Nokia 6630

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 9.11

Tudás: 9.17

Minőség: 9.41

Értékelés: 9.23 | Szavazatok: 46


Megjelenés

A telefonról az első benyomás alapján úgy tűnik, mintha a 6600-ást és a 3650-est keresztezték volna, de szerencsére az elsőnek a méretét örökölte meg a Nokia legújabb S60 platformra épülő mobilja.
Kibontva a telefon dobozát, alkatrészek sokasága tárulkozik elénk. Találunk az alapfelszerelésen kívül egy 64 megabyte-os memória kártyát ( RS MMC), melyről az érdemes tudni, hogy csatlakozóilag teljesen megegyezik egy sima MMC kártyával csupán a mérete kisebb. A dobozban kaptunk hozzá átalakítót, így számítógépes kártyaolvasóban is remekül lehetett használni. A memória kártyát a telefon kikapcsolása nélkül is lehet cserélni, mivel ezt a készülék oldalán lévő fedél takarja le. Ez igazán egyszerű, de annál felhasználóbarátabb fejlesztés a Nokiától. Kapunk még a telefonhoz egy stereo headset-et is. Minőségét tekintve a célnak megfelel, és zenét is lehet hallgatni vele, de fülhallgató nélkül is hallgathatunk zenéket a tetején található hangszóró segítségével. Mivel a telefon nem tartalmaz infra portot, ezért mellékelnek mellé egy USB adatkábelt is. A leíráson kívül még jár a készülékhez egy CD-is ami a Nokia különböző programjait tartalmazza.
Kézbe véve a telefont, kissé nagynak tűnhet, tehát apró telefonhoz szokott felhasználóknak nem igazán ajánlott. . A telefon 110 x 60 x 21 mm, 127 grammos súllyal, ami nem igazán mondható kicsinek. A billentyűzet kialakítása megfelelő és könnyen kezelhető. A ki/be kapcsoló gomb a készülék oldalán található. A telefon a Series 60-as platform Symbian 7.0 oprendszerét futtatja. A telefon bekapcsolását követően viszonylag gyorsan elétre kell, eltérően az előző modellektől.

Kijelző

A kijelző a 6600-ásból megismert 176*208 pixel 65 ezer színnel. Napfényben is jól látható. Az előre telepített témákon kívül WAP-ról vagy internetről letölthetőek hozzá szebbnél szebb témák. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos vagy listanézet lehet. Viszonylag könnyen kezelhető.

Akkumulátor

Az akkumulátor 900 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez 3 óra beszélgetésre, és 264 óra készenléti időre elég. A teszt során huzamosabb nyomkodással kevesebb, mint egy nap alatt sikerült lemeríteni.

Csengőhang

48 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. Ezen kívül akár mp3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Úgy tűnik a tervezők egy újabb hangszórót préseltek a készülékbe, melynek hangereje megfelelő, és teljes hangerőn se torzít, s amennyiben bedugjuk a headsetet, akár még mp3 lejátszónak is használhatjuk a készüléket, mivel a mellékelt 64 Mb-os kártyára akár egy órányi zenét is felpakolhatunk..

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket, s az egésznek csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt. Amennyiben hálózatunk támogatja, akár videó hívásokat is tudunk fogadni.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi SMS-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be. Amennyiben nagyobb a kép 100 kbyte-nál, akkor automatikusan leméretezi nekünk a telefon.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. A teszt során a kedvenc a Windows Xp-s Theme volt. Theme választáskor beállítás előtt megtekinthetjük előnézetben is az új arculatot.. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, SMS hangunk ami akár mp3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre. Szóval testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt tárolhatjuk a fájljainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájl is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz esemény rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Jól használható a naptár.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Media player: segítségével lejátszhatjuk MP3-as zenéinket, videó fájljainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is.
Szinkronizálás: a telefont tökéletesen lehetett szinkronizálni az Outlookkal.
Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk a készülékre köszönhetően a Symbian operációs rendszernek.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne Bluetooth, GPRS class 10, UTMS. Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, irányíthatjuk a számítógépünket. Kevésbé érthető számunkra, hogy az infrát miért kellett kihagyni a készülékből... Cserébe viszont kapunk egy USB kábelt, amivel géphez csatlakoztathatjuk a telefont.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Fényképezője 1,3 Megapixeles, 1280x960 pixeles képeket készít. Minőségében a Sharp GX30 és SonyEricsson S700 mögé sorolnám, kissé homályosak a képek számítógépen, de kijelzőn elég jó minőségű. Amennyiben megelégszünk a kisebb felbontású képekkel is, akkor egész jó minőségű lesz. Egy képszerkesztőt is találunk előre felinstallálva a készülékben. Meghatározhatjuk, hogy a telefonba vagy a memória kártyára mentsük a képeket.

Videó

Videót 176*144 vagy 128*96 felbontásban rögzíthetünk. Formátuma 3GP lehet, hanggal együtt. Maximális rögzítési méret a memória nagysága határozza meg. Egy kisebb videó-szerkesztő programot is találunk a főmenüben. Kép és hangi effekteket is hozzá tud adni elkészült alkotásainkhoz. Nem rossz.

Memória

A telefonban alapból 10 megabyte memória van. Ezenkívül 64 Mbyte RS MMC kártyát csomagolnak alaptartozékként a készülékhez. ez bővíthetjük akár 256 megára is.

WAP

Class 10-es, a böngészõje a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Kényelmes billentyűzet
 • Jó minőségűek a felvett videók
 • Kamerája kisebb felbontásnál jobb képeket csinál


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Még egy kamera a videó-telefonáláshoz
 • Egy jobb minőségű kijelző
 • Infra hiánya
 • Rádió hiánya


Ami nagyon tetszett:
 • jó kijelző
 • Kikapcsolás nélkül cserélhető memória
 • Bővíthető programokkal, multi-tasking
 • Gyors bekapcsolás
 • Jó minőségű hangszóró


A tesztelés során készített képek:

Összegzés

Méretét tekintve megegyezik egy 6600-assal. Egészen jól használható készülék, és könnyen hozzá lehet szokni. Sajnos az ára még elég borsos, de akinek anno tetszett a 6600, annak ez a készülék is meg fogja nyerni a tetszését. br>
 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.

Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide! Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide!