Nokia 5300

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.29

Tudás: 7.33

Minőség: 7.54

Értékelés: 7.39 | Szavazatok: 24Megjelenés

Egyre több hír utal arra, hogy összemosódnak a különböző iparágak, és a telefongyártók is a fejükbe vették, hogy ezentúl pályáznak a MP3 lejátszók trónjára is. A Nokiától érkezett 5300-ás modell is egy ilyen kifejezetten fiataloknak szánt zenetelefon. Legalábbis a formája és színvilága erre utal, de mindez nem jelenti azt, hogy tudásával ne vetekedne a drágább kategóriás üzleti telefonokkal. Kibontva feltűnik a pompás nagy kijelző (végre nem az olcsó vacak 128*128 kijelzőt tették bele)! Külseje kissé olcsó tapintású műanyagnak tűnik, de ennek ellenére kellemes fogású. A manapság divatos slide-os kialakítással rendelkezik. Billentyűi is kellemes tapintásúak és jól használhatóak. A kijelző szélén találhatóak a zene lejátszó vezérlésére alkalmas gyorsgombok. Külön érdekessége a telefonnak, hogy adnak hozzá egy átalakítót, amivel bármilyen fülest csatlakoztathatunk hozzá. A másik szokatlan dolog Nokiától, de dicséretes, hogy mini-USB csatlakozója van!

Kijelző

A kijelző napjaink egyik legjobb felbontásával büszkélkedik: 320*240 méretű és 262 ezer színt képes megjeleníteni. Napfényben és fényképezéskor is igen szép és jól látható. Az 5300 az új S40-es platformra épül, mely már látszik a kijelzőn is. Alapállapotban a kijelzőn látszanak az utoljára használt menüpontok (mint egy smartphone-on), az esetlegesen hallgatott rádió állomás neve, az aznapon lévő teendőink. 

Akkumulátor

Az akkumulátor 760 mAh kapacítású Li-ion. A gyártó szerint ez 3 óra beszélgetésre, és 220 óra készenléti időre elég. Ha jobban használjuk, azért nem árt majd 2-3 naponta töltögetni.

Csengőhang

64 szólamú polifonikus sztereo dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár MP3 vagy AAC hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Egész szépen és hangosan szól. Headset segítségével MP3-at vagy rádiót is hallgathatunk, szerencsére memória kártyával bővíthető.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. 1000 nevet tárolhatunk, s egy névhez több bejegyzést is tehetünk. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt.

Üzenetek

Sms, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. A szövegbevitel a jog dial gombbal lehetséges, kissé körülményes, néha lassú. Bár ez tőlünk is függ mennyire gyorsan tudjuk tekergetni, de természetesen megszokható. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget is szúrhatunk be.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testreszabhatjuk a kezelőfelületet. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, sms hangunk ami akár MP3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk, igaz, elég kicsiben fog látszódni.

Extrák

Rádió: fejhallgató segítségével hallgathatjuk.
Media lejátszó: használhatjuk MP3 lejátszónak is a hozzá adott headsettel, persze memória kártyát ne felejtsünk el venni hozzá. A hozzá adott átalakítóval bármely 3,5-es jack dugós fejhallgató vagy hangfal csatlakoztatható hozzá. Elég szép a hangja, de azért egy komolyabb hangfalon azért ne várjunk csodákat.


Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne bluetooth 2.0, GPRS class 10, EDGE, és még infra is! Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, írányíthatjuk a számítógépünket.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható. Itt említjük meg az egyik érdekességet: van egy flash alapú játék a készülékben. Hát kérem szépen haladunk a korral.

Fényképező

Fényképezője 1,3 Megapixeles, 1280x960 pixeles képeket készít. Minőségében elég közepesnek mondható. A telefon kijelzőjén viszont kifejezetten jól mutatnak, még a színek is szépek, nem fakóak.

Videó

Videót 176*144 vagy 128*96 felbonásban rögzíthetünk. Ez sajnos manapság már kicsinek mondható.

Memória

A telefonban alapból 5 megabyte memória van. Ezt bármire felhasználhatjuk, és transflash (microSD) kártyával bővíthetjük is! Ehhez csupán a hátlapot kell lebányásznunk. A memória kártya hot-swap, vagyis menet közben is cserélhető.

WAP

A böngészõje a 2.0-as wap szabványt ámogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Sebességre sem lehet panaszunk, mert támogatja a GPRS és az EDGE szabványt is.

Amit érdekesnek találtunk:

 • Jack dugó átalakító
 • Mini-USB csatlakozó
 • Memória kártya hot-swap

Amit érdemes lenne változtatni:

 • Jobb minőségű kamera
 • Auto fókusz
 • 3G támogatása
 • Nagyobb felbontású videó felvétel
Ami nagyon tetszett:
 • Nagyon jó kijelző
 • Szép hangzás
 • Kényelmes billentyűk
 • Jó tudás megfelelő árral


Összegzés

Nagyon jó kis telefon a fiatalabb korosztály számára, mely még akár az MP3 lejátszót is helyetesítheti. Árkatagóriájában kiváló.

2007. február 5.

 
Köszönjük a Nokia támogatását tesztünkhöz.