Nokia Lumia 620

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 4.38

Tudás: 5.57

Minőség: 6.07

Értékelés: 5.34 | Szavazatok: 161


Nokia Lumia 620: nem rossz, de van jobb

Szerkesztőségünkben járt a finnek tavaly decemberben debütált Nokia Lumia 620 modellje. A telefon az egyik legolcsóbb a Windows Phone 8-as készülékek között, ám nem a legolcsóbb és meglepő módon van nála olcsóbban jobb tudású készülék is. A fennhangon hirdetett Nokia Lumia 920 és újabban a Nokia Lumia 1020 mellett szükség van elérhetőbb árú és egyben természetesen gyengébb tudású mobilokra is, hiszen nem mindenki szeretne nagyméretű telefonnal rohangálni. A Nokia Lumia 620 a VIP Phone jóvoltából került hozzánk gyári dobozban és tartozékokkal, melyeket hálózati töltőfej, adatkábel és egy headset jelent.

A kijelző egy 3.8 colos TFT változat, 480×800 pixel felbontásban, ezek együtt egy igen szép megjelenítőt adnak, hála a ClearBlack technológiának. Külön öröm, hogy a TFT-ktől eltérően a 180 fokhoz közelít a betekintési szög, szinte AMOLED. A kijelző alatt a kötelező három érintőgomb látható, fent pedig a gyártó logója, az előlapi hangszóró és az első kamera látható. Véleményem szerint kissé túlságosan is legömbölyített a Lumia 620 burkolata, így nehezebb picit fogni és a műanyag hátlap miatt csúszik is, ám ennek ellenére, talán a méretből is adódóan – 115.4 × 61.1 × 11 mm, 127 gramm – eszméletlen jól kézre esik.

A Lumia 620 bal oldala üres, jobbra került a hangerőgomb, a képernyőzár gombja – érhetetlen módon a telefon keretének közepére –, alatta pedig a kamera gyorsgombja leledzik, ez utóbbiért nagy piros pont, bár valójában a Windows Phone 8-at illeti a dicséret, hiszen követelmény eme gomb jelenléte a burkolaton. A képernyőzár billentyűjét nem tudom hova tenni, állandóan a hangerő le gombot kezdtem nyomogatni a teljes teszt alatt helyette. A mobil aljára került a védelem nélküli microUSB csatlakozó, a tetejére pedig a 3.5 mm-es jack dugó helye. A hátlapon az öt megapixeles kamera csücsül a LED vakuval egyetemben, a hátlap levételéhez ezt kell „benyomni”, vagyis valójában ennek a megnyomásával hámozható le a körbeölelő burkolat a készülékről. Az esetünkben zöld színű hátlap alatt találjuk az akkumulátort, a microSIM és a microSD helyét.

A Nokia Lumia 620 esetében a Windows Phone 8 rendszer gyorsaságáról egy kétmagos, 1 gigahertzes Qualcomm Snapdragon S4 processzor és egy Adreno 305 grafikus gyorsító gondoskodik, ehhez 512 megabájt RAM és 8 gigabájt belső tárhely társul. Tekintve hogy a rendszer minden készüléken ugyanaz, érdemes megnézni, mit tett a Nokia annak érdekében, hogy a Lumia 620-at válassza a tanácstalan, vásárlás előtt álló emberke.

A legfontosabb a teljeskörű navigáció jelenléte, úgymint HERE City Lens, HERE Drive+ Beta, HERE Maps és HERE Transit. A legjobb, hogy a navigáció nem igényel internetet, a térképek előre letölthetők és telepíthetők. Kissé nehézkes az első beállítás, hiszen indítás után szól a program, hogy nincs bekapcsolva a GPS és egyéb helymeghatározó funkciók, így leszünk szívesek megtenni, ám nem dob a megfelelő helyre, kilépés után kell kivadászni ezeket a beállításokból. A Maps ezen kívül rendkívül egyszerű, átlátható, jól használható program, sajnos a Transit azonban csak Budapestet ismeri, így a vidékiek számára a tömegközlekedési információk nem elérhetők. A City Lens nem más mint egy várost bemutató alkalmazás, minden érdekességet mutat, legyen szó étteremről, látnivalóról, szállásról.

