Nokia 9500

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.65

Tudás: 6.90

Minőség: 7.80

Értékelés: 7.45 | Szavazatok: 20


Az okostelefonok kultúrtörténete egészen a csuklós busz méretű készülékekig nyúlik vissza. A jó öreg (szó szerint) Nokia 9000 communicator még, külön hátizsákot igényelt, de ára a 200 000 Ft-ot is elérte. Azóta sok smartphone lefolyt az IT-telekom csatornákon és ugyan ezt az alapárat megtartva jutottunk el a 9500-ig. Jelenlegi tesztünkben ezt a készüléket szeretnénk megismertetni Önökkel.

Külső

A vitathatatlanul üzleti telefon, modern formát öltött magára. Sokkal inkább érződik rajta a jövőkép, mint bármelyik eddigi rokon készüléken. Extra érdekesség, hogy cserélhető előlappal is ellátták a tervezők, hogy a szürke konformitást kölcsönző összhatást alkalomadtán, vagy éppen állandóra más bőrbe bujtathassuk. A 9500 elődjénél valamivel könnyebb is lett. Ez a már magában is örvendetes tény, bár ennél a kategóriánál sosem volt kulcsfontosságú a méretcsökkentés. A dimenziók jelen esetben a következőképpen alakultak: 148 x 57 x 24 mm 222 gramm. A 22 gramm fogyás annak volt köszönhető, hogy integrált antennát helyeztek el a kommunikátorban. Az oldalt süllyesztett zsanérok valamint a hangszóró elhelyezése a tetőn szintén pozitív változást hozott mind optikailag, mind, pedig a súlyproblémákban.

Kijelzők

A külső oldalon egy 65 000 színű (16bit-es) TFT kijelző található, mely 128 x 128 pixel felbontást képes kezelni. Nyugodt szívvel ajánlható ez a méret, a színmélység, felbontás miatt is bárkinek, aki esetleg szemüveget visel. Nem is beszélve a belső kijelzőről, ami már monitor méretű. Számok tekintetében maradt a 640 x 200 pixel, de felduzzadt ez is 65 000 színre. Ráadásul többszörösére is nagyítható, minimális minőségveszteség mellett. Az alsó csatlakozó kimenetek között találhatjuk a töltő mellett az USB csatlakozót is.

Kamera

A csak csukott állapotba használható 1,3 Mpixeles kamera. Kiváló minőségű képek készítésére alkalmas. Hasonlóan jó minőségben játszhatunk le videókat, vagy vehetünk fel hangosfilmeket.

Belső

A telefonban 80 Mb-os memória található meg. Amennyiben a 80 Mb nem elég, akkor bővíthető egészen 2Gb-ig. Az alkalmazásokra elkülönítve 32 Mb-ot találhatunk, aminek érdekessége, hogy asztali PC-hez hasonlóan feltelepíti a programokat önállóan. A processzor típusa ARM ami leginkább a gyorsaságában érezhető. Az „asztal” jól átlátható, egyesíti az extrákat, és a hagyományos desktop alkalmazásokat. Az alapmenüből indíthatóak: a Bluetooth, a szinkronizálás, web, telefonkönyv, telefon vagy a saját fájlok (ez tetszőlegesen megválasztott funkciót takar.) Minden fő, és almenühöz hozzáfűzhető egy úgynevezett cetli (olyan, mint a kis sárga ragadós az irodákban) a cetlik pedig különböző oda kapcsolódó bejegyzésekre adnak lehetőséget. Nagyon tetszetős alkalmazás, hogy a szétszórt cetliket egy menüpont alatt egyben- felsorolás jelleggel is átláthatjuk. Az üzenetekben találhatunk: fax, SMS, MMS, e-mail lehetőségeket.
Érdemes figyelmet szentelni a data managementnek, ami dokumentumaink, ill. a telepítendő- letelepítésre váró szoftverek vezérlését végzi. A naptár méretes, és aprólékos, szinte minden más funkcióval társítható.
A kommunikátor sztereo hangszórókat kapott, ezért élvezetesebb beállítani a csengőhangokat, vagy videók lejátszásánál is kedveskedhetünk füleinknek.
Szóra sem érdemes, a testreszabhatóság, hiszen a PDA telefonok alapvetően teljes mértékben képesek speciális igényeinkhez alkalmazkodni, s ez alól a Nokia 9500 sem kivétel. Külön érdekes, hogy minden profil időzíthető.
Kommunikációs segítség a Bluetooth, ami a hagyományos Wlan- WiFi szabványon fut, valamint a GPRS, az infra, és a pop port.

Amit érdekesnek találtunk:
 • A telefon speciális SMS + kód segítségével külsőleg is blokkolható
 • Színsablonok használata
 • Cserélhető előlap
 • Csökkent méret és tömeg
 • Integrált antenna
 • A legtöbb program 2-3 x zoomolható
 • 1300 Mah LiPo akku


Amin érdemes lenne változtatni:
 • Nincs jack dugó kimenet
 • A kamera csak csukott állapotban használható.
 • A telefon alap beálltásait csak csukva tudjuk véghez vinni.


Ami nagyon tetszett:
 • Jegyzet cetlik
 • MMS
 • Bluetooth
 • Wlan-WiFi
 • 80 Mb memória
 • kamera
 • GPRS
 • 65 000 színű (külső-belső) kijelző


Összegzés

A sokadik PDA-GSM telefon után kijelenthetjük a Nokia 9500 egy teljes értékű készülék mindkét tekintetben. Igényes megjelenésű, kifinomult tulajdonságokkal bír, ráadásul vannak benne olyan „játékos” lehetőségek, mint a mp3 lejátszás, a cserélhető előlap. Felső üzleti kategóriában egy ilyen készülék biztosan jól kihasználható, de általános felhasználók részére nem ajánlanánk feltétlenül.
 
Köszönjük az Nokia támogatását tesztünkhöz.

Más tesztet is olvasna? Katt ide! Más tesztet is olvasna? Katt ide!