Nokia 5140

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.44

Tudás: 7.11

Minőség: 8.78

Értékelés: 8.11 | Szavazatok: 9


OLVASÓI TESZT

Megjelenés

Megjelent a Nokia egy igen ritkaság számba menő új darabja mely hasonlít némileg az 50-s szériabeli elődjeihez, de tudását tekintve össze sem mérhető velük (bár lehetne az árához viszonyítva okosabb is). Tudásában és céljában hasonlít egy kissé a Siemens M55-höz, bár sokkal Nokiásabb és a finn gyártóhoz megszokottan egy kissé extrém(és kissé csúnya), de kinek a pap…. A szériának megfelelően ezt a darabot is függőlegesen kell szétszedni, ez ad neki egy jó tartást és én próbáltam hajigálni bárhova de nem sikerült sehogy, sem hogy szétessen. A gyártó szerint csepp, ütés és porálló ezek mind igazak is szó szerint, mivel nem víz álló és azt sem bírná, ki ha a 7-ik emeletről lehajítanánk. Már ahogy a kezembe fogtam egyből elkezdtem vizsgálgatni és egy kis idő múlva észre is vettem, hogy van egy kis rés a tok felső és alsó része közt, tehát szerintem itt a por elég könnyen be tud hatolni. Ezt a darabot is a szériának megfelelően nagyon extrém színekben kaphatjuk meg, borítása a két oldalán és felül gumírozott, alul a töltő és a fülhallgató helye nagyon szépen el van rejtve egy gumis fedéllel, ami szerintem egy nagyon praktikus védő felület.

Billentyűzet:

A billentyűzet is gumiból készült, nagyon praktikus és porálló. A nyomópont megfelelő, egyedül a 0 gombot kell néha erőteljesebben megnyomni. Esti sötétben egy kissé halvány, de jól kivehetőek a gombok.

Kijelző

Ez az a rész ahol a finn gyártó nem újított nagyot, tehát a raktáron levő 128*128 pixeles képernyőit valahova el kellet még használnia és bizony ebbe bele is tette. Ez nem baj csak a mérete a megszokott Nokiás méretű és 4096 színű TFT kijelző.

Menü

A menü a megszokott gyorsaságú, szinte soha nem megfagyó, nem tökéletes de azért jónak mondható. Az ikonok elég szépek, de nem animáltak. Témát nem változtathatunk, csak a gyárilag belerakottak között válogathatunk, de ezek elég „furisak”.

Multimédia

A készülék kapott egy megfelelő minőségű VGA(640*480) kamerát, amivel kész1thetünk egyszerű képeket, de sorozatokat is, és egy nagy pozitívum, hogy akár videót is készíthetünk, ami azért elég megfelelő minőségű, de sajnos egyszerre csak egy percnyi anyagot vehetünk fel vele. A telefonban egy diktafon is helyet kapott, amivel egyszerre 2 percnyi anyagot vehetünk fel, és egy nagyon jól működő rádió is, amit akkor használhatunk, ha csatlakoztatjuk a fülhallgatót, de akár ki is hangosíthatjuk. A telefonban nagyon szép háttérképeket kapunk már gyárilag is és a 24 szólamú csengőhangok is ehhez a telefonhoz vannak szabva, például, rakhatunk vízcsobogást vagy pacsirta éneket is.

Extrák

A telefon nagyon sok szokatlan alkalmazást kapott, de ezek teszik egyedivé. Szóval van benne iránytű, ami ehhez a telefonhoz úgy érzem elengedhetetlen, ha már túratelefonnak nevezik, de van benne hőmérő és zajszintmérő is. De kapunk vele egy fitnesszedző alkalmazást is, ami nagyon jól működik. Ha csoportosan mennénk túrázni, akkor van benne adóvevő alkalmazás is, ami persze csak akkor működik, ha a társunknak is adóvevős a telefonja, és nagy szerencsénkre ezt a szolgáltatást már hazánkban is, lehet használni. Amennyiben véletlenül eltévednénk, akkor is segítséget nyújt a telefon, ugyanis a finn gyártó egy GPS (Globális Helyzetmeghatározó Rendszer) alkalmazást is beleszerelt, ezt persze csak a megfelelő tokkal használhatunk, amit külön meg kell vásárolnunk. A # hosszan nyomásával a bal felső sarkon található elemlámpát kapcsolhatjuk be ami nagyon jól működik, kellő fényességű, de sajnos az éjszakai fényképezéshez elhelyezése miatt nem használhatjuk.

Adathordozás

Az adatátviteli technológiák közül szinte az összessel - GPRS Class 10 (3+2, 4+1), EDGE Class 6 (3+1, 2+2), infraport, HSCSD - meg tud birkózni, kivéve a Bluetooth technológiát. Böngészhetünk az xHtml böngészővel vagy a Wap 2,0-al. A készülék egy meglehetősen kicsi memóriát kapott, 4Mb és még csak bővíteni sem lehet, de ettől eltekintve egy nagyon talpraesett telefon.

Összegzés

A NOKIA 5140 egy nagyon átgondolt kis túratelefon, ami egy kissé eltér a megszokottól, de a céljának nagyon is megfelel. Egyesek szerint egy kissé ronda, de hallgassunk csak a szívünkre, és akkor nem fogjuk megbánni a vételt..

2006. január 27.

                BéBé
 
Köszönjük BéBé-nek a tesztet .
 

Olvassa el további tesztjeinket is! Olvassa el további tesztjeinket is!