Nokia C3-01 Touch and Type teszt

Tovább a Nokia C3-01 Touch and Type készülékre

Nokia C3-01 Touch and Type

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.73

Tudás: 6.85

Minőség: 6.69

Értékelés: 7.09 | Szavazatok: 48


Nokia C3-01 – fémes funkció mobil Wi-Fi-vel

 A finn gyártó második Touch & Type készüléke a Nokia C3-01. A család nevéből is adódik, hogy érintős minden tagja, ám nem egyszerűen csak egy érintőképernyős mobilról beszélhetünk, hanem egyfajta hibridről, amely egyesíti a mindenki által anno etalonnak tartott egyszerű kialakítást előlapi numerikus gombokkal, valamint a mostanában divatos érintőkijelzőt. A /txt/hirek/kepek/gsmline_20110704.jpg -tól kapott tesztmodell ezüst színben érkezett hozzánk, de létezik több színvariánsban is. A gyári, átlagos méretű doboz a telefonon kívül rejtett még egy hálózati töltőt, valamint egy sztereó headsetet, így tehát sajnos se adatkábel, se memóriakártya nem jár hozzá, a mindennapi használathoz viszont elengedhetetlenek lesznek, tehát ezeket később be kell szerezni.

A Nokia C3-01 igazán minőségi darab, elegáns megjelenésű. Nemcsak vékony, alig 11 milliméter, de a 4.75 mm-es szélessége is igazán aprónak mondható, legalábbis a saját mobilom után az első (tíz) telefonáláskor majdnem kiejtettem a kezemből. A 100 grammos tömeg ekkora méretnél már mutatja, hogy nem gagyi műanyaggal állunk szemben, itt bizony a fém burkolaté a főszerep. A hátlap és az előlapi kijelző körüli része ugyanis szálcsiszolt alumínium, azonban a többi, egyébként műanyag elem is kellemes tapintású, megfelelő minőségű darab.

A hátlapon találjuk az öt megapixeles kamera objektívjét, valamint a hozzá tartozó LED vakut, és a kötelező Nokia, 5 megapixel, Nokia C3-01 feliratokat. Az alsó műanyag elem rejti a hangszórót, amely asztalra helyezve kissé dobozhangú, felemelve már nem takarja az asztallap. A mobil jobb oldalán a hangerőgomb párosa, alatta a képernyőzár gombja (bár ez igen mélyen ül, a burkolattal egy szinten, így én egyáltalán nem használtam, helyette a piros gombbal élesztettem fel a megjelenítőt), alul pedig a kamera gyorsgombja látható, mind ezüst színűek, így jól állnak a króm keret színéhez. Bal oldalon és alul semmi nem látható, a mikrofont pedig a 7-es gomb mellé tették, így nagyon oda kell figyelni telefonáláskor, hogy hova tesszük az ujjunkat. Tapasztalatból mondom, mert az elején nem értettem, miért nem hall senki, majd kiderült, hogy pont oda tettem az egyik ujjamat, ahogy fogtam a telefont. Tehát mikrofon hiba nincs, use rhiba lehetséges.

A Nokia C3-01 teteje elég zsúfolt lett, itt foglal helyet a vékony csatlakozós Nokia töltő, a microUSB, valamint a 3.5 mm-es jack dugó csatlakozója, de helyet kapott még a nyakbaakasztó pánt is, a hátlap leszedése után férhetünk hozzá, szép a megoldás. A nálunk járt modell érdekessége és reméljük, hogy egyedi hiba, a fotókon is látható igen nagy illesztési hézag (Mariana árok), amely a hátlappal hozható összefüggésbe.

Az előlap nagyobbik részét foglalja el a TFT LCD megjelenítő, amely 2.4 col képátlón 240×320 képpontot tud megjeleníteni. Mivel rezisztív érintőkijelzőről van szó, így itt nem az ujjbegyes használatot kell preferálni, bár sok helyen működik, sokkal inkább a körömmel való érintést érzékeli helyesen. A kijelző minőségére nem nagyon lehet panasz ebben a kategóriában, a színek szépek, élénkek, a képpontok nem feltűnőek, egyedül a betekintési szög nem tökéletes, de egy LCD paneltől nem várhatunk többet, úgyhogy emiatt nem kell aggódni. A kijelző felett a becsapós C3 felirat látható (pedig az egy másik modellt jelez), adott a Nokia logo és a fekete keretbe bújtatott előlapi hangszóró is. Bár nem látható, de van távolságszenzor is a keretben, hiszen telefonáláskor amint a fülünkhöz ér a kijelző, a háttérvilágítás azonnal lekapcsol automatikusan, hogy kímélje az akkumulátort.

