Nokia 3710 fold

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.38

Tudás: 7.00

Minőség: 7.38

Értékelés: 7.25 | Szavazatok: 8


A Nokia 3710 Fold a tipikus alsó-középkategóriás mobil, amely trendi külsőt, átlagos belsőt kapott és a tervek szerint a szolgáltatók nagy kedvence lehet később. A mobilról annyit érdemes tudni, hogy szinte minden porcikáját ismerjük régről, csak épp most így sikerült összehozniuk a mérnököknek az alkatrészeket. Fejlesztésnek nem merném mondani, mert túl sok munkaórát nem igényelhetett összerakni a már régóta piacon évő .

A Nokia 3710 Fold a ZippZár GSM-től került hozzánk tesztelésre, a gyári doboz a mobilt, egy hálózati töltőt, egy 2 gigabájtos microSD kártyát és egy WH-101 sztereó headsetet rejt. Külsejét tekintve kagyló telefonról van szó, innen a fold név is. A 15.2 mm vékony mobil alig 94 gramm tömegű és furcsa módon a súlyelosztása izgalmasnak mondható. Ugyanis asztalra letéve a telefon V alakban áll, nem sikerült a teljes tömeget a gombsor alá tuszkolni, így közel egyforma súlyú a készülék két része.

Ez nemcsak asztalon mutat bénán, hanem akkor is necces, amikor kézbe vesszük a mobilt, mert ilyenkor egyszerűen a hátlapon található kamera objektívjébe kapaszkodik az ujjunk, hogy ne bucskázzon át a kezünkön a 3710.

Nokia 3710 fold

Katt ide a képgalériához!

A fekete készüléket – egyébként kapható barack és halvány pink színben is – csak némi ezüstös díszítés teszi kevésbé komorrá, az előlapon például az inaktív állapotban rejtett kijelzőt egy keret veszi körbe. Érdekes, hogy ebben a keretben látható még némi csíkozás, szintén a dizájn miatt. Az előlapi megjelenítő monokróm, képes megjeleníteni igen nagy méretben az órát, illetve a hívó felet, vagy az SMS-re figyelmeztetést.

A hátlapon semmi érdekes nincs, teljesen fekete, a hangszóró kapott pár lyukat, bár pozitív, hogy a borítása kissé gumiszerű, ami nagyszerűen „tapad” a kézbe. A hátlapon találjuk felül a 3.2 megapixeles kamera objektívjét és a hozzá tartozó mobilfényt, valamint két pici ledet két oldalt, ezek bármilyen elmulasztott eseménykor nagy elánnal villognak, biztosan észrevesszük. A telefon két oldalán kevés extra gomb található, jobb oldalt a hangerőgombok és a 2.5 mm-es jack dugó rejtőzik, bal oldalt pedig a vékonyított rendszercsatlakozó és a microUSB port bújik meg.

Nokia 3710 fold

Katt ide a képgalériához!

A Nokia 3710 Fold mobilt kinyitva először a 2.2 colos, 240×320 pixel felbontású kijelzőre bukkanunk, ami az egyik legjobb ebben a kategóriában, másodjára pedig a tényleg hatalmas méretű gombok hívják fel magukra a figyelmet. Ezeken a gépelés egyszerű és élmény, hiszen a nyomáspontjuk megfelelő, ráadásul még a közelre rosszul látó édesanyám is könnyedén kezelte. Ugyanez igaz a navigációs gombokra is. 

A telefonon a Series 40 platform található, annak is a legfrissebb változata. Érdekessége a régi S60-ból vett készenléti képernyő – ebben a kategóriában – komoly személyre szabhatósága – úgymint gyorsindító ikonok, funkciók főképernyőre helyezése, a betűszín kiválasztása –, a számos menümegjelenítési lehetőség, valamint ütős a sokaknak komoly beállítás, a betűk nagyságának módosíthatósága!

A betűk méretét módosíthatjuk a menüben, az üzeneteknél, a telefonkönyvben és a böngészőben is. A menü megjeleníthető a gyári kilenc ikonos változatban, de van listás, felirat nélküli és füles megoldású is. Külön jó hír, hogy már a Series 40-nél is mi határozhatjuk meg a menüikonok sorrendjét. 

3710 fold

Katt ide a képgalériához!

A telefonkönyv 2000 kontakt elmentésére ad lehetőséget, számos extra mezőből választhatunk igény szerint és természetesen alapvető az egy névhez hozzárendelhető kép és csengőhang vagy akár videó is. Az üzenetek is a rég megszokott módon működnek, itt még nincs jelen a mostanában annyira divatos chat-szerű megjelenítés.

Az alapfunkciók között találunk egy jól használható naptárat számos nézettel és egyszerű kezeléssel, ennél érdekesebb az Alkalmazások menüpont, ahol találunk a beépített navigációhoz Google Maps-et, de akad ébresztő (amely megdöbbentő módon csak egyetlen időpontot tud megjegyezni), egyszerű és tudományos számításokra is képes számológép, diktafon, teendőlista, jegyzettömb, időzítő, stopper.

Az extrák között négy játékra bukkanunk, ezek a Bounce Tales, a Brain Championship, a City Bloxx és a Sudoku, valamint mindenképp érdemes kipróbálni a Flickr klienst, az MSN-t, az előre telepített Opera Minit a gyári böngésző helyett.

3710 fold

Katt ide a képgalériához!

A főmenüben található a Nokia egyre inkább nyomott szolgáltatás-komplexumához vezető pont, az Ovi Áruház. Ez gyakorlatilag egy online alkalmazás-bolt kliens, ahonnan programokat és játékokat tölthetünk le, legyen szó fizetős vagy ingyenes szolgáltatásról.

 

Bár a Nokia 3710 Fold nem egy multimédiára kihegyezett készülék, azért kapott egy 3.2 megapixeles kamerát, amelyhez állítólag „megnövelt fixfókusz” jár, jelentsen ez akármit is, ez nem autofókusz. Se a fotók, se a maximum QVGA felbontású videók nem hozzák az elvárható szintet. Érdemes tudni, hogy a kamerának nincs külön gyorsgombja a telefon jobb oldalán, ebből adódik, hogy állítva kell fotózni. Én még nem találkoztam olyan mobillal, ahol ilyen esetben minőségi képek készültek volna.

3710 fold

Katt ide a képgalériához!

Ami a zenét illeti, a telefon támogatja az A2DP szabványt, ez egy piros pont, ahogy a zenelejátszóért is jár egy. A számok ugyanis szűrhetők ID3 tag-ek szerint, ha van, megjeleníti az albumborítókat, van többféle megjelenítési stílus és hangszínszabályzó is. Az FM-rádióhoz szükséges bedugni a headsetet, hogy antennaként funkcionáljon.

 3710 FOLD

Katt ide a képgalériához!

A telefon belső memóriája 40 megabájt, ezt gyárilag kiegészíti nekünk a Nokia egy 2 gigabájtos microSD-vel. Internetelérést EDGE és 3G biztosíthat, Wi-Fi vagy HSPA értelemszerűen nincs. A gyári böngészőn fejlesztettek, azonban még mindig nem éri el a tudásszintje az Opera Miniét. Van Bluetooth 2.1, tehát ha valakinek sztereó headsete van, az gond nélkül használhatja a Nokia 3710 Folddal is.

A BL-4S típusú akkumulátor 860 mAh-s, ez bő három napos készenlétet tesz lehetővé, de aki tényleg csak telefonálásra használja a mobilt és nem hagyja bekapcsolva a Bluetooth-t és a 3G-t, annak akár 5-6 napig is gond nélkül elketyeghet a telefon. 

A Nokia 3710 Fold jelenleg 36 ezer forintért elvihető kártyafüggetlen változatban, ha még egy picit lemegy az ára, vagy esetleg a szolgáltatók felveszik kínálatukba, akkor bizony gond nélkül lehet tömegfon belőle. 

A tesztkészüléket a ZiPpZaR Mobile biztosította, amelyet ezúton is köszönünk.