Nokia 6260

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.50

Tudás: 8.50

Minőség: 8.25

Értékelés: 8.42 | Szavazatok: 4


Megjelenés

Még a teszt elején szeretném jelezni, hogy nem vagyok egy Nokia párti, de probálok ettől elvonatkoztatni és úgy megírni a tesztet. Jó pár olyan embernek megmutattam ezt a telefont, aki Nokia párti, de az ő tetszésüket se nyerte meg. Hogy miért is? Lássuk a tesztet. Kibontva a telefon dobozát, alkatrészek sokasága tárulkozik elénk. Találunk az alapfelszerelésen kívül egy 32 megabyte-os memória kártyát ( RS MMC), - erről azt érdemes tudni, hogy csatlakozóilag teljesen megegyezik a egy sima MMC kártyával, csupán kisebb. A dobozban nem találtam hozzá átalakítót. A memória kártyát a telefon kikapcsolása nélkül is lehet cserélni, ehhez csupán a hátlapot kell levennünk. Kapunk még hozzá egy stereo headset-et is. Minőségileg elmegy, kevésbé igényes, mint mondjuk a SonyEricsson-é, de a célnak megfelel. Remekül lehet vele rádiót hallgatni. A leíráson kívül még jár a telóhoz egy CD-is, ami a Nokia különböző programjait tartalmazza. Szinkronizálni tökéletesen lehetett az Outlookkal. De találunk benne képszerkesztőt, file kezelőt, program telepítőt, stb... Kézbe véve a telefont, első benyomásunk az, hogy milyen nagy. Becsukva a telefon 102 x 49 x 23 mm, mindez 130 grammos súllyal, ami nem igazán mondható kicsinek. Extra funkcióként, hogy ne csak egy szimpla kinyithatós telefon legyen, elforgathatóra tervezték a kijelzőt, ezzel megspórolva a külső kijelzőt. Három féle módban lehet nyitva a kijelző, szimplán kinyitva, kinyitva, majd visszaforgatva és becsukva, vagyis így kapunk egy külsö kijelzőt, a harmadik módban pedig a kijelző és a törzs 90 fokot zár be egymással. így mint egy kis digitális kamerát fényképezni tudunk vele. A billentyűk kényelmesre sikeredtek, csupán az a böki, hogy a vezérlő billenytűk (szoft gombok, C, menü gomb, nyilak) a képernyő panelre, míg a numerikus gombok és a hívás kezdő és befejező gombok az alsó panelre kerültek, így egy kézzel szinte lehetetlen használni a telefont. A készülék egy oldalán találhatóak a hangerő szabályzó gombok és a kamera aktiváló gomb, míg a másikon a kamera. A ki/be kapcsoló gomb a kijelző felett található, használata elég kényelmetlen. A telefon a Series 60as platform Symbian 7.0 oprendszerét futtatja. A telefon bekapcsolását követően vagy fél percet várnunk kell, míg használatba tudjuk venni.

Kijelző

A kijelző a 6600-asból megismert 176*208 pixel 65 ezer színnel. A telefon méreteit tekintve elfért volna benne egy 320*240-es kijelző is. Napfényben is jól látható. Az előre telepített témák színvilága kissé fakó volt, de wapról vagy internetről letölthetőek hozzá szebnél szebb témák. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos vagy listanézet lehet. Viszonylag könnyen kezelhető

Akkumulátor

Az akkumulátor 760 mAh kapacítású Li-ion. A gyártó szerint ez 2-4 óra beszélgetésre, és 140 óra készenléti időre elég. Nekem sikerült hozamosabb nyomkodással kevesebb, mint egy nap alatt lemerítenem.

Csengőhang

48 szólamú polifónikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár mp3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Ez így szép és jó lenne, de a mellékelt hangszoró - ami a készülékben található - elég gyengécskére sikeredett. Viszont ha bedugjuk, akár még mp3 lejátszónak is használhatjuk a készüléket. Az FM rádió csak a fejhallgató csatlakoztatása után hajlandó elindulni, de ilyenkor akár ki is hangosíthatjuk. Inkább jópofa, mint élvezetes.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket, hogy mennyi nevet tárolhatunk annak csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi sms-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes, amíg nem akarjuk törölni a szöveget. :) Ilyenkor kissé meg kell változtatunk kéztartásunkat, vagy két kézbe kell fogni a telefont. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be. Amennyiben nagyobb a kép 100 kbytenál, akkor automatikusan leméretezi nekünk a telefon.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. Az én kedvencem a windows Xp-s theme. Theme választáskor mielött beállítjuk, megtekinthetjük előnézetben. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, sms hangunk ami akár mp3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre, szóval testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt tárolhatjuk a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájl is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között.

Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz esemény rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Jól használható a naptár.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Media player: segítségével lejátszhatjuk mp3-mainkat, videó fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is.
FM rádió: automatikus és manuális hangolással beállíthatjuk kedvenc rádióállomásainkat.
Push-to-Talk: ez leginkább a CB rádióhoz hasonlító megoldás, de a mobil hálózatot kihasználva jön létre egy vagy akár egy egész csoport közötti kommunikáció. Mindez half-duplex módban, tehát vagy fogadunk vagy küldünk adást. Előnye még, hogy csak a tényleges adás ideje alatt foglalja a hálózatot és csak egy gomnyomás kell, hogy kommunikáljunk a másik telefonossal. Tudtommal Magyarországon ez még nem támogatott szolgáltatás.
Quickword és Quickpowerpoint: word és powerpoint dokumentumok nézegetésére jó. Szerkeszteni nem lehet vele.


Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk a készülékre köszönhetően a Symbian oprenszernek.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne infra, Bluetooth, GPRS class 6, Push-to-Talk. Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, írányíthatjuk a számítógépünket.

Java

Támogatja a Java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

Ez egy elég érdekes rész lesz. Mivel a telefonnak az oldalán van a kamera, így kétféle képen lehet vele fényképezni. Kijelző elforgat, majd 90 fokkal van a törzshöz állítva (ilyenkor automatikusan bekapcsol a fényképező) Hasonlít egy mini camcoderhez. A fényképező gombbal lőhetjük el a képet és a hangerő szabályzó veszi át a zoom funkciót. Ez maximum 2*-es digitális. Jelen esetben a végeredmény 480*360-as kép lesz. Ha viszont összecsukjuk a telefon, úgy hogy a kijelző kifele álljon, akkor hajlandó nekünk 640*480-as képet is csinálni. De ha csak simán kinyitjuk, akkor is fényképezhetünk 640*480-as felbontásban. Érdekes megoldás. A képminőség 3 fokozatban állíthatjuk. Készíthetünk Önarcképet is. Meghatározhatjuk, hogy a telefonba vagy a memória kártyára mentsük a képeket.

Videó

Videót 176*144 felbontásban rögzíthetünk. Formátuma 3GP lehet, hanggal együtt. Maximális rögzítési méret 2 perc, míg lejátszáskor bármilyen hosszú videót lejátszik a telefon.

Memória

A telefonban alapból 6 megabyte memóriát amiből 3,5-öt használhatunk bármire. Ezenkívül 32 Mbyte RS MMC kártyát csomagolnak alaptartozékként a készülékhez. ez bővíthetjük akár 256 megára is.

WAP

Class 6-os, a böngészõje a 2.0-as wap szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú a wap böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Elforgatható kijelző
 • Nokiára kevésbé jellemzően akksi levétele nélkül is cserélhető a memóriakártya
 • Csupán 480*360-as képet csinál kamera üzemódban.
 • Nagy és nehéz
 • Gyenge hangszóró a digitális hangokhoz.


Amin érdemes lenne javítani:
 • Telefon mérete
 • Egy jobb minőségű kijelző
 • Telefon indításának sebessége. A fontosabb dolgok, telefonykönyv, sms gyorsabb kezelése


Ami nagyon tetszett:
 • jó kijelző
 • Real Player, zeneszámokból lista készítés
 • Bűvíthető programokkal, multi-tasking
 • bővíthető memória
 • Rádió:)


A tesztelés során készített képek:

Összegzés:
Ez egy újabb rókabőr erről a series 60 platformról. Kissé sokallom érte azt a kb. 100 ezer forintot amibe kerül. Ennél a telefonnál sokkal jobban kezelhető a 6600 vagy a 6670.

 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.

Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért! Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért!