Nokia 6680

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.00

Tudás: 7.55

Minőség: 8.45

Értékelés: 8.00 | Szavazatok: 22

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


OLVASÓI TESZT

Megjelenés

Ez a kis Symbian sokak szerint az n70-hez hasonlít és még annak az elődjének is tartják. A dobozában egy 32MB-os, MiniSD kártyát találunk, ha jól tudom átalakító nélkül. Továbbá egy gyorstöltőt, adatkábelt, magyar nyelvűt, CD-t, rajta a Nokia PC Suit, Nokia Updater és még sok hasznos programmal (ha jól tudom headset nem jár hozzá) és persze ami a legfontosabb egy szép, megnyerő, kissé már-már nőies kinézetű telefont. Gyárilag ezüstszürke és fekete előlappal van (az utóbbi Magyarországon nem jelent meg, csak utángyártott kapható).
A telefon oldalán szép fémkeret húzódik, a gombok és a 3G kamera karimája nikkelezett színű. A hátsó kamera előtt elhúzható fedél van, mellyen a Nokia embléma elég hamar lekopik. A 3G kamerával egy szintben csak a telefon másik felén egy kis műanyag burok alatt megbújik egy fényérzékelő, ami a kinti fényviszonyoknak megfelelően szabályozza a háttér- és a gombvilágítást.
Már ebben a Nokiában is van az Aktív készenlét, ami a menüből kilépve parancsikonokat helyez el a háttér előtt. Ide a telepített programokat is be lehet tenni.
A telefon processzora 220 Mhz-es ami már elegendő számolást nyújt másodpercenként a legjobb 3D-s akár fps-eknek (first person shooter) is.
Elég súlyos és méretes telefon a korához képest, akár a többi Symbi.

Rendszer

Talán a telefon rendszeréről lehet a legtöbbet írni. Ez egy Symbian 8.0-ás, ami kinézetben és alapvető működési elvekben nem különbözik a régebbi verzióktól, de azért vannak különbségek. Például nagyon kevés sis (Symbiános szoftverek) és jar (Java-s alkalmazások) kiterjesztésű program megy, ami más telefonokon, más Symbiánokon kiválóan működik. A java-s játékoknál egyes 2D-s objektúmok csíkozódva jelennek meg, és ez a játékélményből sokat vett el. Szoftverfrissítés után ezek a problémák megszűntek. Egy nagy baja van, hogy az 1 GB-os memóriakártyát már nem szereti. Ez alatt azt értem, hogy olvasni lehetett a kártyáról, írni már nem lehetett rá és ilyenkor vagy kilépett az éppen aktuális programból, vagy lefagyott, vagy egész egyszerűen csak újraindult a rendszer.
Egyesek számára még hiányolható az ikonkezelő is, ami 6600-ban még elvétve volt, de az attól újabb Symbianokban sem volt már benn, nemhogy ebben.
A telefon SIM-kártya nélkül is működtethető, úgynevezett Offline-módban. Ebben az az érdekes, hogy a teló ilyenkor sokkal gyorsabb és nem merül annyira. Behelyezett kártyával is lehet üzemeltetni ezt a módot, ez akkor lehet hasznos ha nem akarjuk, hogy valaki zavarjon de nyomkodhatnékunk van.

Kamera

A hátsó kamerája 1.3 megapixel-es, mellyel maximum 1280x960-as felbontásban lehet fényképezni, továbbá a kamera beállításoknál még választható egy 640x480-as is, amihez valamilyen oknál fogva tisztább képminőség párosul. Videó felvételnél az alapértelmezett felbontás a 176x144-es, de itt is választható egy 128x96-os.
Ami nagyon fontos az első kamerával is lehet fényképezni és még videózni is! De fényképezni itt csak 640x480-ban.
A videó fájl maximum egy órás lehet. A felvétel 3gp formátumban és 146 kbps-os bitsebességgel történik. Az éjszakai mód elég jól működik, főleg ha megtámogatjuk még egy erős vakuval is.
Makró képek készítésére majdnem csak alkalmatlan.

Hangjegyzet

Hangfelvétel 12 kbps-mal és 8000 Hz-cel valósul meg. Maximális időtartam csak egy perc lehet. Ennek a formátuma, a már megszokott módon amr.

Kijelző

A kijelzője a már többi Symbian Nokiából megismert 176x208 felbontású. Sok panasz nincsen rá, gyors, hidegre egyáltalán nem reagál, nappal is jól látható (köszönhető ez, az első fénydiódának is), de én egy kicsit kicsinek találom és a pixelek is nagyobbak az átlagosnál.
Természetesen pár jó témával fel lehet dobni a kinézetét a telefonnak.
Akkumulátor

Az akksija BL-5C, azaz a legtöbb Nokiában használatos akkumulátor. Li-ion 3.7 V-os. Huzamosabb nyomkodás és zenehallgatás közben fél nap alatt lemeríthető, de álló helyzetben akár 4-5 napig is kibírja.

