Nokia 5220

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.17

Tudás: 8.17

Minőség: 8.50

Értékelés: 8.28 | Szavazatok: 6


Nokia 5220: zenés kistesó

A Nokia 5220 a finn gyártó zeneszériájába, az XpressMusic termékcsaládba tartozik. Múltkori tesztünkben a „nagytestvér” Nokia 5620 készüléket vettük górcső alá, íme itt az olcsóbb változat.

Az olcsóság értelemszerűen több mindenre is kihat, hiszen a Nokia sem Máltai Szeretetszolgálat. Ami először feltűnik külsőre, az a hátlap elég vékonyka mivolta és kissé gagyi hatása, valamint hogy több a kevésbé minőségi műanyag a burkolat esetében mint a Nokia 5630 esetében. Bekapcsolásnál szintén érezhető a különbség, hiszen Symbian S60 operációs rendszer helyett Series40 menüt kapunk. Ám mielőtt valaki felháborodna, elmondhatom, hogy ezzel nincs is semmi baj, elvégre nem vágyik mindenki okostelefonra a nehezen megszerezett pénzéért.

 Nokia 5220

A tesztkészüléket a VIP Phone biztosította, a gyári dobozban kaptuk meg. A készülék mellett találtunk egy hálózati töltőt, egy adatkábelt, egy HS-48 sztereó headsetet 3.5 mm-es jack dugóval, valamint egy fél gigás microSD kártyát. 

A telefon nem éppen egy szokványos darab, elég csak a külsejét megnézni. Asszimetria jellemzi a készülékburkolatot, ami adott esetben lehet elrettentő is, de biztos, hogy valaki azért fogja megvenni, mert végre nem egy átlagos, tucatmobilt tarthat a kezében. Szemből megnézve a bal oldala hosszabb mint a jobb, ennek oka, hogy felül csak asszimetria kedvéért hosszabbították meg, alul pedig oda került az ezüst színű, egyébként az összképet rontó nyakbaakasztó helye. Pozitív, hogy legalább igen praktikus és könnyen használható.

Nokia 5220 

Bal oldalon találjuk az XpressMusic telefonok esetében kötelező dedikált zenei gombokat, amelyek felett az ikonok akár villogni is tudnak a zene ütemére, valamint a töltő csatlakozóját. Néhány percig jó móka, egy idő után azonban inkább idegesítő. Szintén villogni képes a hátlapon a 2 megapixeles, fix fókuszú kamera optikája alatti kis LED. Ennek értelmét és létjogosultságát nem szeretnénk megfejteni.

 Nokia 5220

Nokia 5220

A hátlap egyébként bordás kialakítást kapott és ez tűnik a Nokia 5220 leggyengébb láncszemének, mivel igen vékonynak néz ki. A levétele cseles, hiszen a telefon tetején, a 3.5 mm-es jack csatlakozó és a microUSB port mellett lévő gombot kell megnyomni, hogy a felső rész kiugorjon a helyéről, utána a jó öreg – és privát véleményem szerint ritka idióta – megoldás szerint fel kell feszegetni. Engem mindig az ideg kerülget, hogy vajon eltöröm-e a hátlapot vagy sem. Meglepő, hogy a két hangszóró nyílást is felfedezhetünk az XpressMusic felirat mellett, bár biztosan nem kapunk térhangzást. A jobb oldal sem üres, felül a hangerőszabályzó gombpáros található, alatta pedig a microSD kártyát rejtő borítást láthatjuk.

Az előlapon szabályos rendben helyezkednek el a numerikus gombsor billentyűi. Egyetlen gond talán a d-pad-dal akad, mivel az ötirányú gomb középső része domború, így igen nehéz eltalálni a pontos nyomást nagy kézzel és műkörömmel is.

Nokia 5220

 Nokia 5220

A Nokia 5220 mobilon a már említett Series40 platform fut, amely kellően gyors, és végre nem gond a teljes képernyős hívókép-kijelzés és az animált menü is elérhető. Az alapfunkciók között szerepel az átlagos igényeket kielégítő telefonkönyv, amelybe 2000 bejegyzést menthetünk el számos adatmező segítségével, SMS és MMS, valamint e-mail küldése sem okozhat gondot. 

Zeneiség

Ez a Nokia 5220 legfontosabb tudása, így ebben erősnek kell lennie. Így is van. A beépített és le nem cserélhető zenelejátszó képes szűrni a zenéket számos adat alapján (előadó, album, műfaj, stb.) és persze az lejátszási listák sem okoznak gondot neki. A szoftver egy-egy zene lejátszásakor mutatja az album képét vagy egy általunk választott képet, valamint a hangszínszabályzónak köszönhetően számos, előre definiált és egyéni ekvalizerképet is megadhatunk az adott szám hangulatának megfelelően. Természetesen nem szükséges a zenei fájloknak a telefonmemóriában lenniük, bármelyik könyvtárban elérhetőek, akár a memóriakártyán is.

Nokia 5220

Nokia 5220

Egy zenemobilban kötelező elem az RDS-es FM-rádió, amelynél jelen esetben az antenna szerepét a headset kábele tölti be. A hangminőség az elvártat hozza, a gyári HS-48 jelű headset csupán átlagos, nem éppen zenemobilhoz méltó. A telefon kihangosítva meglepően jól szólt, arról nem is beszélve, hogy milyen hangos.

Fotózás

A fotók készítése nem erőssége a telefonnak, mivel a két megapixeles felbontás, valamint az autofókusz hiánya nem ad lehetőséget rá. A maximális felbontás képek esetén 1600×1200 pixel, videóknál ez 176×144 pixel lehet. Jól látszik, hogy nem kameratelefonról beszélünk, hiszen még a szokásos, jobb oldalon elhelyezkedő gyorsgomb is hiányzik a mobilról, csak álló helyzetben tud képeket készíteni. Sajnálatos, hogy a képek készítése sok időt vesz igénybe.

 Nokia 5220

Egyéb

Adatkapcsolat szempontjából említésre érdemes az EDGE – 3G nincs –, valamint a Bluetooth és az USB. Gyárilag számos játékot és alkalmazást találunk a Nokia 5220-ban, ilyen például a Flickr, a My Nokia, az Opera Mini – piros pont érte –, a Sensor, a Világóra, játékból pedig City Bloxx, Guitar Rock Tour, az elmaradhatatlan Snake III és a Rally 3D közül választhatunk. A BL-5CT típusú akkumulátor gond nélkül elketyeg három-négy napig is, használattól függően.

Nokia 5220 

Összegzés

A Nokia 5220 egy olyan zenés telefon, amelyet elérhető áron kínál a Nokia azok számára, akik nincsenek anyagilag nagyon elengedve, viszont megelégszenek egy átlagos zenés telefonnal operációs rendszer nélkül. Egy biztos, a szokatlan, aszimmetrikus forma biztosan megosztja majd a vásárlóközönséget.