Nokia E61i

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.50

Tudás: 6.90

Minőség: 7.10

Értékelés: 7.17 | Szavazatok: 10Megjelenés

Megérkezett a Nokia E61 ráncfelvarrott verziója az E61i. És hogy mi van benne első látásra: Normális kiosztású QWERTY billentyűzet, oldalra fordított kijelző. Méreteit tekintve, kissé kisebb, mint egy PDA, viszont azoknál sokkal vékonyabb. Kellemesen elfér a kézben, bár kissé nehézkes a fülünkhöz paszírozni a hangszórót beszélgetés során, de ez csak megszokás kérdése. Ahhoz azonban, hogy jól tudjuk kezelni a telefont, minimum két kéz szükséges. Újdonság a telefon hátulján megtalálható 2 Megapixeles fényképező, a másik újdonság a billentyűzet megváltoztatása. A joystíckot lecserélték, ami nem is lenne baj, de plusz két gombot bezsúfoltak még mellé, így viszont kicsit kényelmetlen a használata. 4 grammal nehezebb is lett a készülék (lehet, hogy ez a két gomb súlya?:))A telefon a Symbian 9.1 operációs rendszert tartalmazza, melyhez egyelőre elég kevés a támogatás.

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel 16 millió színnel. Napfényben is jól látható. Minőségét tekintve elég jó, szépek a színek, bár nem nagy különbség van a 16 millió és a 256 ezer szín között. Temákat nem tudtunk változtatni, mert csak egy volt benne. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos nézet. Könnyen kezelhető.

Akkumulátor

Az akkumulátor 1500 mAh kapacítású Li-ion. A gyártó szerint ez 7 óra beszélgetésre, és 260 óra készenléti időre elég. Két-három napos használat után se igazán merült le a telefon. Ekkora akksi kapacitás gyakran meghaladja a legtöbb PDA akkumlátor kapactását is, nemhogy egy telefonét.

Csengőhang

64 szólamú polifónikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár mp3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Hangszórója egészen jól szól, a készülék oldalán található, jó nagy. A csomagban mellékeltek hozzá headset-et is. Sajnos rádió nincs benne.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket, hogy mennyi nevet tárolhatunk annak csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi sms-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be. Támogatja a Blackberry szolgáltatást is.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testreszabhatjuk a kezelőfelületet. Theme választáskor mielött beállítjuk, megtekinthetjük előnézetben. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, sms hangunk ami akár mp3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre. Testreszabhatóság szempontjából teljesen jól vizsgázott a készülék.

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt kezelhetjük a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk, videókat, zenék stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájlt is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz eseményt rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Jól használható a naptár.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Media player: segítségével lejátszhatjuk mp3-mainkat, videó fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is.
Office: a készülékre Word, Excel és Power Point nézegető van telepítve, ezenkívül támogatja a nyomtatást is.
Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk a készülékre köszönhetően a Symbian operációs rendszernek. Megjegyezném, ez max a jövőben lesz lehetséges, mert most elég szűk a kínálat.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne infra, bluetooth, GPRS class 10, EDGE, 3G. Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, írányíthatjuk a számítógépünket. Kapunk egy USB kábelt is, amivel géphez csatlakoztathatjuk a telefont. Újdonság, hogy a telefon tartalmaz WI-FI-t, így szinte bármilyen wireless rendszerhez csatlakozhatunk. Támogatja a jelenlegi összes titkosítást is.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

2 Megapixeles kamera, ami közepes minőségű képeket készít. Sajnos autofocus nincs benne, mint ahogy mobil fény sem.

Videó

Maximum 176*220-as videó felvételére képes, határ csak a memória kártya mérete.

Memória

A telefonban alapból több mint 60 megabyte memória van, ezt még bővíthetjük miniSD kártyával is. A kártya menet közben is cserélhető, igaz ehhez le kell vennünk a hátlapot.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as wap szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú a wap böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli a HTML oldalak megjelenítését is. Amikor HTML oldalt hívunk be egy kis kurzor segítségével tudunk mozogni, amennyiben gyorsabban akarunk mozogni megjelenik egy kis ablak hogy láthassuk a teljes oldalt. Ez az új fajta böngésző elég kellemes és kényelmes és még gyorsnak is mondható.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Fektetett kijelző
 • QWERTY billentyűzet
 • Vékony
 • Nagy kapacítású akku

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Auto focus-os kamera
 • Normál USB csatlakozó
 • Billentyűk elrendezése, hogy ne legyen ennyire zsúfolt.
 • Infra hiánya
Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű és nagy kijelző
 • WI-FI támogatás
 • Támogat minden adatkummunikációt GPRS, EDGE, 3G
 • új fajta böngésző
 • új operációs rendszer


A tesztelés során készített képek:

 • nap-árnyék
 • napos
 • rózsa, közeli
 • napos távoli
 • árnyékos közeli
 • virág sok fényben


  Összegzés

  Ez egy valódi, üzletembereknek szánt telefon. Szép igényes kidolgozás, gazdag szolgáltatás. Nagy tudás, s most már kapott egy kamerát is. Az adatkommunikációja kiváló.

  2007. június 27.

 •  
  Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.