Nokia 7650

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.10

Tudás: 8.40

Minőség: 9.10

Értékelés: 8.87 | Szavazatok: 10


Tesztsorozatunkban eddig még nem mutattunk be olyan készüléket, amik a hagyományos GSM rendszeren túl még egy PDA organizációval együtt teszik kényelmesebbé rohanó világunk szereplőinek mindennapjait. Ellenben valószínűleg mostantól több ilyen összetett készülék fog megjelenni hazánkban is, amiket természetesen továbbra is elsőként mutatunk majd be Önöknek. A Nokia, ami nem kevés új „hívőt” állított ez évben maga mögé, kreatív újításainak köszönhetően készülékevolúciója során először áll elő színes képernyős, multimédiás mobiltelefonnal.

A készülék külsejét tekintve futurisztikus. Az eddig látott Nokiáktól merőben eltérő formája, eleganciája és vonalvezetése emlékeztet csak bennünket a 7xxx sorozatra. A első pillantásra nagy méretűnek látszó készülék merőben cáfol rá eme állításra, ugyanis mérete alig különbözik, mondjuk egy 3310-estől. Egy szóval talán a maroktelefon lenne rá a legmegfelelőbb kifejezés. Külső érdekessége egy távolságérzékelő, amely főképp arra szolgál, hogy megvédje a hallásunkat a károsodástól, hogyha esetleg kihangosított állapotban a fülünkhöz emelnénk a telefont, azáltal, hogy kikapcsolja a kihangosítót és átkapcsolja a normál hangszóróra. Egy a régi „motorosok” számára már nem ismeretlen technológiát alkalmazott a gyártó a Siemens sl 10-nél megismert „Pro Slide”, azaz a „csúsztatható” előlap alatt megbúvó gombsor. A billentyűzet ovális alakzatú, elég nagy méretű és átlagosan könnyen kezelhető. A kijelző mérete óriási, ami a telefont egységében optikailag nagyítja. Ráadásul színes és 4096 szint, árnyalatot használ. A menün belüli mozgásra a gyártó egy a geometriai középponton egy ötágú Joysticket is beleépített, ezáltal bármely funkciót könnyen elérhetük. Tesztünk során, komoly figyelmet szenteltünk a „botkormányra” és nyugodt lelkiismerettel állíthatjuk róla, hogy tökéletesen működik, megfelelő sebességgel és érzékenységgel reagál a mozdulatokra.

Multimédiás telefonként fémjelzett tudása valóban kiérdemelte ezt a címet. Ámulatba ejtő testreszabhatóságáról annyit érdemes tudni, hogy a menük sorrendje, állapota, de még a kategorizálása is teljesen felhasználóbarát lett. Ez utóbbi annyit jelent, hogy egy adott kis színes ikont áthelyezhetünk bármelyik menü opció alá. Menüpontjai közül néhány teljesen új nevet kapott. A legelső, amit látunk egy úgynevezett „ telephone”, ezzel mindössze csak a főmenübe tudunk visszalépni. Ezt követi a „contacts”, igazság szerint ez lenne a telefonkönyv. Érdekessége dinamikus memóriáján túl, hogy képet tudunk hozzájuk csatolni, ami bejövő hívásnál szintén megjelenik. A már jól ismert egy számhoz csatolható 4 adatról is le kell mondanunk, ugyanis jelen esetben ezek száma jelentősen megnőtt, továbbá egy adott névhez egyéb adatokat is társíthatunk, legyen ez születésnap, kedvenc étel, horoszkóp, vagy éppen bármi más. Nincsenek előre definiált hívócsoportok sem. Ezekből annyit és olyat gyártunk, ahogy az igényeinknek megfelel. Az „üzenetek” menüben találhatjuk meg az MMS írás funkcióit (ez mellesleg eredetileg NOKIA szabadalom, amit először az Ericsson kezdett alkalmazni.) Az ilyen üzenetek hossza szinte végtelen és hanggal, képpel fűszerezhető. E menüben tudjuk e-mailjeinket is kezelni, akár több fiókot is egyszerre, amiknél a JAVA applikációk ismerete szükséges. A „naptár” valóban tökéletesnek mondható, azon túl, hogy a képernyő nagy méretéből adódóan jól látható, a színes képernyő adta lehetőségeket is maximálisan kihasználja. Sajátossága továbbá, hogy bármely menü bármely információja (képek, nevek, számok, névjegyek) bemásolhatóak. Nem utolsó sorban a telefon egy digitális fényképezőgéppel is fel van szerelve. A 3,5mm-es digitális kamera a készülék hátsó részén található, a képek 648x480 pixel felbontású jpg formátumban menthetőek el. Ezeket a képeket MMS-en keresztül akár rögtön el is küldhetjük. Minősége elfogadható, de azért nem árt ha nyaraláshoz egy másik készüléket is visz a felhasználó. Kommunikációs képességei szintén a mércén felül vannak: GPRS, WAP, Bluetooth, MMS, infraport.

Amit érdekesnek találtunk:
 • A készülék tetején lévő 2 vak gomb.
 • A „csúszóajtó” alsó része, valamint a hátlap anyaga műanyag, ami nem feltétlenül méltó a 7650-hez.
 • Képes midi és wav formátumot is lejátszani.
 • 900/1800 Mhz-n müködik.
 • 2 játék is kapott helyet a készülékben (színesben) és további 3 játék letölthető WAP-on keresztül.
 • Joystick
Amin érdemes lenne változtatni:
 • Nem lehet kapcsolgatni MMS írásnál a t9 szótárat.
 • Kicsit nehéz: 153g
 • 750 mAh Li ion akkumulátorával 2-4 óra beszélgetésre van idő.
 • Kissé nehézkesen kezelhető.
Amit jónak találtunk:
 • 25 hanghívás, hangtárcsázás.
 • Diktafon
 • Színes képernyő
 • Többszólamú csengőhangok
 • 28 választható nyelv
 • Digitális kamera
 • Dinamikus memória: 3,6megabyte memória áll szabadon rendelkezésünkre.
 • Alkalmazások letöltésének lehetősége
 • Testreszabhatóság
Összegzés:
Egy komoly, elegáns készülék, amit mi elsősorban azoknak ajánlunk, akik már korábban is rendelkeztek rádiótelefonnal, lehetőleg kommunikátorral vagy más nagy tudású készülékkel: 7110, t68, stb. Súlyából, méretéből adódóan elsősorban zakó zsebben vagy övön hordozható, gombjai kényelmesek, menüstruktúrája logikus felépítésű. Kiváló naptárral, más titkári funkciókkal van ellátva és mindez megspékelve a 4096 színnel, 24 szólamú csengőhangokkal és digitális kamerával.
 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.

Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide! Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide!