Nokia 6101

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.75

Tudás: 5.75

Minőség: 7.50

Értékelés: 6.67 | Szavazatok: 4
Megjelenés

A Nokia egy újabb Clamshell telefonnal rukkolt elő, mely designra egész jól sikeredett. A jó formatervezést egyedül a kiálló antenna bontja meg. A fedélen lévő fekete rész hajlamos az ujjunktól foltosodni, a szürke alsó rész már kevésbé. Összecsukott állapotban a nagy kamera nyílás és a 96*65 pixeles 4096 színű kijelző tárulkozik elénk, ami napfényben is jól látható. Bal oldalt a hangerő szabályozó gomb, míg jobb oldalt a push to talk gomb és az infra port található. Érdekesség, hogy a töltő csatlakozója kisebb, mint a Nokia szabvány, de aggodalomra semmi ok, mert adnak egy átalakítót is, amivel a régi Nokia töltőket is tudjuk használni. A dobozában egy töltő, egy kézikönyv és egy sztereó headset is volt. Billentyűi jó nagyok, kissé fárasztó velük írni, elég kemények.

Kijelző

A kijelző 128*160 pixel 65 ezer színnel és TFT technológiával készült. A kijelző jó minőségű, megfelelő gyorsaságú és a napfény mellett is jól látható. Kissé pixeles, de nem vészes. Méretét tekintve elég nagy. Végre állítható a betű színe is a főképernyőn. Pozitívum, hogy a menüpontokban rohangászva vagy akár wapolás közben is látszik az óra. A menü színei kissé fakónak tűntek, akármelyiket is próbáltuk, de ez nem a kijelző hibája, ugyanis a színes hátterek mindig szépen jelentek meg. Ez a külső kijelzőre is vonatkozik. Itt is beállíthatunk hátteret és animációt.

Akkumulátor

Az akkumulátor 760 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez kb. 4 óra beszélgetésre, és 270 óra készenléti időre elég. A tesztelés során egész jól bírta a kiképzést.

Csengőhang

24 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. Hangszórója a tetején található, minősége egész jó és hangos, sajnos a mély hang még mindig borzalmas. De akár MP3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. SMS-hez és különböző eseményekhez is rendelhetünk hangokat. A telefon kihangosítható beszéd közben.

Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 500 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk. Rendelhetünk egyénekhez csengőhangot. Eldönthetjük, hogy egyszerre vagy külön kezelhetjük a SIM kártya és a telefon memóriájában lévő számokat. Bejegyzésekhez több telefonszámot, e-mail címet és egyébb adatot is tárolhatunk.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail és azonnali üzenet küldésére van lehetőségünk. MMS-ben küldhetünk képeket, hangokat és videót is. A szövegbevitel megfelelő sebességű, a Nokiától megszokott könnyedségű. A teszt készülékben volt magyar nyelv és magyar T9 is, természetesen ez kikapcsolható. Üzenet írásnál lehet változtatni a karakterek méretét.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. Színeket és a témákat is megváltoztathatjuk a menüben. Lista vagy ikonos nézetben is láthatjuk a menüt. A profilok segítségével a környezetünkhöz szabhatjuk a telefonunkat. Becsukott állapotban is válthatunk profilt.

Alkalmazások és extrák

Galéria : ezt kiválasztva, választhatunk, hogy melyik kategóriába lépünk be, képek, csengőhangok, videók, stb... A kategóriákon belül új könyvtárakat is hozhatunk létre.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Hangfelvétel: készíthetünk hangfelvételt, amennyiben benyomjuk a készülék oldalán található gombot.
Push to Talk: sajnos ez nem működik nálunk.
E-mail kilens.
Rádió: rádiója szépen szól, a vételi képességei jók.

Kommunikáció

Kommunikációja az infra portra és a GPRS/EDGE-re korlátozódik. Sajnos a bluetooth kimaradt belőle.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találunk benne előre telepített játékokat is.

Fényképező

Maximálisan 640*480-as képet képes készíteni (még kezeli a 320*240 és 160*120as felbontást is). Viszonylag könnyen kezelhető a fényképező modul. Digitális Zoomra nincs lehetőség. Kissé macerás, hogy a legtöbb dolgok csak menüből állítható. A képek minősége jónak mondható. Külső kijelzőt használva készíthetünk önarcképeket is. Becsukott állapotban is lehet fényképezni.

Videó

A telefonnal készíthetünk 128*96 felbontású 3GP videó fájlokat hanggal együtt. Minősége közepes.

Memória

A telefonban 4,4 mega memória áll rendelkezésünkre. Ez egy kicsit kevésnek tűnhet, főleg, ha fényképezni és videót rögzíteni akarunk.

WAP

Class 10-es, a böngészõje a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Támogatja az EDGE szabványt is. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Elég gyors a WAP böngésző és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését és a táblázatokat is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Külső antenna
 • Jó fényképező
 • Kemény billentyűzet
 • Maszatosodik a fedél
 • Masszív külső


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Több memória
 • Mélyhangok
 • Memória kártya támogatás
 • Bluetooth


Ami nagyon tetszett:
 • kényelmes szövegbevitel
 • Megfelelő méret
 • Jó wap böngésző


A tesztelés során készített képek:

Összegzés

Ismét egy elegáns Nokia, igaz nem acél borítással, de nem lehet panasz a műanyagra sem. Általános használatra, rádió hallgatásra jó. Minden korosztálynak ajánlható.

2005. július 22.

 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.

Nézze meg további tesztjeinket is! Nézze meg további tesztjeinket is!