Nokia 6230i

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.63

Tudás: 7.27

Minőség: 8.06

Értékelés: 7.65 | Szavazatok: 52


Igazán a szívünkhöz nőtt a teszt során a Nokia 6230i. Amikor visszaadtuk a teszttelefont könnyes búcsút vettünk egymástól, s arra gondoltunk reméljük, nemsokára viszont látjuk egymást. Talán érezhető a fenti sorokból is, hogy nem okozott csalódást ez az üzleti felső kategóriás készülék.

Külső

A nagysikerű- „2004-ben dobogós” évtelefon, elegáns, északi puritánsággal letisztult formáit öregbiti a javított verzió. A testi, illetve dimenziós korlátai azonosak, mégis érezni rajta az újdonság jegyeit. Legszembetűnőbb változás a kijelző. Sokkal élesebb- kontrasztosabb képet nyújt. Amin természetesen az animációk és az alkalmazások is igényesebben jelennek meg. Méretében nem változott a kijelző, de felbontásában már igen, 4960-ről 96 000-re nőtt a pixelszám. Másik fontos változás a navigációs gomb integrálása. Lényegében az 5 állású gomb mértani közepébe beraktak egy kis ezüst pöcköt, ami segít a menükben való lépegetésben.
A középső gomb szinte szó szerint is az I-re jelentette a pontot, mivel a régi 6230-nál ez egy szarvashiba volt.

Kamera

Míg a 6230-ban egy VGA kamera ékeskedett, a i változatban már egy 1,3 megapixeles optikával készíthetünk képeket. Más országokhoz hasonlóan, állítólag már nálunk is 3-4 megapixelben kezdhetünk gondolkozni, de addig is a 1,3 mondhatni untig elég. Természetesen készíthetünk vele videókat is, de ez még egy kicsit lassú reagálású.

Belső

A menü finom kidolgozása, és testre szabhatósága szokásosan jó. Nézhető keret, vagy listás kiosztásban is. A belső 5 Mb memóriát 64 Mb-s kártyával egészíthetjük ki (mely cserélhető, bővíthető, más készülékekkel kompatibilis). Minden memória funkciót menthetünk bármelyik kártyára, rendezhetjük őket almenükbe, könyvtárakba. Alapbeállítás szerint üres minden alkalmazástól (pl. játékoktól) a telefon. Minden szimpatikus képet, hangot, videót, logot… magunknak kell feltölteni az infra, a bluetooth, vagy a kábel segítségével. A letöltést segíti a GPRS, valamint a WAP 2.0 is, amit a telefon persze nem is egyszer felajánl.
A telefon rengeteg kiterjesztést, használ, ezért mp3, wav, jpg, gif is használható, de például a wma –t nem preferálja. Az üzenetek kezelése minőségi, MMS, SMS, e-mail (pop up) funkciók megfelelően működnek, s a küldött-fogadott- archivumok is megtarthatóak. Lehetőség van chatelésre, lánc sms-re is.
A naptár sokkal könnyebben használható, mint bármelyik eddig ismert (nem smartphone) készüléknél. Messzemenőkig kidolgozott, és igényes a grafika. Ugyanebben a menüben találtuk meg az alkalmazásokat is, mint a pl. számológép, stopper, converter. Ellátták olyan hálózatfüggő lehetőségekkel, mint az adó-vevő, ami a hagyományos kötetlen pályás, ingyenes kommunikációra ad lehetőséget.
Megtalálható egy un. presence funkció is, amivel pl. kikapcsolt állapot esetén tájékoztathatjuk azokat, akik minket kerestek akár SMS formájában is. A telefon minden hálózaton képes működni, ezért 900/1800/1900 Mhz-n is ki tudjuk használni.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Okos változtatások, jó alapokra
 • Igényes anyagok felhasználása
 • Navigációs gomb+ 1 középső gomb


Amin érdemes lenne változtatni:
 • A video minősége még nem tökéletes.
 • Nincsenek előre telepített alkalmazások


Ami nagyon tetszett:
 • Nagy felbontású kijelző
 • 64 Mb kártya
 • Presence
 • AV
 • Mobiltárca
 • Igényesebb naptár
 • 1,3 Mp kamera
 • Bővíthető memória


Összegzés:

A Nokia 6230i úgy jó, ahogy van. Diszkrét, elegáns. Üzleti alkalmazásokra, és üzleti megjelenésekre maradéktalanul alkalmas. Nincsenek felesleges alkalmazások, vagy semmi amit ne érnénk el könnyen gyorsan. A Bluetooth tökéletességét pedig egy gyors modem kapcsolat vagy a hagyományos kábel és mellékelt szoftver is segítheti.

2005. június 27.
 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.

Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide! Több telefon tesztre vágyik? Kattintson ide!