Nokia 9500
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 7.61

Tudás: 7.44

Minőség: 7.78

Értékelés: 7.61 | Szavazatok: 18

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Az okostelefonok kultúrtörténete egészen a csuklós busz méretű készülékekig nyúlik vissza. A jó öreg (szó szerint) Nokia 9000 communicator még, külön hátizsákot igényelt, de ára a 200 000 Ft-ot is elérte. Azóta sok smartphone lefolyt az IT-telekom csatornákon és ugyan ezt az alapárat megtartva jutottunk el a 9500-ig. Jelenlegi tesztünkben ezt a készüléket szeretnénk megismertetni Önökkel.

Külső

A vitathatatlanul üzleti telefon, modern formát öltött magára. Sokkal inkább érződik rajta a jövőkép, mint bármelyik eddigi rokon készüléken. Extra érdekesség, hogy cserélhető előlappal is ellátták a tervezők, hogy a szürke konformitást kölcsönző összhatást alkalomadtán, vagy éppen állandóra más bőrbe bujtathassuk. A 9500 elődjénél valamivel könnyebb is lett. Ez a már magában is örvendetes tény, bár ennél a kategóriánál sosem volt kulcsfontosságú a méretcsökkentés. A dimenziók jelen esetben a következőképpen alakultak: 148 x 57 x 24 mm 222 gramm. A 22 gramm fogyás annak volt köszönhető, hogy integrált antennát helyeztek el a kommunikátorban. Az oldalt süllyesztett zsanérok valamint a hangszóró elhelyezése a tetőn szintén pozitív változást hozott mind optikailag, mind, pedig a súlyproblémákban.

Kijelzők

A külső oldalon egy 65 000 színű (16bit-es) TFT kijelző található, mely 128 x 128 pixel felbontást képes kezelni. Nyugodt szívvel ajánlható ez a méret, a színmélység, felbontás miatt is bárkinek, aki esetleg szemüveget visel. Nem is beszélve a belső kijelzőről, ami már monitor méretű. Számok tekintetében maradt a 640 x 200 pixel, de felduzzadt ez is 65 000 színre. Ráadásul többszörösére is nagyítható, minimális minőségveszteség mellett. Az alsó csatlakozó kimenetek között találhatjuk a töltő mellett az USB csatlakozót is.

Kamera

A csak csukott állapotba használható 1,3 Mpixeles kamera. Kiváló minőségű képek készítésére alkalmas. Hasonlóan jó minőségben játszhatunk le videókat, vagy vehetünk fel hangosfilmeket.

Belső

A telefonban 80 Mb-os memória található meg. Amennyiben a 80 Mb nem elég, akkor bővíthető egészen 2Gb-ig. Az alkalmazásokra elkülönítve 32 Mb-ot találhatunk, aminek érdekessége, hogy asztali PC-hez hasonlóan feltelepíti a programokat önállóan. A processzor típusa ARM ami leginkább a gyorsaságában érezhető. Az „asztal” jól átlátható, egyesíti az extrákat, és a hagyományos desktop alkalmazásokat. Az alapmenüből indíthatóak: a Bluetooth, a szinkronizálás, web, telefonkönyv, telefon vagy a saját fájlok (ez tetszőlegesen megválasztott funkciót takar.) Minden fő, és almenühöz hozzáfűzhető egy úgynevezett cetli (olyan, mint a kis sárga ragadós az irodákban) a cetlik pedig különböző oda kapcsolódó bejegyzésekre adnak lehetőséget. Nagyon tetszetős alkalmazás, hogy a szétszórt cetliket egy menüpont alatt egyben- felsorolás jelleggel is átláthatjuk. Az üzenetekben találhatunk: fax, SMS, MMS, e-mail lehetőségeket.
Érdemes figyelmet szentelni a data managementnek, ami dokumentumaink, ill. a telepítendő- letelepítésre váró szoftverek vezérlését végzi. A naptár méretes, és aprólékos, szinte minden más funkcióval társítható.
A kommunikátor sztereo hangszórókat kapott, ezért élvezetesebb beállítani a csengőhangokat, vagy videók lejátszásánál is kedveskedhetünk füleinknek.
Szóra sem érdemes, a testreszabhatóság, hiszen a PDA telefonok alapvetően teljes mértékben képesek speciális igényeinkhez alkalmazkodni, s ez alól a Nokia 9500 sem kivétel. Külön érdekes, hogy minden profil időzíthető.
Kommunikációs segítség a Bluetooth, ami a hagyományos Wlan- WiFi szabványon fut, valamint a GPRS, az infra, és a pop port.

Amit érdekesnek találtunk:
 • A telefon speciális SMS + kód segítségével külsőleg is blokkolható
 • Színsablonok használata
 • Cserélhető előlap
 • Csökkent méret és tömeg
 • Integrált antenna
 • A legtöbb program 2-3 x zoomolható
 • 1300 Mah LiPo akku


Amin érdemes lenne változtatni:
 • Nincs jack dugó kimenet
 • A kamera csak csukott állapotban használható.
 • A telefon alap beálltásait csak csukva tudjuk véghez vinni.


Ami nagyon tetszett:
 • Jegyzet cetlik
 • MMS
 • Bluetooth
 • Wlan-WiFi
 • 80 Mb memória
 • kamera
 • GPRS
 • 65 000 színű (külső-belső) kijelző


Összegzés

A sokadik PDA-GSM telefon után kijelenthetjük a Nokia 9500 egy teljes értékű készülék mindkét tekintetben. Igényes megjelenésű, kifinomult tulajdonságokkal bír, ráadásul vannak benne olyan „játékos” lehetőségek, mint a mp3 lejátszás, a cserélhető előlap. Felső üzleti kategóriában egy ilyen készülék biztosan jól kihasználható, de általános felhasználók részére nem ajánlanánk feltétlenül.
 
Köszönjük az Nokia támogatását tesztünkhöz.