Nokia 5210

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.00

Tudás: 7.45

Minőség: 8.18

Értékelés: 7.88 | Szavazatok: 11


Ezen a héten a Nokia 5210-est, azaz a skandináv óriás eddig számunkra ismeretlen kategóriát teremtõ készülékét teszteltük. Mint idáig megszokhattuk, ha egy telefon por-víz-ütés álló, általában komoly izmokat vagy esetenként 'szinte' már külön hátizsákot igényel használatuk. Jelen esetben az 5210-es a maga 92g-os súlyával kimondottan könnyûnek nevezhetõ. Az igazsághoz azért hozzátartozik a tény, hogy elsõsorban a különbözõ sportok, szabadidõs tevékenységek kedvelõinek igényeire alapszik a tudása. A több szempontból is innovatív terméket kézbevéve elõször a teljesen új gumi-mûanyag borító ház kelti fel a figyelmünket, amely a manapság divatosnak mondható cserélhetõ elõlapos telefonok legújabb típusa. Eddig különbözõ pontokon embertelen erõfeszítések árán leszerelhetõ elõlapok után itt nem elõ-hátlapból álló megoldással találkozhatunk, hanem a burkolat a képernyõ alatt elválasztva kereszt irányban le/fel/átcserélhetõ. Az öt gyári szín közül tetszõlegesen variálható narancssárga háttérvilágítás is arra utal, hogy korunk átlagos elvárásainak kíván megfelelni. Hazánk szolgáltatóinak akciós palettáján ugyan már megjelent, de igazi elterjedése a közelgõ nyárra várható.

Mint már említettük, fizikai munkaterületeken nélkülözhetetlen törésvédelem helyett/mellett a sportolóknak, kirándulóknak nyújt rengeteg segítséget a népszerû svájci bicskákhoz hasonlóan. A már megszokott funkciókon kívül egy “extrák” menüpontot is találunk a menüben, ahol többek közt húsz egymást követõ alkalommal megállítható (részidõket, beérkezési sorrendeket) mérõ stopperórát és a hozzá hasonló de nagyon hasznos visszaszámlálót találhatjuk. Ha ez utóbbit egy figyelmeztetõ csengetéssel kiegészítjük, akkor a fõmenüben egy új kis ikon jelenik meg, ami miatt viszont az órát ilyenkor nem mutatja (viszont ezt a képernyõ-kímélõn beállítható digitális órán láthatjuk). Itt továbbá egy Celsiusokban és Fahrenheitekben is mérõ hõmérõt is találunk. A készülék rendelkezik a 14.4kbps-es modemmel, infra porttal. Továbbá érdekes a naptár, ahol új almenüpontként megjelent a szülinap, az évforduló, stb… mellett az 'edzés' is, amin belül tizenkilenc sportágból választhatjuk ki a számunkra aktuálisat. A piacvezetõ skandináv vállalat az üzenetekben is új lehetõségekkel bõvített. Itt említenénk meg a hangulat-ikonok és piktogrammok mellett a képüzenet szerkesztõt és a csevegést is. A szöveges üzenetek egyszerre több számra is elküldhetõek. A játékok száma pedig az eddigi maximális ötöt is elérte. (Kígyó II, Bantumi, Bumper, Párok II, Space Impact) A térerõ átlagosan jó.

 

Amit érdekesnek találtunk:

 • A Nokia tune csengõhang az elsõ helyre került. J
 • Az 5xxx szériára jellemzõ, már megszokott egy gombos könnyített billentyût felcserélték a hagyományos megoldásra (a felvesz/letesz gombokra).

 

Amiken még érdemes lenne javítani:

 • Sajnos a naptár csak 2 soros, ami pusztán szokatlan mintsem zavaró.
 • A CD nincs mellékelve.
 • Kicsit nehézkes a ki/bekapcsolás.
 • Sajnos nincs benne se FM rádió se MP3 lejátszó.

 

Ami nagyon tetszett:

 • Beállítható az akár egy perc után is automatikusan záródó billentyûzet.
 • A pullzálló képernyõ (bejövõ hívásnál lüktetve jelez).
 • A doboz része a karra, nyakba akasztható tartó madzag. A színes gumiborítás ami védi az éleket is, csökkenti annak esélyét, hogy valahol ottfelejtjük.
 • A képernyõkímélõk széles választéka, többek közt a digitális kijelzésû óra.
 • A hõmérõ.
 • A stopperóra.

 

Összegzés:

A Nokia 5210 rendkívül kényelmes kézre álló méreteivel; kis súlyával, valamint por-víz-ütést bíró képességeivel valószínûleg a nyár slágere lesz. Elsõsorban az akár extrém, akár utcai, vagy éppen a hagyományos versenysportokat ûzök számára ajánljuk, de jól felszereltsége miatt mindenkinél számíthat méltán nagy sikerekre.

 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.

Böngésszen további teszjeink között! Böngésszen további teszjeink között!