Nokia_7230

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.10

Tudás: 7.55

Minőség: 7.84

Értékelés: 7.83 | Szavazatok: 58


A Nokia 7230 gömbölyű formát és csúszkás megoldást kapott és bár a formavilág nem díjnyertes, teljesen rendben van. Semmi sallang nem található rajta, mindössze a krómcsíkok dobják fel a szürkés készüléket, amelyet az /txt/hirek/kepek/xxl_20100516.jpg -től kaptunk tesztre – létezik egyébként fekete és rózsaszín előlapokkal is a telefon.

A 100 gramm tömegű telefon nem épp pillekönnyű, de ez garantálja a minőségibb anyaghasználatot, valamint a 14.8 mm-es vastagságával könnyű kézbe fogni, nincs az az érzése az embernek, hogy papírlappal akar telefonálni (mint néhány újabb csúcsmobil esetében).  

/txt/hirek/kepek/kulso1 440_20100516.jpg

A rendkívül pici dobozban (lásd a Nokia 2720 fold tesztet) egy WH102 sztereó headset és egy AC-3E jelű töltő található, egyetlen, de igen hasznos extra a 2 gigabájtos microSD kártya. A telefon műanyag burkolatot kapott, azért érezni, hogy nem egy havi fizetésbe kerül, ennek ellenére minőségi összerakásról beszélhetünk, nyiszogás sehol. A csúszka hosszirányban atomstabil, csak oldalt van egy pici lötyögése, de ez betudható a használt mobilnak, amit kaptunk és egyébként is csak akkor lehet észrevenni, ha szándékosan rángatjuk.  

/txt/hirek/kepek/kulso2 440_20100516.jpg

A 7230 slider hátlapja kopogós műanyag, viszont körkörös díszítést kapott. A szépérzékünkön kívül a kezünknek is jót tesz, mivel így kevésbé lesz hosszú idő után is akár csúszós. A hátlapon hatalmas Nokia és 3.2 megapixel felirat virít, a kamerát semmi nem védi és sem mobilfény, sem vaku, sem lencsevédő nem található. Az alsó három horizontális csík a hangszórót rejti. A hátlap egy BL-4CT jelű akkumulátort rejt, az alatt pedig a SIM- és a microSD kártya slotja bújik meg, ez utóbbiért azért kissé haragszunk…

/txt/hirek/kepek/kulso3 440_20100516.jpg

A mobil bal oldala és alja üres, csak a króm szín csillog vissza ránk, jobb oldalon csak a kamera gyorsgombja hever, sehol sem találhatók a hangerőgombok. A telefon tetejére került – új Nokia szokás szerint – szinte minden, így a vékony csatlakozós töltő, a microUSB – tölt is róla - és a 3.5 mm-es jack dugó portja.  

/txt/hirek/kepek/kulso4 440_20100516.jpg

Lássuk azt, amit úgyis állandóan nézegetni fogunk (néznünk kell), az előlapot. Kissé félő volt, hogy gagyi kijelzőt kap, ám ezúttal kellemes meglepetéssel szolgáltak a finnek, egy 2.4 colos, 240×320 képpont felbontású, TFT megjelenítőhöz van ugyanis szerencsénk. A színei gyönyörűek, éles a kép, egyszerűen nagyon jól megy ehhez a készülékhez, szeretni fogjuk. A kijelző alatt a legfontosabb gombok foglalnak helyet, ezek a két szoftgomb, a hívásindító- és megszakító billentyű, valamint az ötirányú navigációs pad (hívás közben a fel-le gombok használhatók az erősen hiányzó hangerőgombok helyett szabályzásra).

/txt/hirek/kepek/kulso5 440_20100516.jpg

A gombok háttérvilágítása fehér és igen erős, a nyomáspontok pedig rendben vannak. Műkörömmel mondjuk az 1-2-3 gombok kissé nehezebben (oldaltartásban) érhetők csak el, de ez több telefonnál is „bug” volt. Érdekes, hogy töltéskor a kijelző jobb felső sarka felett világít egy kis LED, valamint ez szolgál az elmulasztott események vizuális jelzésére is (villog, amíg meg nem nézzük, miről maradtunk le).  

/txt/hirek/kepek/kij1_20100516.jpg

A 7230-on a Nokia Series40 platformja fut, abból is a legújabb kiadás. Ennek legjobb tulajdonságai az óriási betűméret (még anyám is el tudja olvasni az üzeneteket és bármit rajta szemüveg nélkül), a hatalmas óra, a nagy ikon főképernyőn, valamint a kijelző alján ízlés szerint kitehető vagy eltüntethető gyorsindító ikonsáv (az ikonok sorrendjét és hogy milyen funkciókat tartalmazzon, személyre szabhatjuk).

A telefonkönyvbe maximum kétezer kontaktot menthetünk el, a mezők hozzáadása újszerű felületen kezelhető – tiszta Samsungos. Egy névhez felvihető öt telefonszám, web- és e-mail cím, hang, kép és videó, valamint számos személyes információ, úgymint postacím, születésnap, jegyzet, hivatalos név, becenév, vállalat és munkakör. Természetesen alap funkció a gyorshívás, a csoport létrehozása, a háromféle betűméret jelenléte.  

/txt/hirek/kepek/kij3_20100516.jpg

Üzenet írásakor először a szöveget kell megírni, bár közben is megadható a címzett és itt az érdekesség, választhatunk ugyanis a telefonkönyvből, megadhatunk kedvenc címzetteket, de van itt lista a legutoljára küldött nevekről (á lá Sony Ericsson), kereshetünk számot a hívásnaplóból, a négyjegycsoportok között is kotorászhatunk, ha több embernek küldenénk üzenetet, valamint persze a szokványos begépelős módszerrel is küldhető SMS. Eddig ez a legjobb és leggazdagabb funkció, amit láttam üzenetkezelés területén.

