Nokia Lumia 820

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.71

Tudás: 6.51

Minőség: 7.01

Értékelés: 6.74 | Szavazatok: 337


Nokia Lumia 820 - ez bizony bejött!

Nálunk járt a finn gyártó egyik első Windows Phone 8 rendszerű mobilja, a Nokia Lumia 820. A telefon nagyobb testvére többet tud, bár nem olyan funkciókkal, amelyek mind feltétlen fontosak mindenki számára, így feltehetően nagyobb érdeklődésre tarthat számot a Lumia 820 azok között, akik egyszerűen szeretnének egy WP8-as mobilt. A VIP Phone-tól kapott gyári doboz csak annyira nagy, amennyire a telefon méretei megkövetelik - 123.8 x 68.5 x 9.9 mm –, a tartozékok között csak egy hálózati töltőfejet, egy hosszú microUSB kábelt és egy sztereó headsetet találunk. Az akkumulátor a burkolat alatt hever gyárilag, és bár akár 64 gigabájtos microSD bővíthetőség is adott, kártyát nem kapunk a gyári csomagban. Első és – utólag – legviccesebb mutatvány, hogy az ember lebontja valahogy a hátlapot, mert első körben úgy tűnik, egybeöntött polikarbonát, pedig nem. Maradjunk annyiban, hogy a kezelési áttanulmányozása előtt nem érdemes nekilátni és legközelebb akkor akarja majd az ember szétszedni, amikor eladja a Lumia 820-at és ki kell szedni a microSIM-et. Maga a telefon nem könnyű, hiszen 160 grammot nyom a mérlegen, cserébe nagyon jól összerakott és a tapintása is igen kellemes, minőségi, valamint úgy egyben az egész tömör hatást kelt, nincs rá jobb szó. Szerencsére a 9.7 mm vékonyság még éppen használható, nem vágja az ember kezét és nem is akar kicsúszni abból.

A mobil bal oldala teljesen üres, a tetején is csak a 3.5 mm-es jack dugó található jobb oldalt, alulra került a microUSB portja és a hangszóró a hátlap helyett, jobb oldalon pedig fent a hangerőgombok, alatta a képernyőzár billentyűje, majd alul a kamera kettős fizikai gyorsgombja. A teljesen fekete hátlap alján egy szolid Nokia logó látható, felül pedig keretben a kamera Carl Zeiss objektívje hever a dual LED-es vakuval együtt. Az előlap igen jelentős részét a 4.3 colos, 480×800 képpont felbontású AMOLED (Nokia ClearBlack technológia) kijelző foglalja el, amely 217ppi pixelsűrűséggel rendelkezik. Összességét tekintve az előd Nokia Lumia 800 modellnél sokkal szebb megjelenítést ad, élénkebbek a színek és fényesebb a kijelző. A megjelenítő felett a VGA felbontású előlapi kamera, valamint a fényérzékelő található, sajnos LED állapotjelzés nincs. A megjelenítő alatt a kötelező vissza, home és keresés gombok hevernek (bár ez utóbbi előlapra külön, dedikált gombként való elhelyezését a mai napig nem értem, csak feleslegesen tapint rá az ember folyton).

A Nokia Lumia 820-ban egy kétmagos, 1.5 gigahertzes Qualcomm MSM8960-as Krait processzor dobog, 1 gigabájt RAM társaságában, amely röccenésmentes és villámgyors reagálást jelent, ehhez jön még hozzá az Adreno 225-ös grafikai gyorsító. A rendszer alapvetően nincs túlnyomorgatva extra, előre telepített programokkal, bár a Németországból származó modellen megtaláltunk öt speciálisan oda készített appot. Ebből kifolyólag az Áruházból kell beszerezni a számunkra szükséges minden alkalmazást – akárcsak minden más okostelefon esetében. Az előre telepítettek közül azonban mégis kiemelnénk a Transfer my Data-t, ez a régebbi mobilunk névjegyeit képes gyorsan áttenni a Lumia 820-ra Bluetooth segítségével, van még itt Nokia Care, amely tippeket és trükköket mutat az újdonsült felhasználóknak a térképhez, útvonalkereséshez, kamerához, stb. Egyelőre csak a Nokia WP-s mobiljain használható ingyenesen és offline a Nokia Térképek navigáció, amely kiegészül a Nokia Drive+ bétájával, így együtt pedig abszolút piacvezető a WP modellek esetében, ráadásul hangosan navigál (igény szerint). Szintén a finn gyártó sajátja a Városnéző, amely gyakorlatilag a Layar WP-s megoldása, tehát a kamera által mutatott képre helyezi azokat a tudnivalókat, amelyek érdekesek lehetnek számunkra egy idegen városban.

