Nokia 6030

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 1.26

Tudás: 1.21

Minőség: 1.32

Értékelés: 1.26 | Szavazatok: 268


OLVASÓI TESZT:

A telefon nem oly régen jelent meg a CeBit-en. A 6030-assal ismét egy alsókategóriás alapkészüléket kaptunk a Nokiától, mely meglehetősen alacsony áron már kapható is függetlenül. Ha bekerül a szolgáltatók kínálatába, az ára oly alacsony lesz hogy aki most szeretne először készüléket venni annak nyugodtan ajánlható.

Külső:

Külsőre szépen ki van dolgozva, a színek, az összhatás tökéletes. A gombok minősége nagyon jó, főleg a szám-klaviatúra. A menü, hívás fogadás és elutasítás gombok bele vannak olvadva, vagyis egy síkban vannak az előlappal. A számok pedig külön állnak. Semmiben nem volt zavaró ez az elrendezés. Bár abban a készülékben amit én teszteltem a jobb oldali menü gomb és a hívás-elutasító gomb kicsit nyikorgott, de a készülék 0 napos volt, szerintem az idők folyamán ez elmúlik. A navigáló gomb feltűnően kicsi és elegánsan illik a fekete előlapba. A középső gomb még ennél is kisebb, így egy vaskosabb ujjú ember már nehezen tudja kezelni, inkább vékony női kéznek való. Oldalt két vékony ezüst csík húzódik, majd a telefon tetején olvadnak össze. A hátlap nem a szokásos Nokia technológia, mert nem kell semmit nyomni hozzá csak egyszerűen lehúzni. Félő, hogy rövid idő múlva magától lecsúszik majd. A bekapcsoló gomb felül helyezkedik el, pici apró, csak körömmel nyomható be.

A kijelző úgy tűnik védve van, mert bal és jobb oldalt is nagy távolság van a készülék szélétől. A felbontása 128x128 pixel és az MMS-en kapott képeket gyönyörűen jeleníti meg 65 536 színnel. Méreteit tekintve nem túl kicsi, de mivel a fekete előlappal karcsúsítva van így nagyon kicsinek tűnik. A menü lehet lista vagy ikonos nézet.

Belső:

A belső a szokásos Nokia menüt tartalmaz. Egyszerű, felettébb testre szabható, kivéve a menü mögött elhelyezkedő hátteret, amely néha idegesítően sűrű és a szöveget nem látni felette. A főképernyőn a jobb oldali gombra szinte minden fontos funkciót be lehet állítani, ugyanígy a kedvenceket és a nyílgombokat is.

Memória körülbelül 3,5 MB lehet, de teljesen dinamikus. Sok háttér és hang férhet rá, melyet azonban csak GPRS Wapon keresztül tudunk letölteni, mely az egyetlen kommunikáció a külvilággal. Infra, bluetooth de még pop-port sincs benne.
Viszont van egy FM rádió, melyhez fülhallgatót is jár, amellyel hívást is lehet fogadni. Körülbelül 20 állomást lehet elmenteni.
A játékok közül kiemelném a Tetrist, mely nagyon jól kidolgozott grafikával jelenik meg, viszont a hangot sajnos nem lehet rajta kikapcsolni.

Összegzés:

Jól összerakott kis telefon, egyszerű tudással. Jellemzői közül kiemelkedik az FM rádió, és a szép kijelző. Aki most vásárol telefont, vagy a munkahelye miatt nem használhat kamerás telefont és nélkülözni tudja az infra vagy bluetooth szolgáltatásait annak ajánlható készülék.

2005. augusztus 15.

                Merényi Roland
 

Más tesztet is olvasna? Katt ide! Más tesztet is olvasna? Katt ide!