Nokia N-Gage

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.27

Tudás: 7.73

Minőség: 7.80

Értékelés: 7.93 | Szavazatok: 15


Hosszú idok óta nem láthattunk ekkora beharangozó kampányt egy új telefonnál, mint az okt. 6-án megjelent N-gage esetében. A sejtelmes képi elemek és gerillaszeru megjelenések miatt már eleve, mint UFO-hoz álltunk hozzá. Az elmúlt hét során került be egy a szerkesztoségbe, és azonnal el is kezdtük boncolgatni hogy „milyen szellemet rejt a lámpás”.

A külso elso ránézésre nehezen megkülönböztetheto egy 3300-tól, viszont attól és a belole áramló kagylóformától jelentosen nagyobb és nehezebb. ”Talán” nem is véletlenül hasonlít ennyire egy játék konzolirányító joystickjához. Kicsit meglepo az is, hogy egy 137 grammos készüléket dobnak piacra, ebben a folyamatosan minimalizálódó korszakban.

A készülékház teljesen lecserélheto, és az alapvetolég nem túl markáns muanyagház ezzel teljesen személyre szabhatóvá válik. Cserélheto a gombsor is, ami érdekes módon 2 darabra van osztva. Az egyes gombok mellesleg kimondottan karakteresek, nagy méretuek és jól íveltek. Mindez különösképpen igaz az 5+7 gombra, amik kicsit el is térnek a többitol. A két említett gomb piros és sokkal jobban kidomborodik, mint a többi. Ezeknek természetesen szerepük is van, de errol majd inkább a játékok kapcsán szeretnénk bovebben beszélni. Külön gomb vezérel szinte mindent, így a rádiót, a zenejátszót, a menüt is. A 5 állású navigációs gomb pedig mindezt ha kell meg is könnyíti. Nem meglepo talán, hogy a kijelzo is extra nagy. A 176x208-as képpontú 4096 színu monitor úgy látszik mindenre alkalmas volt, legyen szó képekrol, grafikákról, navigációról vagy játékokról. A megvilágítás szintén kiemelkedo szerepet tölt be az egyébként sem hétköznapi telefonnál. A gombsort egy stílusos narancssárga fény árasztja el, ami azon túl, hogy sejtelmes, még szép, ráadásul jól látható is.

Belso: A Nokia N-GAGE a mostanában egyre elterjedtebb operációs rendszert, a symbian serias platform 60-t használja. Nem eloször találkozunk ezzel a rendszerrel, de hogy legegyszerubben illessük, a PDA kifejezés állhatna hozzá legközelebb. A menürendszer 9 fo ikonból áll, ezek 3x3-as sorban helyezkednek el, teljesen felcserélheto a sorrendjük, ezzel is elosegíti a tökéletes átláthatóságot.

Nem igazán, beszélhetünk arról, hogy mekkora tárolókapacitással bír, mivel összesen egy 3,6 MB-os kártyánk van, ami információink alapján nem bovítheto - sajnos. A telefonszámaink mellé bejegyzéseket, adatokat társíthatunk és ezeket csoportokba rendezés után egyedi képekkel, csengohangokkal perszonalizálhatjuk. A naptár egyszeruen jellemezve csodás. Kicsit komplexebben: van heti, napi, havi nézet, mindez rendkívül aprólékosan, jól átláthatóan, logikusan fejlesztették ki. Nem utolsó sorban grafikusan is megállja a helyét. A média könyvtárban találtunk olyan már ismert, de nem mindennapi funkciókat, mint a lejátszó (real one) a képek, a zene készito, valamint több olyan zenei alkalmazást, amit ugye közvetlen módon is el tudunk érni ( rádió, felvevo, mp3 lejátszó). Az extrákban kaptak helyet a spec titkári funkciók, azaz az ébreszto, a tennivalók, az átváltó, a számológép, és érdekes módon a hívás információk is. Ezekre sem kevésbé említheto a grafikai tökéletesség, a szinte már utópisztikus sokoldalúság. Az eszközökben találtuk meg a készülék jellemzoit, a sim sajátosságokat, a teljes- részleges beállításokat, valamint a Bluetooth-t. A profilokon belül állíthatjuk be a vibrát, valamint a csörgéseket is. Az alaphangok nekünk annyira nem tetszettek, a régi C64, a midit játszó alapgép, és a hifi osztályozási rendszeren leginkább az elso két hangkategória közé helyeznénk el. Az üzenetek: Egy ehhez fogható készüléknél szinte már-már természetes is lenne, de azért engedve a szokás hatalmának, mégis említjük az afféle földi jókat, mint például az SMS, t9 szótár, MMS, Pop3 e-mail letöltés, sablon üzenetek. Érdekessége, hogy nemcsak azt írja ki a bejövo postafiók, hogy kitol jött az SMS, de még a szöveg elso sorát is megmutatja. A telefon hátlapját levéve láthatjuk a li-ion szabvány bl-5c akksit. Mellette helyezkedik el a SIM kártyatároló, valamint a játékkártya fiók. A gyárilag mellékelt program lehet akár az elmúlt év ismert filmsikere a Tomb Raider, vagy jelen esetbe egy közismert playstation 1 játék a Pandemonium. Ez utóbbi, egy vicces idoigényes kalandjáték, amiben vagy egy ugri-bugri bohóccal, vagy egy csinos artistalánnyal kalandozhatunk gombák, óriásdinnyék, manók társaságában. Természetesen van multiplayer, van pályaletöltés és minden mit elvárhatnánk. Mindenesetre ez a menürendszer 9-ik, azaz utolsó pontjában található és az adott programkártya ikonját mutatja a kijelzo. Jelenleg csak közel egy tucat program kapható bolti forgalmazásban és áruk körülbelül 10.000 Ft. A Nokia említése szerint a játékok száma hamarosan többszörösére fog növekedni. A gyári csomag része a felvevogombos headset, valamint az összeköto kábelek is. Egy kábel az asztali pc-hez , a másik pedig akár az otthoni hifi-hez.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Egyedi méret
 • Egyedi menürendszer
 • X-press on elolap, ami kicsit nehézkesen szedheto le
 • Csengohang komponáló
 • Miért nincs digitális kamera
 • Egyedi megvilágítás (narancssárga)
 • Nincsenek további játékok (amik régen voltak)


Amin érdemes lenne javítani:
 • Nincs infra port
 • A 137 gramm súly talán kicsit sok
 • Nincs bovítheto memória
 • Gyenge csengohangok
 • Egyszeru számológép


Ami nagyon tetszett:
 • Mp3 lejátszó
 • Dinamikus memória
 • Rádió
 • Felvevo
 • Naptár
 • JÁTÉK konzol cserélheto kazettákkal
 • MMS
 • Pop3
 • Bluetooth


Összegzés:
A telefon egy teljesen ismeretlen kategóriát tartogatott számunkra. Egy afféle fiataloknak szóló bohém PDA. Külsoleg egy elnagyolt jövokép, belsoleg egy hi-tech csoda. Furcsa bármit megszokni-megérteni rajta elsore, de amint kicsit közelebbi kapcsolat alakul ki az n-gage-el rögtön felmerül a kérdés: mit tud még? A válasz egyszeru: sokat! A játékok pedig nagyon igényesek és mivel cserélhetoek, azoknak ajánljuk elsosorban, akik a közép-magas ár tekintetében is úgy gondolják, hogy hosszú távra tervezik a telefon birtoklását.
 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.

Nézze meg további tesztjeinket is! Nézze meg további tesztjeinket is!