A kijelző alatt látható egy gyönyörű krómozott csík, amely két szélén a hívásindító és –megszakító billentyűk kaptak helyet. Középen, alapesetben nem látható, de egy állapotjelző LED is rejtőzik, ez hivatott jelezni az elmulasztott eseményeket. A csík alatt igen nagy méretű numerikus gombok foglalják a helyet, nagy ujjal is könnyedén írhat rajtuk bárki, a nyomáspont és olvashatóság kiváló, a kék háttérvilágítás is csak a széleken halványodik, este viszont cserébe nem folyik ki tőle az ember szeme. Míg a csillag gomb hosszan megnyomva bekapcsolja a zseblámpafunkciót, addig a kettőskereszttel lenémítható gyorsan a telefon, a nullás gomb hosszú lenyomása pedig elindítja a böngészőt.

A Nokia C3-01-en lévő rendszer S40, amelyen a Touch & Type kezelőfelület fut. Ez annyiban különbözik az eredeti Series 40 UI-jától, hogy nagyobbak az ikonok, hogy könnyedén kezelhető legyen érintőképernyőn, tehát optimalizálták a felhasználáshoz, ráadásul igen jól sikerült. Ráadásul talán meglepő lehet, de tényleg nagyon kézreáll úgy használni egy telefont, hogy félig érintős, félig nem, egyszerűen logikus és adja magát a kezelés.

A főképernyő ugyanúgy személyre szabható mint minden S40-es vagy újabb kezelőfelület, kis „widgeteket”, gyorshívókat helyezhetünk el rajta, úgymint idő, dátum, kedvenc névjegyek, számos alkalmazás, zenelejátszó, stb. A módosítást ugyanúgy kell elkezdeni, ahogy az ember ma már logikusnak tartja, hosszan rá kell nyomni a kijelző bármely pontjára, majd a kezdőképernyő szóra bökni. Külön tetszett, hogy az alsó sor bal gombját a kedvenceknek tartogatták, arra kattintva az Opera Mini kezelőfelületére nagyon hajazó, kilenc ikonból álló gyorshívó varázsolható még elő, persze ez is testre szabható. Az itt lévő dolgokat gyakorlatilag a telefonban fellelhető bármilyen funkcióra lecserélhetjük, a lista rendkívül hosszú.

A névjegyzékben egy-egy kontakthoz számos plusz információs mező tölthető ki, így hat szám, web- és e-mail cím, kép/hang/videó társítható hozzá, személyes infoként pedig postacím, születésnap, jegyzet, hivatalos név, becenév, vállalat és munkakör. Érdekes, hogy ezek a mezők megjelenés szempontjából a régi Samsung menü megoldásaira hajaznak. Egy névre rábökve a telefonkönyvben küldhetünk rögtön üzenetet, továbbíthatjuk névjegykártyaként vagy felhívhatjuk, illetve ha van megfelelő fiók, úgy internethívás is kezdeményezhető. Megadhatók a telefonkönyvben csoportok, gyorshívások és szinkronizálhatjuk az adatokat az Ovi-val, illetve gyengébben látók számára megnövelhető itt a betűméret is.

Az üzeneteknél használható általános és csevegés nézet is, ez utóbbit feltehetően nem kell magyarázni, de azért eláruljuk, hogy míg az előbbi időrendi sorrendbe teszi az üzeneteket, addig az utóbbi partner szerint csoportosítja, így egyszerűbb a követhetőség. Üzenet írásánál nagyon egyértelmű minden, így a kis- és nagybetűk beállítása, a szimbólumok megtalálása, valamint az egyéb opciók. Megtalálható beépített e-mail kliens is a telefonban, beépítve tudja az Ovi, a Yahoo! Mail, a Gmail, a Hotmail, a Freemail, a Citromail, az Indamail beállításait.

A telefon beépített zenelejátszója az alapvető igényeket mindenképp kielégíti, hiszen támogatja az ID3 tag-ek szerinti rendezést, tud lejátszási listát készíteni, képes megjeleníteni az albumképet, ha rendelkezésre áll, valamint a hangszínszabályzót sem spórolták ki a fejlesztéskor belőle és persze Bluetooth headseten is hallgathatók a rajta lévő számok. A zenei részt FM-rádió egészíti ki, természetesen mindkét szórakoztató program fut a háttérben és kaphatnak widgetet is.