Az üzenetek menü végre nincs túlbonyolítva, az üzenetírás, bejövő és elküldött üzenetek láthatók, minden egyéb, amúgy ritkábban használt opció Egyebek címszó alatt fut (ilyen az integrált Nokia Messaging e-mail kliens, amihez bármilyen e-mail címet regisztrálhatunk, a csevegés, az egyéb üzenetek, valamint az archívum és a beállítások).  

/txt/hirek/kepek/kij4_20100516.jpg

Multimédia címszó alatt rálelhetünk a zenelejátszóra, amely ugyanaz, amire a Nokia 5800 modell is frissíthető volt nemrégiben, tehát egy vadiúj programot köszönthetünk. A zenelejátszó képes ID3 tagek alapján szűrni, albumborítót kitenni, készíthetünk lejátszási listát, valamint találunk hangszínszabályzót is, amelyek előre definiált értékeket állítanak be, de két egyedi is variálható. Nem lenne teljes a zenei kínálat FM-rádió nélkül, ehhez szükségünk van a headsetre, amely antennaként funkcionál. A tudása pont elég, megjeleníti az RDS információkat – mintha hazánkban olyan sok lenne –, valamint automatikusan keresi és menti a csatornákat. Jó tudni, hogy egyrészt igen hangos a telefon kihangosítva is, másrészt pedig igen tisztán szól, furcsa mód nem igazán recseg be a műanyag kis doboz, nagy piros pont.

Majd’ elfelejtettem újra megemlíteni, hogy ugyebár jelen van a 3.5 mm-es jack dugó, tehát saját fülesre fel – igazán zeneőrültek pedig nyugodtan előkaphatják a sztereó Bluetooth headsetüket, hiszen a telefon támogatja azokat!

/txt/hirek/kepek/kij5_20100516.jpg

A 7230 kamerája egy 3.2 megapixeles változat, amely nagy bánatunkra nélkülözi az autofókuszt, ezt a ziccert kár volt kihagynia a finneknek annak ellenére is, hogy kameramobilként tekintünk a mobilra. A beállítások között található önkioldó, effektusok, fehéregyensúly és álló mód választása, tehát semmi extrát nem kell keresni. Videót is tud rögzíteni a telefon, ezt maximum 320×240 képpont felbontásban.  

/txt/hirek/kepek/kam1 440_20100516.bmp

/txt/hirek/kepek/kam2 440_20100516.jpg

Az ingyenes – és opcionálisan megvásárolható Bluetooth GPS-szel összekötve akár internetkapcsolat nélkül is használható – Nokia Ovi Maps navigáció a 2.4 colos kijelzőn ugyan nem maga a tökély, de teljesen jól használható. Tudásban természetesen elmarad a Symbianos készülékeken megszokottól, így hangos navigációt vagy útvonaltervezést ne várjunk el Bluetooth GPS nélkül. Ha pedig már az internetnél jártunk, akkor fontos lehet, hogy maximum 3G-n használhatjuk a hálózatot, mivel a HSDPA kimaradt a repertoárból (nem is nagy baj ez, ha a 3G sem lenne, akkor már szívnánk a fogunkat). 

A beépített böngésző szódával elmegy, de ha költséget és adatmennyiséget szeretnénk csökkenteni, akkor érdemes a gyárilag előre telepített Opera Mini böngészőt használni.

/txt/hirek/kepek/kij6_20100516.jpg

A készülék naptára külön menüpontot kapott, lehet heti, napi és havi nézetet beállítani, valamint a napokhoz jegyzeteket írni. Ez utóbbi lehet emlékeztető, tárgyalás, hívás, születésnap, évforduló vagy egyszerű feljegyzés. Az Alkalmazások között találjuk a tudományos számításokra és hitel-kalkulátorként is használható számológépet, ébresztőből sajnos csak egy időpont állítható be, az legalább személyre szabható.  

Extrák címszó alatt leledzik a négy darab játék és a 12 alkalmazás. Ez utóbbiból van Facebook, MySpace, YouTube, Ovi Áruház, átváltó, Flickr, kereső, méretátváltó, My Nokia, Opera Mini 4.2 (!), Share on Ovi és Világóra. A 850 mAh-s akkumulátor akár 4-5 napig is bírja egy feltöltéssel, de gond nélkül megadhatja magát 1-2 nap alatt is, ha folyamatosan be van kapcsolva a 3G, netezünk, megy a Bluetooth és még a térképeket is piszkáljuk zenehallgatás közben.

/txt/hirek/kepek/kij2_20100516.jpg

A Nokia 7230 egy átlagos tudást, ám azt biztosan nyújtó telefon, ráadásul nem feltűnő, de állandóan divatos külsőt kapott. Az biztos, hogy a finn gyártó kitalálta, hogy a célcsoport mi legyen a 7230 esetében, olyan idősebbek, akiket érdekel a technika, ám már nem annyira jó a szemük, valamint persze a fiatalok (bár a fiatalokra mindig lehet számítani, legyen szó okos vagy buta, drága vagy hiperolcsó mobilról). A telefon jelenleg 31 ezer forintért megvásárolható. 

A Nokia 7230 tesztkészüléket az /txt/hirek/kepek/xxl_20100516.jpg  biztosította, amelyet ezúton is köszönünk.