Nokia_5500

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 5.50

Tudás: 6.20

Minőség: 6.10

Értékelés: 5.93 | Szavazatok: 10Megjelenés

Újabb készülék került hozzánk a Nokia 5-ös sorozatból. Az 5500 Sport érdekessége a sport funkciókon kívül abban rejlik, hogy a kis mérete ellenére ez egy smartphone. Ezenkívül csepp-, por-, és némileg ütésálló is. Ez látszik már a kialakításán is: több helyen gumírozott és fém merevítész is kapott. A sport funkciói a lépés számlálóban és a kalória égetőben jelennek meg, de eben ki is merül. De azért találunk benne egy két ledből álló zseblámpa funkciót is, ami szokatlanul a telefon tetejére került és nem a kamera mellé. A zseblámpa funkciójának így tökéletesen megfelel, de fényképezni ne akarjunk vele. Ezenkívül van benne 3D-s mozgás érzékelő, ami jó szolgálatot tesz a lépésszámlálásnál, de található benne egy golyós játék is, amit ennek a segítségével irányíthatunk. Bár elég kezdetleges, de van benne GPS vevő program is, annak ellenére, hogy GPS nem található a készülékben, azt bluetooth-on keresztül kell hozzá csatlakoztatni. És ha mindez nem elég, kapunk a telefonhoz egy 512 Mb microSD-t, amivel zenét vagy rádiót is hallgathatunk.

Kijelző
A kijelző 208*208 pixel 262 ezer színnel. Napfényben is jól látható. Minőségét tekintve elég jók és szépek a színek, bár egy kicsit kicsi a kijelző. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos nézet lehet. Könnyen kezelhető.

Akkumulátor

Az akkumulátor 860 mAh kapacítású Li-ion. A gyártó szerint ez 4 óra beszélgetésre, és 270 óra készenléti időre elég. Két-három napos használat után nem árt rádugni a töltőre.

Csengőhang

64 szólamú polifónikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár mp3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Hangszórója egészen jól szól, a készülék tetején található. A csomagban mellékeltek hozzá fülest is, amit azonban nehezen tudtunk csak felvenni

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket, s mindennek csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. Theme választáskor mielött beállítjuk, megtekinthetjük előnézetben. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, sms hangunk ami akár mp3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre. szóval testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt kezelhetjük a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk, videókat, zenék stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájl is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz eseményt rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Teljesen jól használható.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű általános számológép, memória funkcióval felturbózva.
Media player: segítségével lejátszhatjuk MP3 és, videó fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is.
Lépés számláló: méri a sebességünket, a megtett távolságot, az elégetett kalóriát, és erről naplót is vezethetünk.
Zseblámpa, Rádió, GPS program.
És még sok más programmal bővíthető.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne infra, bluetooth, GPRS class 10, EDGE. Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, GPS. Kapunk egy USB kábelt is, amivel géphez csatlakoztathatjuk a telefont.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Találhatunk benne még flash playert is.

Fényképező

A 2 Megapixeles fényképező, segédfény nélkül csupán csak közepes minőségű képet készít. A kijezőn jól mutatnak a képek, kinagyítva már kevésbé.

Videó

176*144 pixel a maximális felbontása, ami már elég kicsinek nevezhető. Tény, hogy a kijelzője is csak 208*208 pixel.

Memória

A telefonban alapból több mint 64 megabyte memória van, de ebből csak 10 megabyte áll rendelkezésre a felhasználónak, ezt még bővíthetjük microSD kártyával is. A kártya sajnos menet közben nem cserélhető mert az akkumulátor alatt van.

WAP

Class 10-es, a böngészõje a 2.0-as wap szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különbözo betűstílusokat is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Lépés számláló
 • Zseblámpa
 • GPS támogatás
 • 3D-s mozgás érzékelő

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Kamera minősége
 • Normál USB csatlakozó
 • 3G hiánya
 • Esetleg Wi-fi
Ami nagyon tetszett:
 • Jó minőségű kijelző
 • Sport funkciók
 • MP3 lejátszó
 • Kellemes kialakítás és méret
 • Új operációs rendszer
A tesztelés során készített képek:

 • beltér
 • felhős
 • kutya - közeli
 • fény - árnyék
 • napos
 • ég
 • napos


  Összegzés

  Egy igazán sportos telefon, ami nem csak kinézetében, de tudásában is megmutatkozik. Persze a sporton kívűl remekül alkalmas szórakozásra is. Az op rendszernek köszönhetően programokkal bővíthetjük is.

  2007. február 5.

 •  
  Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.