Nokia 6670

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.33

Tudás: 7.33

Minőség: 7.33

Értékelés: 7.33 | Szavazatok: 3Megjelenés

A Nokia 6670-es telefonról elsőre egy korábbi Nokia telefon jut eszünkbe, mivel a készülék nagyon hasonlít a 7610-esre, csupán a billentyűzet kialakításában találtunk eltérést.
Kibontva a telefon dobozát, alkatrészek sokasága tárulkozik elénk. Az alapfelszerelésen kívül találhatunk egy 64 megabyte-os memória kártyát ( RS MMC), melyről azt érdemes tudni, hogy csatlakozóilag teljesen megegyezik a egy sima MMC kártyával, csupán a mérete kisebb. A kártyához kaptunk meg egy átalakítót is, így számítógépes kártyaolvasóban is remekül lehetett használni. A memória kártyát a telefon kikapcsolása nélkül nem lehet cserélni, így véleményünk szerint egy negatív pont jár a Nokiának. A telefonhoz kapunk még egy mono headset-et is. Minőségét tekintve a célnak megfelel, de zenét nem igazán lehet hallgatni vele. A leíráson kívül még jár a telóhoz egy CD-is ami a Nokia különböző programjait tartalmazza. Szinkronizálni tökéletesen lehetett az Outlookkal. De találunk benne képszerkesztőt, file kezelőt, program telepítőt stb...
Kézbe véve a telefont, feltűnik, hogy nem egy csöpséggel van dolgunk. A telefon 108.6 x 53 x 20.9 mm terjedelmű, 120 grammos, nem igazán mondható kicsinek. A billentyűzete erősen emlékeztet a SonyEricssonéra, de legalább strapabíró lett. A ki/be kapcsoló gomb a készülék tetején található, használata elég kényelmetlen. A telefon a Series 60-as platform Symbian 7.0 oprendszerét futtatja. A telefon bekapcsolását követően vagy fél percet várnunk kell, míg használatba tudjuk venni.

Kijelző

A kijelző a 6600-ból megismert 176*208 pixel 65 ezer színnel. Napfényben is jól látható. Az előre telepített témák színvilága kissé fakó volt, de wapról vagy internetről letölthetőek hozzá szebbnél szebb témák. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos vagy listanézet lehet. Viszonylag könnyen kezelhető.

Akkumulátor

Az akkumulátor 760 mAh kapacítású Li-ion. A gyártó szerint ez 2-4 óra beszélgetésre, és 140 óra készenléti időre elég. A teszt során sikerült huzamosabb nyomkodással kevesebb, mint egy nap alatt lemeríteni.

Csengőhang

48 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár mp3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Ez így szép és jó lenne, de a mellékelt hangszóró ami a készülékben található elég gyengécskére sikeredett. Viszont ha bedugjuk a fülest, akár még mp3 lejátszónak is használhatjuk a készüléket. Sajnos a csomagolásban található mono headsettel nem nagyon lehetett zenét hallgatni.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket, s hogy mennyi nevet tárolhatunk annak csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi SMS-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be. Amennyiben nagyobb a kép 100 kbytenál, akkor automatikusan lecsökkenti a kép méretét a telefon.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. A tesztelés során a kedvenc a Windows Xp-s Theme volt. Felhasználóbarát megoldás, hogy Theme választáskor beállítás előtt, megtekinthetjük előnézetben is a témát.. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, SMS hangunk ami akár mp3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre. Szóval testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék. Alkalmazások és extrák
File Manager : itt tárolhatjuk a fájljainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájlt is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz eseményt rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Jól használható
Ébresztoóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva. Media player: segítségével lejátszhatjuk mp3-mainkat, videó fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is.
Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk a készülékre köszönhetően a Symbian operációs rendszernek.

Kommunikáció

A telefon széleskörű kommunikációs lehetőségeket biztosít. Van benne GPRS class 6, illetve Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, irányíthatjuk a számítógépünket stb. Mindemellett nem érthető, hogy az infrát miért hagyták ki... Cserébe viszont kapunk egy USB kábelt, amivel géphez csatlakoztathatjuk a telefont.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Fényképezője 1 Megapixeles, 1152x864 pixeles képeket készít. Minőségében a Sharp GX30 és SonyEricsson S700 mögé sorolható, kissé homályosak a képek számítógépen, de kijelzőn még elég jó minőségűek. A minőséget három fokozatban állíthatjuk, a kép méretet viszont nem engedte beállítani. Egy kép szerkesztőt is találunk előre felinstallálva a készülékben. Meghatározhatjuk, hogy a telefonba vagy a memória kártyára mentsük a képeket.

Videó

Videót 176*144 vagy 128*96 felbontásban rögzíthetünk. Formátuma 3GP lehet, hanggal együtt. Maximális rögzítési méret 10 perc, de lejátszáskor bármilyen hosszú videót lejátszik a telefon. Tovább bőviti a lehetőségeket, hogy egy kisebb videószerkesztő program is található a főmenüben, amivel képi és hangi effekteket is hozzá lehet adni elkészült alkotásainkhoz. Nem rossz.

Memória

A telefonban alapból 8 megabyte memória van. Ezenkívül 64 Mbyte RS MMC kártyát csomagolnak alaptartozékként a készülékhez. Ezt aztán akár 256 Mb-ra is bővíthetjük.

WAP

Class 6-os, a böngészõje a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • új fajta billentyűzet
 • Nem lehetett kicserélni a memória kártyát használat közben
 • Kamerája kissé homályos képeket készít
 • Mono headset
 • Gyenge hangszóró a digitális hangokhoz, a midik szépen szólnak


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Jobb minőségű hangszóró
 • Egy jobb minőségű kijelző
 • Telefon indításának sebessége. A fontosabb dolgok, telefonkönyv, SMS gyorsabb kezelése
 • Használat közben cserélhető memória kártya
 • Rádió hiánya


Ami nagyon tetszett:
 • jó kijelző
 • Videó szerkesztő
 • Bővíthető programokkal, multi-tasking
 • bővíthető memória
 • Cserélhető elő- és hátlap


A tesztelés során készített képek:

Összegzés
Méretét tekintve nagyobb, mint egy Nokia 6600-as, de még így is kezelhető marad a készülék. Árát tekintve csúcs kategóriás készülék is lehetne, s bár a tudása elég jó, azért lehetne még fejleszteni. A rádió hiánya érzékenyen érintett.

 
Köszönjük az Nokia támogatását tesztünkhöz.

Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért! Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért!