Nokia E50

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.30

Tudás: 6.96

Minőség: 8.17

Értékelés: 7.48 | Szavazatok: 23


OLVASÓI TESZT


Megjelenés

A helyzet az, hogy a Nokia 6310 és annak „i” verziója volt az utolsó olyan finn üzleti készülék, amely professzionálisan házasította a könnyű kezelhetőséget és a megfelelő tudást. Az utódnak kikiáltott 6230 már valahogy inkább a multimédia irányába fordult (ha a piciny kijelzőt most nem számítjuk), így kissé bonyolódott, az üzleti felhasználók pedig nem örültek azoknak a járulékos funkcióknak, amelyek miatt a készülék megdrágult, nekik pedig édesmindegy volt, hogy MP3 csengőhangjuk is lehet.
De térjünk át az E50-re! A telefon a Symbian 9.1 operációs rendszert tartalmazza amihez már vannak alkalmazások a www.nokiaprogramok.hu oldalon.A billentyűzete kellemes tapintású, könnyen kezelhető, a joystick pontosabb társainál, de olyan apró, hogy az ujjbegyem sokszor fájt utána. A telefon maga vékony, és fényes felületű rozsdamentes acél borítású. Az alumínium elő- és hátlap masszív érzetet kelt a felhasználóban Beépített MP3/AAC lejátszó 1,3 megapixeles kamera található a készülékben. A négysávos GSM öt földrészen működik (ahol megtalálható a GSM-hálózat)

Kijelző

240×320 képpontot sikerült erre a mindössze 42×32 milliméteres TFT LCD megjelenítőre összesűríteni. A tükröződésmentes megjelenítő képe igen éles, a színek valósághűek, pixeles ikonoknak vagy fotóknak nyoma sincsen. A 262 ezer különféle színben pompázó LCD-nél - reményeim szerint - soha sem fogja alább adni a Nokia. A kijelző fényereje beállítható. A témák pedig nagyon fel tudják dobni készülékünket és mindenki megtalálhatja a saját stílusát.

Akkumulátor

A hosszú ideig kitartó akkumulátorral (akár kilenc nap készenlét és 6,8 óra beszélgetési idő) többet beszélgethetünk. Egész napos telepítések és játék mellett estére érdemes feltenni a töltőre.

Csengőhang

Polifonikus, MP3, True Tones / Rezgő hívásjelzés

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket, hogy mennyi nevet tárolhatunk annak csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt. Egy névhez rengeteg adat csatolható, ráadásul teljesen saját képünkre formálhatjuk a telefonkönyvet azzal, hogy átírhatjuk a bejegyzéstípusok neveit is.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi SMS-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. Theme választáskor mielőtt beállítjuk, megtekinthetjük előnézetben. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, SMS hangunk ami akár MP3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre. Összességében testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.

Extrák

File Manager : itt kezelhetjük a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk, videókat, zenék stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájl is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz eseményt rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Jól használható a naptár.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Media player: segítségével lejátszhatjuk MP3- és videó fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is.
Office: a készülékre Word, Excel és Power Point nézegető van telepítve, ezenkívül támogatja a nyomtatást is.
Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk a készülékre köszönhetően a Symbian operációs rendszernek.


Kommunikáció

A kapcsolatfajtáknak és a böngészési lehetőségeknek köszönhetően házon kívül naprakészek maradunk. A legfontosabb push e-mail kliensek, például a Nokia Intellisync vezeték nélküli e-mail és a BlackBerry Connect révén egyszerűen elérhető az e-mail. XHTML- böngésző az internetoldalak megtekintésére ad lehetőséget, míg az EDGE-dzsel gyors adatkapcsolat építhetünk fel. Kapcsolat a kompatibilis személyi számítógépkel és készülékekkel infravörösön, Bluetooth vezeték nélküli technológián, és USB kábelen keresztül lehetséges. Szinkronizálható a Microsoft Outlook és a Lotus Notes programmal, így a legfrissebb értekezlet-időpontok, névjegyek és feljegyzések is kéznél lesznek.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

1,3 megapixeles kamera van benne, ami már elég szép képet csinál. A 2 választható felbontás 640x480 és 1280x960. Van éjszakai mód, fehéregyensúly, színtónus. Én egy program segítségével torz tükör módban és képkeretek sokaságával is fotóztam.

Videó

Korlátlan felvételi idő, persze csak a memória szab határt .A minőség nem a legszebb de legalább szaggatásmentesen vesz föl. A két választható felbontás 128x96 és 176x144.
Van éjszakai mód, fehéregyensúly, színtónus.

Memória

Nagy memóriakapacitás 70 MB beépített memóriahellyel és microSD-kártya támogatással. A kártya menetközben is cserélhető, igaz ehhez le kell vennünk a hátlapot.

WAP

Class 10-es, a böngészője a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetőség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különbözo betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli a HTML oldalak megjelenítését is. Amikor HTML oldalt hívunk be egy kis kurzor segítségével tudunk mozogni, amennyiben gyorsabban akarunk mozogni megjelenik egy kis ablak hogy láthassuk a teljes oldalt. Ez az új fajta böngésző elég kellemes és kényelmes és még gyorsnak is mondható.

Amit érdekesnek találtunk:

Az autóban használt kihangosító most is magas szinten teljesített szolgálatot, én is halottam a partneremet, és nekem se kellet ordítanom a budapesti forgalomban lehúzott ablak mellet. Az üzenetfelolvasó szolgáltatás inkább érdekes, mint hasznos momentum a Nokia E50 esetében. Az acél ház nagyon egyedivé teszi és az ütéseket jobban elviseli.

Amit érdemes lenne változtatni:

  • Kamera 1.3Mp lehetne 2Mp
  • normál USB csatlakozó
  • kicsit jobb joystick vagy 4 irányú billentyűzet
Ami nagyon tetszett:
  • jó minőségű és nagy kijelző.
  • új operációs rendszer
  • a telepíthető 3nyelvű szótár (oda-vissza fordít)
  • a teljes kijelzős hívókép (telepíteni kell)
  • SMS felolvasó
  • GPS navigációs rendszer (tartozék külön)


Összegzés

Most ezt tartjuk az egyszerűen kezelhető üzleti telefon etalonjának.

2007. március 13.

 
A fenti teszt olvasónk írása. Az elemzésben szereplő megjegyzések függetlenek a Telefonguru véleményétől.

Böngésszen további teszjeink között! Böngésszen további teszjeink között!