Kommunikáció

Kommunikációs lehetőségek tömkelege várja az új telefontulajdonost. WAP, MMS, E-Mail…
Először a WAP-ról ejtenék pár szót. Elég gyorsnak mondható de mindig van valami baj a szolgáltatók által küldött WAP beállításokkal, persze lehet, hogy ez a szolgáltatók hibája, de sosem lehet tudni. Az internetes oldalakat is a html-től a php-ig jól megjeleníti.
Az MMS-sel sincs különösebb probléma. Sok dolgot, még a telefon számára ismeretlen kiterjesztésű fájlokat is be lehet illeszteni az MMS-be.
Az E-Mail-t még az átlag felhasználónak is könnyű lehet beállítani. Meg kell adni a POP3 és SMTP kiszolgálót és már nagyjából megy is. Bár a beállításoknál van pár, számomra nyelvileg nehezebben értelmezhető opció, de amúgy könnyű beállítani. Természetesen az E-Mail-hez kell a WAP szolgáltatás.
Még ide írnám a Bluetooth-t is. Gyors, 2.0-ás Bluetooth található a telefonban. Ennek segítségével modemként is lehet használni a gépet. Van képnyomtató a rendszerben, amely Bluetooth-on keresztül közvetlenül nyomtat, az ennek megfelelő nyomtatóval. Adatmásolóval is rendelkezik, ami közvetlen adatmásoló (telefonkönyv, jegyzetek, SMS-ek…) két Symbian között.
Az SMS-ről nem írnék sokat, mert semmi különös nincs vele, esetleg csak annyit, hogy T9-et tud, de ez alap. Meg még annyit, hogy egyszerre több címzettet is ki lehet választani, és az üzenetek tárolását a memóriakártyára is belehet állítani.
A telefonkönyv dinamikus, azaz annyi névjegyet lehet tárolni, amennyi elfér a telefonmemóriában (ez jellemző az SMS, MMS-ekre is). Lehet csoportokat rendezni és ezekhez adható külön csengőhang.
Infra sajnálatos módon nem található a készülékben.


Memória

A belső memóriája 10 MB és elég gyorsnak mondható, hamar ment, és másol át a kártyáról.
MiniSD (RS MMC) kártyával bővíthető. Az 1 GB már nem ajánlott – felismeri még de már nem kezeli annak rendje és módja szerint – de nekem 256-ossal vigyorogva olvasta az MP3-mat.

Multimédia

A telefon által támogatott formátumok:
- audió: amr, mp2, mp3, wav (de biztos többet is tud)
- videó: 3gp (sajnos csak ennyi, de a MultiTasking-nek köszönhetően pár jó programmal és DivX codec-kel az avi-t is el lehet vele löködni).
A Galériában külön csoportokat találunk a médiafájlok kiterjesztésének rendezésében. Ha egy vagy több mp3-nak az információs sávjában ugyanaz az album szerepel akkor csinál automatikusan egy lejátszási listát arról az albumról (ez nem található meg külön fájlban a telefonon). A Galéria csoportjai nem egyeznek meg a memória mappáival! A tényleges mappákat a Fájlkezelővel lehet szerkeszteni, de a rendszerfájlok itt se láthatók.
A zenelejátszó (RealPlayer) egy egyszerű kis program, az alap dolgok benne vannak de egy EQ még elfért volna. Viszont a videókat meg lehet vele nézni és még lejátszási listát is csinál m3u formátumban. Headset-tel kifejezetten szépen szól sztereóban, de a külső hangszóró full hangerőn már kicsit recseg.
Egy egész megnyerő kis 3D-s képnézegetőt, kép rendezőt is terveztek ebbe és az ennél újabb Symbianokba.
Továbbá egy egyszerűbb videószerkesztőt is elrejtettek a telefonban, mely segítségével videókat lehet összefűzni áttűnésekkel, lehet hatásokat hozzáadni, és le lehet némítani, illetve akár screenshot-okat is lehet készíteni.


Amit érdekesnek találtunk:

 • Aktív készenlét (háttér előtt elhelyezhető ikonok)
 • Lassú indulás
 • Új képnézegető
 • 3G

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Nagyobb processzor
 • Jobb kompatibilitás alkalmazásokkal
 • Nagyobb bővíthetőség
 • Egy EQ a zenelejátszóba
 • Hosszabb felvételi idő a hangjegyzetnél
 • Infrával kéne ellátni
Ami nagyon tetszett:
 • Jó kijelző
 • Sztereó zenelejátszás
 • Újabb Galéria verzió
 • Képnézegető
 • Offline mód
 • Fényérzékelő


Összegzés

Mindent egybevéve tulajdonképpen egy jó telefon. Arra használható, amire kitalálták a telefonokat, de ha már nagyon akar vele gépészkedni az ember, akkor egyből lefagy. Normál használatra tökéletes és a súlya meg a mérete végett önvédelmi eszközként is alkalmazható.
Képeket nem készítettem mert minőségbe ugyanolyan mint az N70-es. Ha valakit érdekel nézze meg annak a tesztjét.

2008. február 07.

        Sárfi Benjámin (Stradus)
 
Köszönjük Olvasónk támogatását tesztünkhöz.