Szintén említést érdemel még az Adatátvitel, mely Bluetooth segítségével varázsolja át új készülékünkre a névjegyeket, üzeneteket és képeket, ha az előző mobil ezt támogatja. Az Intelligens Felvétel nem tesz mást mint hogy adott fotózni kívánt témáról négy képet készít, hogy a legjobb kerülhessen kiválasztásra. A Nokia Care tippeket és trükköket mutat be angolul, az Office és a One Note pedig a szükséges Office-támogatást biztosítja. Panoráma néven fut a nem túl meglepő módon panorámafotók készítésére használható app (de hogy ezeket miért nem integrálták a gyári kamera alkalmazásba, az rejtély), van Pénztárca is, Gyorshívó, Top Alk. amely a Nokia által javasolt programokat szűri és teszi egy listába. Annyi bizonyos, hogy aki játékra keres telefont, annak nem jó alternatíva a Nokia Lumia 620, hiszen az Áruház nem támogatja a legtöbb 3D-s játék letöltését erre a modellre.

A zenelejátszó egyszerű, ám képes mutatni az albumborítókat, megadhatók kedvenc zenék, van ismétlés és random mód, hátralévő és eltelt idő mutatása, valamint készíthetők saját lejátszási listák is. A zenéket előadók, albumok, számok, listák és műfajok szerint képes rendezni. Amennyiben headsettel hallgatjuk a zenét – érdemes a gyári helyett valami nívósabbat beszerezni –, akkor bekapcsolható a Dolby mód is, amely határozottan javít a hangzáson. Sajnos a Nokia Lumia 620 nem rendelkezik FM-rádióval.

A kamera egy öt megapixeles változat, LED vakuval kiegészített. Tény, hogy a beállítások tárháza kissé szegényes lett, mindössze a fehéregyensúlyt, a felbontást, a vakut és az ISO értékeket piszkálhatjuk a jelenetválasztás és a képarány mellett. Videót 720p felbontásban tud rögzíteni a Nokia Lumia 620, az autofókusz ilyenkor is jelen van. Szerencsére lejátszásnál nem okoz gondot a full HD felbontás sem. Sajnos a képek minősége igen gyatra, ez alól a makró módban készített fotók képeznek kivételt, azok monitoron is szépek, kontúrosak, a jelek szerint pedig a napfényt nem csak külső témánál nem bírja lekezelni a szoftver. Kár érte.

Adatátvitel szempontjából van itt 21Mbps HSDPA, kétcsatornás Wi-Fi 802.11 a/b/g/n , NFC, Bluetooth 3.0 A2DP+EDR, és DLNA is. A gyári Internet Explorer piszok gyors, HTML5 alapú és nem támogatja a Flasht. A beépített akkumulátor 1300 mAh-s, amely elég karcsúnak tűnik a mostani trendekhez képest, ennek ellenére, a rendszer optimalizáltságának köszönhetően 1-2 napig bírja a kiképzést egy feltöltéssel.

Érdemes megnézni, hogy mivel is tud többet ez a modell mint a WP7-et futtató, ám nagy sikert aratott Nokia Lumia 800: ezek a jobb processzor, az újabb és Amberrel frissíthető rendszer, a HSDPA, cserébe viszont kénytelenek vagyunk némi butítást is elfogadni a kijelző és a kamera terén. Nagy ellenfele mostanában a Nokia Lumia 520, amely érthetetlen módon jobb mint a nagyobb számú testvére, viszont olcsóbb. A jobb tudást a rendkívül energiatakarékos IPS LCD kijelző, a 4 col méret, a karcálló kijelzővédelem, az elviekben jobb kamera jelenti, valamint van FM-rádió is benne, az akkumulátor pedig picit nagyobb kapacitású. Cserébe nincs NFC és előlapi kamera. Mindenki eldöntheti, hogy a készülékek közül melyiket választja. Lényeg a lényeg: a cikk írásakor 50-60 ezer forintért megvásárolható a legújabb Windows Phone 8 rendszert futtató készülék kétmagos processzorral, gyors működéssel, fiatalos, főként rikító színekben pompázó, cserélhető burkolattal ellátott Lumia 620. Kedveltük. 

A Nokia Lumia 620 teszthez a készüléket a VIP Phone biztosította, melyet ezúton is köszönünk!