Nokia_7610

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 1.46

Tudás: 1.46

Minőség: 1.45

Értékelés: 1.46 | Szavazatok: 270

Szavazzon Ön is!A mostanában kapható digitális kamerák, valahol a 4 megapixel felbontás körül mozognak, ezekkel már tényleg kifogástalan képek készülnek bármilyen normális körülmények között. Ugyanezen technológiát igyekszik elérni a GSM ipar is, ahol a CIF kamera és annak gyenge felbontása a legelterjedtebb manapság, s ma már a telefonok túlnyomó részét ezzel a funkcióval adják el. A VGA technológia már jelentősebb nyomokat hagy a memórián, de ezek a készülékek sem terminátorok. A nyár elején jelent meg a Sharp első olyan telefonja, ami elérte az álomhatárnak mondható 1megapixelt, és nemrégiben pedig a Nokia is piacra dobta új smartphoneját a NOKIA 7610-es 1 megapixeles telefont.

A megjelenésében is különcnek mondható klasszis, sejteti, hogy valami különlegeset tartogat számunkra a telefon. Az előlap fényes felülete feltűnik, és felélénkíti az egyébként nem túl bonyolult íveket. Az előlapokon nonfiguratív formák táncolnak végig, néhol krómosan tükröződnek, néhol pedig rejtelmesen elsötétednek. Két szinte egyenlő részre van osztva a kezelőfelület, a felső rész a kijelzőé az alsó, pedig a navigációé. A monitor meglepően nagy, 176 x 208-as méretű és természetesen több mint 65000 színt alkalmaz. Éles aktív képein mátrixos kijelző kápráztatja el a felhasználót. A gombsor egymásba kapaszkodó billentyűk sokasága, ami kagyló alakban rendeződik el. Az összesen 19 darab gomb között találjuk meg a kamera gyorskapcsolót, a menü belépő gombot, és a tökéletesen funkcionáló 5 állású joysticket. Mindehhez pedig, mindössze 118 gramm.

A videókamera/ fényképezőgép túlmutat az 1 megapixeles képkezelésen, hiszen a 7610-esben a Nokia első 4x zoom-os telefonját is megismerhetjük. Felbontás 1152 x 864 képpont, szemmel is láthatóan éles kontúros képek készítésére alkalmas. És akár 10mp-s önkioldóval is dolgozhatunk, napszaktól függetlenül. A telefon eddig nem látott formátumokat is képes kezelni(JPEG, GIF87a/89a, EXIF, DCF, WBMP, BMP, MBM, PNG), de sajnos a legtöbb telefonnal nehezen kompatilizálható. A videokamera: 128 x 96 vagy 174 x 144 képpont (Sub QCIF vagy QCIF) felbontású, összesen 1X10 percnyi felvételt, vagy sok összesen 10 percnyi felvételt rögzíthetünk a 7610-zel. Mindezt persze hangosan, vagy hangok nélkül. Gyorsan reagáló készülékről van szó, nem esik könnyen szét a kép. Amiben pedig még egyedibb, hogy egy belső vágó programmal is büszkélkedhet, amivel ízlésünk szerint alakíthatjuk a felvételeinket (3GPP, MPEG-4, H.263, Real Video.)

Belső:

Smartphone révén Symbian operációs rendszer 7.0s, és Series 60-es platformot használ a 7610. Mivel egy smartphone mindig más világot jelent, nem jelenthetjük ki, hogy „Nokiásan egyszerű” A memória dinamikus 8Mb alapból, de kapunk hozzá egy 64 Mb-s cserélhető memóriát is. Az üzenetkezelés kifejlettségéről árulkodik, hogy az MMS-t színesíthetjük videókkal, képekkel, de akár a Pc-nkre is elküldhetünk minden álló, mozgó vetítésben összerakott anyagot. A telefon a képeket automatikusan tömöríti, mely funkció megosztja a véleményeket. Mivel azonban a max. küldhető méret 100 kb, a 7610 kénytelen ezzel a lehetőséggel élni.

A 7610-esben találkozhatunk az eddigi legteljesebb, és leggyorsabb t9 prediktív szótárral, és persze a hagyományos, és fejlettebb SMS és e-mail szolgáltatásokkal is. Minden titkári funkciójára igaz, hogy egymással jól összehangolható, és akár a naptár akár más funkciók intelligens kivitelezést és sokoldalúságot sugallnak. Hangkezelése kimagasló, mp3/ AAC kezelést is alkalmazza, mindezt True tone minőségben.. A csengőhangok jók, és letöltési lehetőségekben sem szűkölködik. A letöltéshez majdnem minden jelenleg ismert alkalmazás rendelkezésünkre áll, így fejlett Xhtml, Html, Wml, JAVA midp 2.0 technológia és adatátvitelben a WAP 2.0, a GPRS class8 (40,3 Kb/s) és a bluetooth. A 7610 a fentieken kívül tökéletesen testre szabható, egyedi profilok hozhatók létre, de a stílus csomagok közül is van lehetőségünk választani.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Egyedi fénylő előlap
 • Meglepően jó súly
 • Kifejlett képkezelés
 • Igényes tartozék felhozatal
 • Beépített kihangosító


Amin érdemes lenne változtatni:
 • Nincs infra!
 • Tömöríti a képeket küldésnél
 • Nehézkes kezelhetőség
 • Nem kompatibilis a más operációs rendszerű Nokiákkal


Ami nagyon tetszett:
 • USB Pop Port
 • Xhtml, Html, Wml
 • Java Midp 2.0
 • True tone csengőhangok
 • Videó
 • 1 M pixeles kamera
 • 4x zoom
 • 10 perces felvevő
 • 64 + 8 Mb memória
 • 5 állású joystick


Összegzés:
Egy igényes kivitelű, gazdag felszerelésű készülék a Nokia 7610. Kimondottan komoly partnere lehet egy üzletembernek. A zoomos, nagy felbontású kamera, és a hozzá illesztett memória pedig szabadidőben is alkalmas az élmények rögzítésére. Szinte bármilyen szemszögből vizsgálhatjuk a készüléket, azt mondhatjuk, méltó a smarthphone-pda jelzőre, amiben pedig nem tökéletes, azt most, vagy nemsokára letölthetjük rá.
 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz
 

Más tesztet is olvasna? Katt ide! Más tesztet is olvasna? Katt ide!