A Start képernyő annyiban új a Windows Phone 7-hez képest, hogy minden kitűzött csempe három méretben tehető ki, igény szerint. A témáknál a sötét és világos alaphoz már 20 szín választható „témaként”. Fiókok tekintetében szinte mindent ismer a WP8, nem okoz gondot neki a Google, a Facebook, a Twitter, az Outlook, a Nokia és Yahoo! Mail, a LinkedIn, vagy bármilyen POP és IMAP fiók. Tetszett a Takarékos üzemmód jelenléte, az azonban már nem, hogy nem szabható testre, ha bekapcsoljuk, egyszerűen megadható, hány százalékos töltöttségnél bírálja felül a döntésünket, így onnantól macerásabb az alkalmazások megnyitása és az e-mailek szinkronizálása például. Szintén tetszett, hogy megadható, a zenéket, videókat és képeket automatikusan hova tegye, nem kell kötelező jelleggel a belső tárhelyre menteni, majd esetleg onnan másolgatni. A szöveg négyféle méretre állítható, ráadásul nagyítható is a rosszul látók számára. A beállítások alján már nem magyar, hanem angol szöveg látható, de azért nem okozott gondot a display+touch résznél bekapcsolni azt a funkciót, amely kesztyűben is lehetővé teszi használni a kijelzőt, ez az érzékenységet módosítja. A kontaktoknál a beállításokban találjuk a névjegyalbum szűrését, a szűréssel megadott személyek bejegyzéseinek elrejtését, valamint a lista- és a névjegyek rendezési módját (vezeték- vagy utónév szerint). A listában elég az A betűre kattintani, ekkor feldob egy ablakot a teljes ABC-vel, így piszok gyorsan meg lehet találni nagy méretű címtárban is a kívánt személyt. Egy-egy névre ráállva rögtön fel is ajánlja a rendszer, ha talál hasonlót, összeköthetjük őket. A kapcsolatoknál az Újdonságok fülön az aktuális Facebook hírfolyam, mellette az MSN-en csoportok, stb. attól függően, mit állítottunk be a készüléken. Az üzeneteknél abszolút összefűz mindent – ha úgy állítjuk be –, tehát SMS-eket, MMS-eket, Facebook és MSN chatet, azonban a Google Csevegőt nem lehet integrálni.

A naptár jól kezelhető, minimalista és jól áttekinthető, kezeli a Google, Facebook, Hotmail naptárakat, de vállalati támogatás esetén az Outlookkal is szinkronizálható természetesen. A napi és heti nézet mellett ott a Napirend fül, amely listaszerűen mutatja az elmúlt és következő teendőket, bár ez utóbbi szintén kapott külön fülecskét. A gyárilag telepített Office automatikusan szinkronizál a SkyDrive-val, a One Note segítségével pedig gyorsjegyzetek készíthetők. A Riasztás egyértelműen az ébresztő, lehet egyszeri vagy napi szintű ébresztő, hangjelzéssel és névvel, a számológép pedig alapfunkciós. Zene tekintetében használható a Zenék és Videók vagy a Nokia zene is, mindkettő hangbeállításaihoz szükség van a headsetre. Relatíve alapfunkciós, de a lényegi dolgok megtalálhatók benne, így mutatja az albumborítókat, az eltelt és hátralévő időt a számokból, van random és ismétlés, valamint hangszínszabályzó is, ezt a Dolby Headphones mód egészíti ki. FM-rádió nincs. Extra segítség és külön élmény, hogy végre nem (!) kell PC-re Zune program zenék, fájlok másolására, egyszerűen egy driver automatikus telepítésével hajlandó kommunikálni a telefon a géppel. 

A kameráról annyit lehet tudni, hogy 8 megapixeles képek készítésére használható, ebben dual LED vaku és érintős, valamint hardveresen is elérhető autofókusz van a segítségünkre. A Carl Zeiss felirat elvileg hivatott lenne egy eleve magas minőséget garantálni. A beállítások között van kikapcsolható vaku, előlapi kamera használata, hatféle jelenetmód, 100-800-ig állítható ISO, expozíciós érték, fehéregyensúly, képarány és fókusz segédfény. Érdekes, hogy például a felbontás nem módosítható, de képet is alapértelmezetten 16:9 arányban készít. A programok között találjuk a Bing árukeresőt, amely gyakorlatilag QR és Microsoft-tag kód olvasó, a panoráma mód értelemszerűen panoráma fotók lövésére jó (sikerélményem nem volt, biztosan nem voltam elég kitartó), valamint ott a Smart Shoot is, ez sorozatfelvételeket lő. 

Internetelérés tekintetében egy szó panasz sem érheti a ház elejét, van itt minden HSPA-tól az LTE-ig, Wi-Fi, Wi-Fi hotspot (mobilnetet megoszthatjuk más gépekre), 3.1-es Bluetooth, valamint NFC is. Az Internet Explorer 10 böngésző gyors és könnyen kezelhető, egyetlen hátrányként említhető az amúgy is egyre jobban leépítésre kerülő flash hiánya. A gyári 1650 mAh-s akkumulátor normál használhatban 1-2 napig tartja életben a telefont. Tekintve, hogy egyelőre még adott egy Wi-Fi hiba, simán elérhető a 2-3 nap is. A hiba lényege: amint lekapcsoljuk a képernyőt, automatikusan lekapcsolódik a Wi-Fi hálózatról a telefon. Cserébe a kijelző feléledésénél automatikusan újra is kapcsolódik. Ez persze simán megakadályozza a lényegét az okostelefon létének, az állandó online kapcsolatot Wi-Fi-n. A mobilnetet ez a hiba nem érinti. Összességében hatalmas fejlődést vehettünk észre az előző Windows Phone rendszerhez képest, a Lumia 820 egy igazán gyors, ütős készülék lehet végre azoknak, akik kedvelik a minimál dizájnt és nem zavarja őket a kötöttség a személyre szabottság terén. 

A Nokia Lumia 820 tesztkészüléket a VIP Phone-tól kaptuk, melyet ezúton is köszönünk!