Nokia 3230

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 8.00

Tudás: 7.25

Minőség: 8.50

Értékelés: 7.92 | Szavazatok: 4


Megjelenés

Mielőtt kézbe kaptuk volna a készüléket, már úgy hallottuk, hogy ez a készülék a Nokia nagy reménysége. Nos, bátran kijelenthejük, hogy nem hiába. A Nokia ezt egy közép kategóriás S60 szériás készüléknek szánja, melynek tudása vetekszik a nagyokéval. Számozását tekintve egy nagyon alap készülékre gondolhatunk, de nem az. Lássuk miért is!

Kinyitva a dobozt a szokásos Nokia kép tárul elénk. Egy telefon, egy töltő, egy sztereo headset, egy 32 MB-os RS MMC memória kártya és egy felhasználói kézikönyv. Amit igazán hiányoltam, az a Memória kártya kiegészítő, amivel teljes méretű MMC kártyaként tudtam volna kezelni.
Kézbe véve az első feltűnő dolog, hogy a készülék kb 1 cm-rel keskenyebb lett, billentyűzete normál kialakítású, könnyen kezelhető. Joystickja jól reagál az irányokra és nyomásra is, nem csúszik el, de nem is kell hozzá olyan erő, mint anno a 6600-nál. Kézben tartva nem csúszik ki, és végre normál helyre került a C gomb is. A teszt mobil, fekete- ezüst színben pompázott, ami igazán elegáns külsőt kölcsönöz neki. Még üzletemberek kezébe is ajánlható. A kikapcsoló gomb a tetején kapott helyett, kissé nehéz benyomni, míg az oldalán a push-to-talk gombon kívül még a pici infra portot találjuk. Megfordítva feltünik az 1,2 Megapixeles kamera, és a műanyag lap ami fedi a hátlapot. Ezt lecsúsztatva megtaláljuk az akkut, a memória kártyát és a SIM kártyát. A memória kártya cserélhető a telefon kikapcsolása nélkül is. Bekapcsolást követően viszonylag gyorsan feláll az operációs rendszer, ami ez esetben is Symbian.

Kijelző

A kijelző a 6600-ásból megismert 176*208 pixel 65 ezer színnel. Napfényben is jól látható. Az előre telepített témákon kívül WAP-ról vagy internetről letölthetőek hozzá szebbnél szebb témák. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos vagy listanézet lehet. Viszonylag könnyen kezelhető.

Akkumulátor

Az akkumulátor 760 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez 4 óra beszélgetésre, és 150 óra készenléti időre elég. Gyakori használat a teszt folyamán sikerült egy nap alatt is lemeríteni.

Csengőhang

48 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár MP3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Hangszórója közepes minőségű, alkalmas MP3-ak hallgatására, de a rádiót is kihangosíthatjuk, persze csak a headset csatlakoztatása után. A mellékelt 32 Megás kártya nem igazán alkalmas hosszabb zenék tárolására.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket. Az eltárolt adatok számának csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt. Amennyiben hálózatunk támogatja, akár videó hívásokat is tudunk fogadni.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi SMS-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be. Amennyiben nagyobb a kép 100 kbyte-nál, akkor automatikusan leméretezi nekünk a telefon.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. A teszt során a kedvencnek a windows Xp-s theme bizonyult. Theme választáskor beállítás előtt, előnézetben megtekinthető az új arculat. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, SMS hangunk, ami akár MP3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre, szóval testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt tárolhatjuk a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájlt is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz esemény rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Jól használható a naptár.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű, általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Media Player: segítségével lejátszhatjuk MP3-mainkat, videó fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is. Ám itt tűnik fel az első aprócska probléma, ugyanis a telefon csak monoban hajlandó lejátszani az MP3-ainkat, s másik lejátszó program sem oldja meg ezt a problémát. Sajnos a hangminőség se tökéletes, kicsit nagynak tűnt az alapzaj.
FM rádió: végre valahára visszakerült megint a rádió a telefonba, és ez sztereóban is képes megszólalni, így egészen jó minőséget produkálva.
Push-To-Talk: segítségével mobilunkat úgy használhatjuk, mint egy CB rádiót csak nem rövid hullámon, hanem a GSM hálózaton. Nálunk sajnos egyelőre nem támogatott.
Helymeghatározás: ez valamelyest hasonló szolgáltatás, mint a GPS, csak éppen a rádió tornyok alapján határozná meg a helyzetünket. Nálunk szintén nem használható.
Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk a készülékre köszönhetően a Symbian operációs rendszernek.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne Bluetooth, infraport, GPRS class 10, EDGE. Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, irányíthatjuk a számítógépünket. Sajnos az EDGE 118 kbit/sec-re van korlátozva, de ha belegondolunk, ez is már szinte ISDN sebesség.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

A fényképezője 1,2 Megapixeles, vagyis 1280*960-as méretű képeket készít. Meglepően jó minőségben. Még sötétben is. Sajnos a makró üzemmód nem az erőssége, ilyenkor kissé homályos lesz a kép. Digitális Zoom-ja maximum 4*es a legnagyobb felbontásban.

Videó

Videót 176*144 vagy 128*96 felbontásban rögzíthetünk. Formátuma 3GP lehet, hanggal együtt. Maximális rögzítési méret 1 óra. Egy kisebb videószerkesztő program is található a főmenüben. Kép és hangi effekteket is hozzá tud adni elkészült alkotásainkhoz.

Memória

A telefonban alapból 6 megabyte memória van. Ezenkívül 32 Mbyte RS MMC kártyát csomagolnak alaptartozékként a készülékhez. Ez azonban akár 512 megára is bővíthetjük.

WAP

Class 10-es, a böngészõje a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Mono MP3 lejátszó, sztereó rádió
 • Jó formatervezés
 • Kamerája jó képeket csinál


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Esetleg vakku beépítése jó lett volna
 • Egy jobb minőségű kijelző
 • Infra hiánya
 • Rádió hiánya


Ami nagyon tetszett:
 • Megfelelő méret
 • Kikapcsolás nélkül cserélhető memória
 • Szép szín összeállítás
 • Megfelelő ár
 • Kényelmes billentyűzet


A tesztelés során készített képek:

Összegzés

Végre egy S60-as Nokia ami még szép is! Ára a megfelelő kategóriába tartozik, újonnan függetlenül már 75 ezer forintért is hozzájuthatunk, s ennél biztos jobb áron lesz elérhető a szolgáltatóknál. Mivel képességei a felső kategóriát súrolják és külseje is eleganciát sugall, ezért nem csak fiataloknak, hanem üzletembereknek is ajánlható.

2005. április 27.

 
Köszönjük az Nokia támogatását tesztünkhöz.

Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért! Kattintson ide további mobiltelefon tesztjeinkért!