A multimédiás élményt az öt megapixeles kamera jelenléte fokozza, amely bár LED villanót igen, de autofókuszt nem kapott, így közeli fotók készítésére nem kell időt és helyet pazarolni (a vaku használható zseblámpaként is). Videót VGA felbontásban tud rögzíteni a telefon 3gpp kiterjesztésben. Se a kamera, se a fényképezőgép nem bővelkedik beállításokban, leginkább a vakuval, a fehéregyensúllyal játszhatunk, valamint adottak az effektek és sorozatfelvételi lehetőség. Érdekességképp: a teljesen üres memóriába 8 fotó és egy fél perces videó fért, ezek után megtelt a memória. Na ezért kell microSD kártyát venni mielőbb. Videólejátszás terén képes kezelni az XviD videókat.


A főmenü a már évek óta megszokott rácsos vagy listás lehet, az egyedüli módosítási lehetőség a témázhatóság, ebből gyárilag négyet kapunk, de igény szerint tölthetünk le többet is az internetről. A naptár jól áttekinthető, ám csak havi vagy napi nézetre képes, cserébe szinkronizálható az Ovival, valamint írható többféle emlékeztető is riasztással egybekötve. Az Alkalmzások alatt találjuk az ébresztőórát, amely mindössze egyetlen időpontot képes megjegyezni (érthetetlen butítás), az egyszerű és tudományos műveleteket is elvégezni képes számológépet, a galériát, a diktafont, a teendőlistát, a jegyzeteket, időzítőt és stoppert.

Extrák címszó alatt itt rejtőznek még a játékok és az alkalmazások. Előbbiből jár a telefonhoz a Climate Mission, a Memorize, valamint a Picture Puzzle. Szerencsére egyéb programokból jóval nagyobb a választék, van itt Ovi Áruház, átváltó, telefon bemutató és bevezetés, internetes keresés, közösségek (Facebook és Twitter), méretátváltó, My Nokia, a világóra és előre telepített Opera Mini böngésző a gyári helyett, ennek segítségével sok-sok értékes adatot spórolhatunk böngészés közben, nagyon javasolt ennek a használata a beépített helyett.

A Nokia C3-01 adatkommunikációs téren igen jól áll kategóriájához képest, ugyanis nemcsak HSPA-ig bezárólag tudja kezelni a hálózatokat, de ismeri a Wi-Fi 802.11b/g/n szabványt is (igaz, kissé furcsa, hogy nem lehet kikapcsolni, ezt 1-2 perc inaktivitás után automatikusan megteszi helyettünk). Helyi kapcsolatra Bluetooth 2.1 és microUSB 2.0 használható. Kábelre dugva nem csak töltődik a készülék, de rögtön használható háttértárként is a belső memória. Külön extra, amennyiben van otthon OTG kábel, ugyanis képes kezelni ennek segítségével akár a pendrive-okat is és háttértárként látni azt. Fontos megjegyzés: ha bármilyen gond adódik a telefonnal, érdemes a Nokia szervizbe vinni garanciában és a legújabb szoftvert felrakatni velük. Ez egyrészt ugyanis nem azonos az otthon frissítettel, másrészt a régebbi firmware-ekkel akadtak gondok (nálunk például az érintőképernyő nem reagálását csak akkumulátor ki-be művelettel lehetett helyrehozni. Piros pont, hogy még ezek után is emlékezett arra, milyen nem fogadott hívásom volt).

A Nokia C3-01 nagy erőssége a megszokott külső kialakítás, az egyszerű kezelhetőség, valamint az alig-alig módosított menü, így akár anyámnak is szívesen megvenném, biztosan tudná használni. Ebből is látszik, hogy főként azok számára készítette a finn gyártó a mobilt, akik adnak a megjelenésre, az ízlésre, a minőségre – fém burkolat – , ám nem szeretnék másra használni a telefont mint amire eredetileg szánták azt: telefonálásra és üzenetküldésre. A cikk írásakor 34 ezer forintért hazavihető kártyafüggetlenül, vagy kétezer forinttal olcsóbban kártyás megoldással, amely abszolút megfelel a középkategória elvárásainak.

A Nokia C3-01 teszthez a készüléket a /txt/hirek/kepek/gsmline_20110704.jpg  biztosította, amelyet ezúton is köszönünk!