Nokia E61

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.72

Tudás: 7.78

Minőség: 7.78

Értékelés: 7.76 | Szavazatok: 18Megjelenés

Az E61 egy érdekes próbálkozás a Nokiától, ami véleményünk szerint remekül sikerült. A telefon kissé hasonlít a Blackberry telefonokra. Normális kiosztású QWERTY billentyűzet, oldalra fordított kijelző. Méreteit tekintve, kicsit kisebb mint egy PDA, viszont azoknál sokkal vékonyabb. Kellemesen elfér a kézben, bár kissé nehézkes a fülünkhöz paszírozni a hangszórót, ha beszélgetni szeretnénk, de ez természetesen csak megszokás kérdése. A billentyűzete kellemes tapintású, könnyen kezelhető, a joystick kissé kényelmetlen de meg lehet szokni. Ahhoz, hogy jól tudjuk kezelni a telefont, minimum két kéz szükséges. A telefon hátulja teljesen sima, kamerát ne is keressünk, mert az az egy nincs benne. A telefon a Symbian 9.1 operációs rendszert tartalmazza, sajnos ehhez a platformhoz még elég kicsi a támogatás.

Kijelző

A kijelző 320*240 pixel 16 millió színnel. Napfényben is jól látható. Minőségét tekintve elég jó, szépek a színek, bár nem nagy különbség van a 16 millió és a 256 ezer szín között. Sajnos temákat nem tudtunk változtatni, mert csak egy volt benne. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos nézet. Könnyen kezelhető.

Akkumulátor

Az akkumulátor 1500 mAh kapacítású Li-ion. A gyártó szerint ez 7 óra beszélgetésre, és 260 óra készenléti időre elég. Két-három napos használat után se igazán merült le a telefon. Ekkora akkumulátor kapacitás gyakran meghaladja a legtöbb PDA akkumlátor kapactását is, nemhogy egy telefonét.

Csengőhang

64 szólamú polifónikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár MP3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Hangszórója egészen jól szól, a készülék oldalán található, jó nagy. A csomagban mellékeltek hozzá headsetet is. Sajnos rádió nincs benne.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket, hogy mennyi nevet tárolhatunk annak csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt. Videó telefonálást is támogatja, de sajnos a rólunk készült képet kamera hiányában nem lehet majd látni.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi SMS-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be. Támogatja a Blackberry szolgáltatást is.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. Theme választáskor mielött beállítjuk, megtekinthetjük előnézetben. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, SMS hangunk ami akár MP3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre. Összességében testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt kezelhetjük a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk, videókat, zenék stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájl is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz eseményt rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Jól használható a naptár.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Media player: segítségével lejátszhatjuk MP3- és videó fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is.
Office: a készülékre Word, Excel és Power Point nézegető van telepítve, ezenkívül támogatja a nyomtatást is.
Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk a készülékre köszönhetően a Symbian operációs rendszernek. Az új verzió miatt ez azonban inkább csak a jövőben lesz lehetséges, mivel még elég gyatra a kínálat.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne Bluetooth, GPRS class 10, EDGE, 3G. Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, írányíthatjuk a számítógépünket. A telefonhoz jár egy USB kábel, amivel géphez csatlakoztathatjuk a telefont. Újdonság, hogy az N91-hez hasonlóan ez a telefon is tartalmaz WI-FI-t, így szinte bármilyen wireless rendszerhez csatlakozhatunk. Támogatja a jelenlegi összes titkosítást is.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Nincs a telefonban.

Videó

Csak lejátszani tudunk videót.

Memória

A telefonban alapból több mint 70 megabyte memória van, ezt még bővíthetjük miniSD kártyával is. A kártya menetközben is cserélhető, igaz ehhez le kell vennünk a hátlapot.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különbözo betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli a HTML oldalak megjelenítését is. Amikor HTML oldalt hívunk be egy kis kurzor segítségével tudunk mozogni, amennyiben gyorsabban akarunk mozogni megjelenik egy kis ablak hogy láthassuk a teljes oldalt. Ez az új fajta böngésző elég kellemes és kényelmes és még gyorsnak is mondható.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Fektetett kijelző
 • QWERTY billentyűzet
 • Vékony
 • Nagy kapacítású akku

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Kamera
 • Normál USB csatlakozó
 • Kicsit jobb joystick
 • Infra hiánya
Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű és nagy kijelző
 • WI-FI támogatás
 • Támogat minden adatkummunikációt GPRS, EDGE, 3G
 • Újfajta böngésző
 • Új operációs rendszer


Összegzés

Ez egy valódi üzletembereknek szánt telefon. Szép igényes kidolgozás, gazdag szolgáltatás. Nagy tudás. Talán egyedül a kamera hiányzik igazán. Az adatkommunikációja is kiváló.

2006. szeptember 25.

 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.

Más tesztet is olvasna? Katt ide! Más tesztet is olvasna? Katt ide!