Nokia 7280
4

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 9.24

Tudás: 7.12

Minőség: 7.88

Értékelés: 8.08 | Szavazatok: 17

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Korábbi hetekben már foglalkoztunk a Nokia 2004 év végén megjelent divat sorozatával. Jelenlegi tesztünkhöz ebből a szériából a Nokia 7280-t sikerült kezünk közé kaparintani. Mivel a sorozat „tömzsi” darabja nagyon pozitív képet festett magáról, kiváncsiak lettünk mit tud a sportosabb alkatú testvére.

Külső: Stílusa az van,-

Az egyedi bár csöppet sem egyedülálló készülék leginkább egy vastag ceruzára, vagy egy prezentációs lézerre hasonlít. Régebben a Haier P5 küzdött hasonló külsővel. Az átlagosnál jóval hosszabb méret, szinte indokolatlan főleg, mivel nincsenek rajta gombok. A gombok helyett a körkörös navigációs gomb van segítségünkre, melynek használata azonban nem túl egyszerű. A teszt során igen komoly mértékben sikerült edzeni a hüvelykujjat. A tervezésnél az egyediséghez egy erős image párosult, ami leginkább art novo mesterjegyeit rejti magában. A Nokia márkajelzés teszi fel a pontot az i–re, mivel az egy kis szövet címkében testesül meg a telefon oldalán, ami a divat iránti szenvedélyt lehet hivatott szimbolizálni. Szintén csodás megoldás a nyithatóság. Nem új, sőt felújított dolog a kamera elérése. A 70-es évek végén készült James Bond filmekben láthattunk olyan mikrofilmes kis kütyüket, amiket szétnyitunk összecsukunk és máris birtokunkban van az ellenség minden dokumentuma.
A 7280-ban egy VGA kamera van, ami remekül alkalmas képek, éjszakai témák, vagy rövid videók megörökítésére. A kijelző: 65 000 színű, 104 x 408 pixeles, amely igazán alkalmas a képek minőségi megjelenítésére is. Érdekessége a monitornak, hogy amikor nem használjuk kb. 1 percig, akkor átvált tükőrré. Sajnos pont e technikának köszönhetően a monitor erős fényben csak nehezen látható.

A belső

Legelső és talán legviccesebb menüpontja a számbejegyzés. Itt tudjuk azokat a hívásokat betáplálni, amik nem szerepelnem, az egyébként 500 neves telefonkönyvben. Persze mindezt a görgő joystick „segítségével” egyenként kell megtenni. A150 db üzenetet képes eltárolni a telefon. SMS, MMS küldés, fogadást találtunk, de nekünk nem kis gondot okozott eme funkciók gyors használata. Egy alkalommal közel 4 percig tartott egy üzenet megírása. Információink szerint hamarosan megjelenik a 7280-hoz a Bluetooth billentyűzet is, ami azért lényegesen megkönnyíti majd az üzenetírás hatékonyságát. Minden olyan alkalmazás, amit egy felső kategóriás telefonnal szemben elvárunk, azt itt is megtaláljuk. A naptár méretileg, grafikailag is jól átlátható, a számológép, a stopper s más titkári, kényelmi funkciók is jól szerepeltek. Az fájlcserékre, üzenetküldésre a Bluetooth, illetve az infra is biztosít lehetőséget. A teljesen szofisztikált image-hez hozzátartozik a csengőhangok sokszínűsége is, ahol alapban is olyan hangokat állíthatunk be, mint pl. egy repülőtéri hangosbemondó felhívó üzenete, vagy más tipikusan városi zajokat. A telefon rendelkezik egy un. hanghívás funkcióval is, amit azonban sajnos nem volt lehetőségünk kipróbálni. A készülék támogatja a most használatos alkalmazásokat, Xhtml, Java, GPRS, Wap, is van benne természetesen.

Amit érdekesnek találtunk :
 • A hagyományos headset nem megfelelő az ajzatba.
 • Hangvezérlés
 • Szövet márka címke
 • A kijelző tükör felületté válik


Amin érdemes lenne változtatni:
 • A joystick nagyon igénybe veszi a hüvelykujjat.
 • Napos időben nehezen olvasható a kijelző
 • Kicsit lassú a szoftver


Ami nagyon tetszett:
 • GPRS
 • Egyedi design
 • Igényes csengőhangok
 • Bluetooth
 • Infra
 • VGA kamera
 • Video lehetőség
 • Xhtml
 • Wap


Összegzés:

A Nokia 7280 személyében egy kivételesen szép divat kiegészítőt, és egy kor igényeinek megfelelő felső közép kategóriás telefont ismerhettünk meg. Ezen ismérvek alapján a tökéletes telefonról is beszélhetnénk, de a jelenlegi stádiumban, azaz a bluetooth alapú kiegészítők hiányában, inkább a hétvégi hobbi, vagy második telefonként tudnánk csak ajánlani. Több, mint 3 óra beszélgetési, és 240 óra készenléti időt tesz lehetővé a 700 Mh-s akkumulátor. Ezért a töltésre sem kell folyton odafigyelni.
 
Köszönjük az Nokia támogatását tesztünkhöz.