Nokia N70

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.84

Tudás: 7.81

Minőség: 8.38

Értékelés: 8.01 | Szavazatok: 32Megjelenés

Végre megérkezett hozzánk is a Nokia N szériájának új hírnöke. A készülék rendkívül elegáns kinézetű, jó szín összeállítású, kellemes tapintású. Billentyűi könnyen kezelhetőek. Az oldalán elhelyezett billentyű segítségével akár fektetve is fényképezhetünk. A 2 megapixeles kamerát egy nagyobb takaró fedi, amelyet lehúzva, kisebb várakozás után el is indul a kamera. Méretre hasonlít a 6680-hoz, kicsivel kisebb és könnyebb lett. Új operációs rendszert is kapott, a Symbian 8.1a dolgozik benne. Megnövelték a belső memória méretét is, és a memória kártya is cserélhető menet közben, bár azért nem árt, ha valakinek nagy körme van hozzá, mert különben elég nehéz kiszedni. Támogatja a 3G hálózatokat is, és videó telefonálásra is képes. A telefon csomagolása a Nokiától megszokott volt, minden fontos dolgot megtalálunk a dobozban. A megszokott sztereó headset helyett, egy újabb, szebb kidolgozásút kapunk, mindezt gyöngyház fehér színben. Ehhez a mobilhoz is már az újfajta Nokia töltő jár aminek a csatlakozója sokkal vékonyabb, természetesen a dobozban találunk átalakítót a régi töltőkhöz is.

Kijelző

A kijelző a 6680-asból megismert 176*208 pixel 262 ezer színnel. Napfényben is jól látható. Az előre telepített témák színvilága kissé fakó volt, de wapról vagy internetről letölthetőek hozzá szebbnél szebb témák. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos vagy listanézet lehet. Viszonylag könnyen kezelhető.

Akkumulátor

Az akkumulátor 900 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez 3 és fél óra beszélgetésre, és 250 óra készenléti időre elég. Két-három napos használat után nem ártot rádugni a töltőre.

Csengőhang

64 szólamú polifónikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék, s akár mp3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Hangszórója egészen jól szól, talán egy kicsit a mély hangok még nem olyan szépek, viszont ha csatlakoztatjuk a mellékelt sztereo headsetet akár még mp3 lejátszónak is használhatjuk a készüléket.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket, hogy mennyi nevet tárolhatunk annak csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi sms-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be. Amennyiben nagyobb a kép 100 kbytenál, akkor automatikusan leméretezi nekünk a telefon.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. Theme választáskor mielött beállítjuk, megtekinthetjük előnézetben. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, sms-hangunk ami akár mp3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre, egy szó mint száz testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt tárolhatjuk a fájlainkat (pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk, videókat, stb). Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájlt is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között. A képnézegető teljesen új designt kapott.
Naptár: Jól használható. Havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz eseményt rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Media player: segítségével lejátszhatjuk mp3-mainkat, videó fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is.

Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk a készülékre köszönhetően a Symbian operációs rendszernek.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne GPRS class 10, EDGE, és Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, írányíthatjuk a számítógépünket. Úgy tűnik, most már szokás lett, hogy az infra portot kihagyják a készülékből.Cserébe viszont kapunk egy USB kábelt, amivel géphez csatlakoztathatjuk a telefont.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Fényképezője 2 Megapixeles, 1600x1200 pixeles képeket készít. Ezenkívül még 2 féle méret lehetséges. Minőségileg nem csinál annyira rossz képeket, bár nagyon hiányzik belőle az autofocus. Makro kép készítése kifejezetten rossz, de cserében, sötét helységben is egész jó képeket csinál az automata vaku segítségével. Sajnos a legtöbb fényképező funkció csak menűből állítható. A második kamera 640*480as kép készítésére képes maximum, minősége jóvel elmarad az elsődleges kamerától, sokkal zajosabb a kép. A másodlagos kamerát videó telefonálásra is használhatjuk.

Video

Videot 352*288 vagy 176*144 felbontásban rögzíthetünk. Az elsőnél MPEG4 formátumban, míg a másodiknál 3GP lesz az alapértelmezett formátum.
Az a video hosszának csak a memória kapacitása szab határt.

Memória

A telefonban alapból 35 megabyte memória van. Ez elég soknak mondható. Ezenkívül 64 Mbyte RS MMC kártyát csomagolnak alaptartozékként a készülékhez, melyet akár 256 megára is bővíthetünk.

WAP

Class 10-es, a böngészõje a 2.0-as wap szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú a wap böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Új design
 • Kellemes tapintás
 • Kamerája nem alkalmas makro képek készítésére
 • Újfajta headset
 • Videotelefonálási lehetőség

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Kamera gyorsabb aktiválása
 • Autofocus
 • Kissé lomha a szoftver gyorsítása
 • Infra hiánya
Ami nagyon tetszett:
 • Jó kijelző
 • Használat közben cserélhető memóriakártya
 • Nagyobb méretű alapmemória
 • Új képnézegető
 • Új operációs rendszer


A tesztelés során készített képek:Összegzés

Egy remek telefon sok gazdag funkcióval. Használhatjuk multimédiás kisgépként, s akár az üzleti életben is. Hála az operációs rendszerének rengeteg újabbnál újabb programot telepíthetünk rá.

2005. november 5.

 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.