is beállíthatjuk, hogy a telefon 8 Gb memóriáját meghajtóként lássa a gép.

Játékok, programok

Támogatja a symbianra írt újabb programokat és játékokat, de fő érdekessége az N-gage programok támogatása. Előre van bele telepítve 3 demo játék, amiket a készüléket elfordítva tudunk játszani. Amikor átvált N-gage módra a felső hangszoró mellett lévő két gomb aktiválódik és egyszerűsítik a játék irányítását. Sajnos egyelőre még nem üzemel a Nokia N-gage szolgáltatása.

Fényképező

Fényképezője 2 Megapixeles, 1600x1200 pixeles képeket készít. Ezenkívül még 2 féle méret lehetséges. Minőségileg nem csinál annyira rossz képeket, bár nagyon hiányzik belőle az auto focus. Makro kép készítése kifejezetten rossz. Sajnos a legtöbb fényképező funkció csak menűből állítható. Másodlagos kamera videótelefonálásra alkalmas.

Videó

Videót max 320*240 felbontásban rögzíthetünk csupán 15 fps . MPEG4 formátumban. Az időtartamnak csak a memória kapacitása szab határt.

Memória

A telefonban alapból 96 megabyte memória van, erre rájön még a 8 Gb-os beépített tároló. Ez elég soknak mondható. Memória kártyával nem bővíhető a készülék, bár így felesleges is.

WAP

Nagyon jó beépített böngészője van, pontos és gyors is. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Szépen kezeli a HTML oldalak megjelenítését is. Amikor HTML oldalt hívunk be egy kis kurzor segítségével tudunk mozogni, amennyiben gyorsabban akarunk mozogni megjelenik egy kis ablak hogy láthassuk a teljes oldalt. Ez az új fajta böngésző elég kellemes és kényelmes és még gyorsnak is mondható.

Amit érdekesnek találtunk:

 • 8 Gb belső memória
 • 3,5-es fejhallgató bemenet
 • Kamerája nem alkalmas makro képek készítésére

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Szabványos mini USB port
 • Auto focus
 • HSDPA támogatás
 • Infra hiánya
Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű zenelejátszás bármilyen fülhallgatóval
 • WI-FI támogatás
 • Támogat minden adatkummunikációt GPRS, EDGE, 3G
 • Gyors böngésző
 • új operációs rendszer


Összegzés

Kellemes és szép telefon. Nagy tudása van, csak kár hogy kihagyták belőle az autofocus-os kamerát. Hiába, nem akarnak tökéletes telefon csinálni, mert akkor nem vennénk mindig újabb és újabb telefont.

2008. január 6.

 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.