Nokia 5330 Mobile TV Edition teszt

Tovább a Nokia 5330 Mobile TV Edition készülékre

Nokia 5330 Mobile TV Edition

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzat


Szavazás
Külső: 5.67

Tudás: 5.67

Minőség: 6.33

Értékelés: 5.89 | Szavazatok: 3


Nokia 5330 Mobile TV Edition: zenés-tévés mobilos

Nálunk járt a finn gyártó Nokia 5330 XpressMusic Mobile TV Edition kiadása, amely értelemszerűen a zenés mobil tévé-vevővel ellátott változata. Mielőtt mindenki elrohanna, hogy mobiltévés telefonja legyen, érdemes elolvasni a tesztet, hogy vajon megéri-e az árát a készülék.

 /txt/hirek/kepek/kulso1 440_20100627.jpg

Az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20100627.jpg -től kapott átlagos méretű dobozban hevert a fekete telefon, egy töltő és egy agybadugós, hófehér (!) sztereó headset, a mobilban pedig egy 1 gigabájtos microSD rejtőzött. Adatkábel sehol. Ezen azért ledöbbentem, bár mivel használt mobilról van szó, elképzelhetőnek tartom, hogy csak ebből maradt ki. Olvasóink megerősítenek vagy megcáfolnak majd.

/txt/hirek/kepek/kulso2 440_20100627.jpg

Az 5330-at kézbe véve jó tapintása van, a hátlap a fekete színen lévő csillogó bevonatnak köszönhetően olyan hűvös, mintha fém lenne, pedig műanyag az egész. Ennek ellenére a fémes érzet egyértelműen kellemes. A csillogó bevonat persze az ujjlenyomatot is gyűjti, mintha kötelező lenne, valamit valamiért.

/txt/hirek/kepek/kulso3 440_20100627.jpg

A csúszkás mobil előlapján találhat a 2.4 colos, 240×320 képpont felbontású kijelző, ennek bal szélén három darab érintőszenzoros zenei gomb található – ettől XpressMusic, na meg az agybadugós headsettől. A kijelző alatt a régi stílusú, jól bevált, hatalmas méretű navigációs gombok találhatóak, a csúszkát felcsúsztatva pedig előbukkan a szálcsiszolt fémnek tűnő numerikus gombsor.

A fehér háttérvilágítása abszolút erős, érdekessége a kínai piacra való, ám női lelkemnek mégiscsak tetszetős – pfúj, egybites, parasztvakítós – funkció, mely szerint a gombsort három oldalról körbeölelő ívbe rejtettek világítást, ez a szivárvány különböző, igény szerint beállítható színeiben tud tündökölni, cefet erősen. El ne felejtsem, töltéskor is pulzál állandóan, éjjel kifejezetten jó, a szúnyogok mennek a fényre, valamint hívás közben is lassan villódzik a fény.

/txt/hirek/kepek/kulso4 440_20100627.jpg

A mobil tetején egymás mellett találhatóak a szabvány 3.5 mm-es jack dugó, mellette a szintén szabvány microUSB port – igen, tölthető USB-ről! –, mellette pedig a Nokia-szabvány vékony csatlakozós töltő.

Jobb oldalon a hangerőgombok, valamint a billentyűzár gyorsgombja található, ezek krómozott, de leginkább gagyi hatást keltenek. Bal oldalon a fedővel védett, kívülről is cserélhető microSD kártya foglalata lelhető, alatta pedig a külső hangszóró, amely a hátlapról tévedt ide.

/txt/hirek/kepek/kulso5 440_20100627.jpg

A hátlapon csak a 3.2 megapixeles kamera objektíve leledzik, felette a mobilfény, az egészet pedig egy fémnek tűnő keret öleli körbe. Ezek alatt szolid logo és ennyi. Sajnos a fotókon jól látszik, hogy a csillogó hátlapra nagyon kell vigyázni, mert óvatlan gazdánál bizony karcos lesz.

/txt/hirek/kepek/kulso6 440_20100627.jpg

A Nokia 5330 Mobile TV Edition készüléken S40 rendszer található, amely ugyan már a legfejlettebb, ám még mindig nem tökéletes. A főképernyőn található a hivatkozássor, kitehető a gyors kezelés kedvéért a rádió és a médialejátszó, az Ovi Store és az e-maileket is képest a telefon itt mutatni, de ezeket igény szerint módosíthatjuk a saját ízlésvilágunknak megfelelően. Jól áttekinthető a térerő erőssége és az esetleges 3G lefedettség, az akkumulátor ikonja és az idő is mindig látható a felső ikonságban.

/txt/hirek/kepek/kij1_20100627.jpg

A menü próbál a nagytesó S60-hoz hasonlítani és 3x4 ikont tesz ki (valójában csak 11 ikon, jelen esetben a T-s kártya miatt van 12. ikon). 3x3-ba is bőven elfért volna minden, de sebaj. A telefonkönyvbe kétezer kontaktot menthetünk el, a kereséskor elég elkezdeni beütni az illető nevét és máris keres a rendszer, számos mezőt tölthetünk ki egy-egy névhez és pluszban tehető még hozzá néhány mező a teljesség kedvéért.

Az üzenetkezelés sem változott, nemcsak SMS-ezni, MMS-ezni vagy e-mailezni lehet a telefonon, hanem intant messengert beállítva Csevegni is (bár meglepő módon Csevegések néven fut a beérkező üzenetek mappa), egy Java alkalmazás talán egyszerűbben kezelhető.

Jó tudni, hogy a kézbesítési jelentések külön mappában kerülnek eltárolásra, mindenesetre sok az almenü az Üzenetekben. Jó szórakozás lehet pár napig a flash üzenetek kipróbálása, szülői vagy párunk idegesítésére. A billentyűzet talán picit kicsi, túl lent található a kényelmes gépeléshez.

/txt/hirek/kepek/kij2_20100627.jpg

Az extra alkalmazások között találjuk a nagy meglepetésre nem demo Block’d, a Diamond Rush, a Rally Stars és a Real Football játékokat, a programok között pedig az Ovi Áruház, az Átváltó, a Flickr, az internetes kereső, az My Nokia, a Share on Ovi, a Világóra és az Opera Mini szerepelnek. Ez utóbbinál jól látszik, hogy még a finn gyártó sem elégedett a saját, beépített böngészőjével, a jó szájíz miatt inkább megspórolnak a felhasználónak egy telepítést. Piros pont.

/txt/hirek/kepek/kij3_20100627.jpg

A mobiltévé vajon mit is takar ez jelen esetben? Többféleképpen lehet itthon mobilon tévézni. Az egyik a komoly mobilnet és tévé előfizetést igénylő, 3G vagy HSDPA alapokon nyugvó streaming változat, ez az ára miatt nem annyira volt nyerő, lehet a földi analóg adásokat a kínai mobiltévés kütyükkel jobb-rosszabb minőségben befogni és van az úgynevezett DVB-H és a DVB-T szabvány, ezek a digitális adások. Ez utóbbihoz található vevő a Nokia 5330 mobiltévés változatában.

Jelenleg csak az Antenna Hungária biztosít ilyen, DVB-H mobiltelevíziós digitális adást hazánkban, azt is mindössze Budapesten és környékén, a cikk írásakor a lakossági lefedettség 16 százalékos volt.

A telefon sajnos nem alkalmas DVB-T adások vételére, mivel információink szerint MPEG2 tuner található benne, márpedig a DVB-T adások MPEG4 formátumban kerülnek sugárzásra. Más országokban sokrétűbben kihasználható lenne ez a funkció, de itthon nem ez a szabvány sajnos.

'Hazánkban a Nemzeti Hírközlési Hatóság 2008 tavaszán írt ki pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére, és mindkét pályázatot az Antenna Hungária nyerte meg. 2008. szeptember 5-én a Nemzeti Hírközlési Hatóság és az Antenna Hungária aláírta a digitális földfelszíni televízió- és rádióműsor-szóró hálózatok üzemeltetési jogosultságára vonatkozó szerződéseket.

A 2008. december 1-jén a B jelű multiplexen elindult DVB-H szolgáltatás a beállított adóteljesítményeknek és adási paramétereknek köszönhetően Budapest legnagyobb részén, még az épületeken belül is jó vételt biztosít, a kültéri lefedettség pedig Budapest határain is túlnyúlik. Az adók jelenleg az Antenna Hungária Széchenyi-hegyi állomásáról, valamint a Száva utcából és a Hármashatár-hegyről sugároznak. Mindegyik adó ugyanazon a frekvencián, az UHF sávi 38-as tévécsatornán sugároz, az adók szinkronizált, egyfrekvenciás (SFN) hálózatot képeznek.

A DVB-H vevővel rendelkező mobilkészülékek tulajdonosai jelenleg előfizetési díj nélkül a Duna TV, a Duna II Autonómia, az ATV, a Hír TV és a Magyar Televízió m1 és m2 valamint a Magyar Rádió három közszolgálati csatornájának (MR1-Kossuth, MR2-Petőfi, MR3-Bartók) műsorkínálatából választhatnak, de az alkalmazott adásmódnak köszönhetően a csatornaszám akár 20-ra is növelhető a jövőben.'

/txt/hirek/kepek/kij4_20100627.jpg

A Nokia 5330 kamerája egy 3.2 megapixeles változat, ám hiányzik belőle az autofókusz, így közeli fotókat nem tud szépen rögzíteni. A fix fókusz jelenlétét már a külsőből sejteni lehetett, hiszen nincs jobb oldalon a szokásos kamera gyorsgomb. A vaku nem túl erős, a belső tesztfotókon használtam, alig látszik. Videót is tud felvenni a mobil, QVGA felbontásban.

/txt/hirek/kepek/kam1 440_20100627.jpg

/txt/hirek/kepek/kam2 440_20100627.jpg

/txt/hirek/kepek/kij5_20100627.jpg

A zenei mobil a zeneiségét köszönheti a nem érintős kijelzőn bal oldalon található érintős gomboknak, a 3.5 mm-es jack dugónak, valamint a minden, átlagos igényt kielégítő zenelejátszó programnak. A lejátszó mutatja az albumborítót, van hangszínszabályzó, ezen belül is több, előre definiált beállítás, kettőt pedig a felhasználó készíthet. A lejátszásban a keresést és a szortírozást ID3 tagek segítik. A telefonhoz csomagolt agybadugós füles nagyon jól szól, ahogy az elvárható, a zenei képességet pedig RDS-es FM-rádió teszi teljessé.

/txt/hirek/kepek/kij6_20100627.jpg

Ami az internetelérést illeti, 3G használható maximum, sem HSDPA, sem Wi-Fi nem tartozik a repertoárba. A helyi adatkommunikációt Bluetooth 2.1 segíti, természetesen támogatja a sztereó BT füleseket is. Internetezni a beépített böngészővel vagy a Nokia által szintén előre telepített Opera Mini programmal lehet.

A beépített BL-4U akkumulátor 1000 mAh-s, egy feltöltéssel akár 4-5 napig is elketyeghet, kevés használattal. Állandó 3G és BT használatával ez 2-3 napra redukálódhat. Az XXL GSM-nél a telefon - újonnan - a cikk írásakor 47 ezer forintért hazavihető.

A Nokia 5330 Mobile TV Edition teszthez a készüléket az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20100627.jpg  biztosította, melyet ezúton is köszönünk.