Nokia 6030

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.21

Tudás: 5.21

Minőség: 7.43

Értékelés: 6.29 | Szavazatok: 14


OLVASÓI TESZT:

A telefon nem oly régen jelent meg a CeBit-en. A 6030-assal ismét egy alsókategóriás alapkészüléket kaptunk a Nokiától, mely meglehetősen alacsony áron már kapható is függetlenül. Ha bekerül a szolgáltatók kínálatába, az ára oly alacsony lesz hogy aki most szeretne először készüléket venni annak nyugodtan ajánlható.

Külső:

Külsőre szépen ki van dolgozva, a színek, az összhatás tökéletes. A gombok minősége nagyon jó, főleg a szám-klaviatúra. A menü, hívás fogadás és elutasítás gombok bele vannak olvadva, vagyis egy síkban vannak az előlappal. A számok pedig külön állnak. Semmiben nem volt zavaró ez az elrendezés. Bár abban a készülékben amit én teszteltem a jobb oldali menü gomb és a hívás-elutasító gomb kicsit nyikorgott, de a készülék 0 napos volt, szerintem az idők folyamán ez elmúlik. A navigáló gomb feltűnően kicsi és elegánsan illik a fekete előlapba. A középső gomb még ennél is kisebb, így egy vaskosabb ujjú ember már nehezen tudja kezelni, inkább vékony női kéznek való. Oldalt két vékony ezüst csík húzódik, majd a telefon tetején olvadnak össze. A hátlap nem a szokásos Nokia technológia, mert nem kell semmit nyomni hozzá csak egyszerűen lehúzni. Félő, hogy rövid idő múlva magától lecsúszik majd. A bekapcsoló gomb felül helyezkedik el, pici apró, csak körömmel nyomható be.

A kijelző úgy tűnik védve van, mert bal és jobb oldalt is nagy távolság van a készülék szélétől. A felbontása 128x128 pixel és az MMS-en kapott képeket gyönyörűen jeleníti meg 65 536 színnel. Méreteit tekintve nem túl kicsi, de mivel a fekete előlappal karcsúsítva van így nagyon kicsinek tűnik. A menü lehet lista vagy ikonos nézet.

Belső:

A belső a szokásos Nokia menüt tartalmaz. Egyszerű, felettébb testre szabható, kivéve a menü mögött elhelyezkedő hátteret, amely néha idegesítően sűrű és a szöveget nem látni felette. A főképernyőn a jobb oldali gombra szinte minden fontos funkciót be lehet állítani, ugyanígy a kedvenceket és a nyílgombokat is.

Memória körülbelül 3,5 MB lehet, de teljesen dinamikus. Sok háttér és hang férhet rá, melyet azonban csak GPRS Wapon keresztül tudunk letölteni, mely az egyetlen kommunikáció a külvilággal. Infra, bluetooth de még pop-port sincs benne.
Viszont van egy FM rádió, melyhez fülhallgatót is jár, amellyel hívást is lehet fogadni. Körülbelül 20 állomást lehet elmenteni.
A játékok közül kiemelném a Tetrist, mely nagyon jól kidolgozott grafikával jelenik meg, viszont a hangot sajnos nem lehet rajta kikapcsolni.

Összegzés:

Jól összerakott kis telefon, egyszerű tudással. Jellemzői közül kiemelkedik az FM rádió, és a szép kijelző. Aki most vásárol telefont, vagy a munkahelye miatt nem használhat kamerás telefont és nélkülözni tudja az infra vagy bluetooth szolgáltatásait annak ajánlható készülék.

2005. augusztus 15.

                Merényi Roland