Nokia 7270

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.00

Tudás: 6.00

Minőség: 6.00

Értékelés: 7.00 | Szavazatok: 1


Beszámoltunk már több alkalommal is arról, hogy a Nokia 2004 év 2. felétől olyan telefonok gyártására adta a fejét, amelyek amellett, hogy az elődök szoftverét, viseli magán, mégis egy sokak által jobban kedvelt, kompakt- összecsukható méretben kerül a piacra. A most debütáló 7xxx besorolású modellek egy design trió formában jelentek meg. A hosszúkás 7280, a hagyományos világú 7260 , valamint az általunk e teszten bemutatkozó 7270.

Külső

Az első gondolatunk, amikor a telefont a kezünkbe vettük, hogy egy picit vastag, legalábbis ahhoz képest, mint amit vártunk. Rögtön utána vesszük csak észre, hogy milyen ámulatba ejtően szofisztikát a kidolgozás; az „ovális ív” adta lekerekített sarkok, illetve az előlapra gravírozott matt alapon ezüst kockák, téglalapok mind az art deco művészi jegyében készült optikai tudás. Az elő és a hátlapon is találunk 4-4 furcsa lyukat, amik arra hivatottak, hogy a különböző (gyárilag fekete, piros) szövet előlapoknak könnyű illesztést biztosítson.
Baloldalt hangerő szabályozót találunk, ellenben pedig infrát, üzemmód váltót, és az adóvevő bekapcsolóját találjuk (ez sajnos jelenleg nem támogatott applikáció).
Nekünk egyedül a nyitást tartó átkötő elem nem volt szimpatikus, ez talán kicsit túl vastag, vagy csak mivel tudjuk, hogy ezt szebben is meg tudnák (szokták tudni) oldani, ezért okoz némi csalódást. Belső gombsor lapos, szögletes, méretileg ideális. A nyomáspontok szintén felhasználóbarátnak tűnnek. A navigációs gomb 5 állású, a körülötte elhelyezett fénypontok pedig segítik, a sötétben való tájékozódást.
A külső kijelző: színes, méretileg igaz le lett csökkentve, de tudását tekintve szinte megegyezik a belsővel. A képek, animációk ugyanúgy megjelennek, de kedvenc, akár általunk összeállított képeinkből egy vetítést is beállíthatunk, mint a képernyő-pihentetés egy új vállfaja.
A kamera esetében is, van külső kijelzőre váltás, ami magától értetendően működik, és minőségileg kifejezetten kedvünkre való képeket készít.. Ez utóbbi funkciót leginkább saját arcképünk rögzítésére tudjuk használni. Méretileg 25,6 x 19 mm és 95 x 65 pixeles képméretre optimalizált.
Belső kijelző: 31,7 x39 mm, úgynevezett mátrix-os TFT kijelző. 128 X 128 pixel, 65 000 szín, és 6 szövegsor megjelenítése. Akárcsak a külső kijelző, a belső és mindenre képes, ami elvárható tőle.

Kamera

A kamera elhelyezkedésileg a külső első rész alján kis kör alakban tetszeleg. 3GPP-s 640 x 480-as képeket készíteni képes VGA kamera. Rengeteg tudást zsúfoltak bele, így a 3 x zoom, az önkioldó, külső módok (pl. éjszakai) Galéria, szerkesztésre és tárolásra is alkalmas. A képek minősége kifogástalan a kijelzőről visszanézve, zoomolás esetén viszont komoly minőségi romlással kell számolni.
A videó mód több 15”mp-s, vagy hosszú egybefüggő módban is használható.

Belső

A szabvány Nokia menürendszer, keret, lista nézetben is használható. Menüje nem cserélhető, vagy bővíthető sajnos. Viszont testre szabható, kedvenc színeinkre változtathatjuk, és mozgó animációkat is alkalmazhatunk háttérként. Az üzenetek említésre méltó tulajdonságai a MMS, SMS, E-mail, láncolt SMS, Chat. Van két új funkció is; az adó-vevő (push 2 talk) valamint a Jelenlét komoly szerepet töltene be a kommunikációs lehetőségekben, de sajnos ezek a funkciók még itthon nem elérhetők. A naptár, és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások, valamivel fejlettebbek lettek, lényeges változást a külsőn túl a szinkronizációban, a teljesebb kihasználásban kell keresünk.
Persze a számológép, a mobil tárca, a notesz, stopper (akár kikapcsolt állapotában is használható), e készüléknek is szerves része, de ezekben semmi újat nem véltünk felfedezni. Csengőhangok, hangkezelés ügyben sok kellemes meglepetést okozott a 7270. Midi, AAC, Mp3 fájlokat képes kezelni, és ezt szinte azonos minőségben (torzulás nélkül ) visszaadni. Hangok nyomán haladva fontos tulajdonságok a hangtárcsázás, hanghívás, és a hangrögzítő, ami akárcsak a videó felvevő egyben, és külön részekben is használható. A játékok, a jól ismert DISCO, illetve Chicks pinball. Míg utóbbi, kevésbé ismert, de szépen karakterizált verziója a hagyományos flippernek, előbbi a főleg egyszerűbb un. trendy telefonokban látott disco manager program. Mindezekhez tölthetők le programok, aminek korlátozását a gyártó 128 kb-ban határozta meg. Telepített alkalmazások között a szótár programot (translator,) valamint az átváltót (size conventert) találhatjuk meg. Adatforgalom, letöltésekhez rendelkezésünkre áll EDGE Class 10 (4+1, 3+2), max. 236,8 kbit/s , XHTML-böngésző (WAP 2.0) TCP/IP stack-en , GPRS Class 10 (4+1, 3+2), max. 53,6 kbit/s , sajnos azonban a Bluetooth hiányzik a 7270-ből. A telefonhoz gazdag alapcsomagot mellékel a gyártó, szövet előlapok, hordozó táska, karpánt, design fülhallgató stb…

Amit érdekesnek találtunk:
 • Külső színes kijelző
 • Igényes kivitelezés
 • Cserélhető (szövet) előlapok
 • Igényes alapfelszerelés


Amin érdemes lenne változtatni
 • Cserélhető memória
 • Bluetooth
 • Nem kezelte a MPEG fájlokat.
 • A külső kijelző néha nehezen reagált
 • Csak 128 kb-os alkalmazás tölthető le


Ami nagyon tetszett
 • MP3 lejátszás
 • Midi / AAC
 • Mobiltárca
 • Naptár
 • Xhtml
 • GPRS
 • MMS
 • VGA kamera
 • Diktafon
 • Igényes játékok
 • Külső színes kijelző


Összegzés:

A Nokia 7270 egy feltűnő vonalvezetésű rendkívül attraktív telefon. Egy kicsit kaméleon a maga műfajában, mert ha kell extrém, ha kell elegáns, trendy, vagy bármi aminek csak akarjuk. Sok igényes, extra funkciót rejtettek el benne, például a kijelzők, és a kamera adta lehetőségek tökéletesen kiaknázhatóak. Sajnos a Walkie-talkiet még nem, a Bluetoothot annak hiánya miatt pedig egyáltalán nem sikerült kipróbálnunk, ettől függetlenül a 7270-et mindenképpen ajánlani tudjuk.
 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.

Olvassa el további tesztjeinket is! Olvassa el további tesztjeinket is!