Nokia 3230
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 8.00

Tudás: 7.25

Minőség: 8.50

Értékelés: 7.92 | Szavazatok: 4

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


Megjelenés

Mielőtt kézbe kaptuk volna a készüléket, már úgy hallottuk, hogy ez a készülék a Nokia nagy reménysége. Nos, bátran kijelenthejük, hogy nem hiába. A Nokia ezt egy közép kategóriás S60 szériás készüléknek szánja, melynek tudása vetekszik a nagyokéval. Számozását tekintve egy nagyon alap készülékre gondolhatunk, de nem az. Lássuk miért is!

Kinyitva a dobozt a szokásos Nokia kép tárul elénk. Egy telefon, egy töltő, egy sztereo headset, egy 32 MB-os RS MMC memória kártya és egy felhasználói kézikönyv. Amit igazán hiányoltam, az a Memória kártya kiegészítő, amivel teljes méretű MMC kártyaként tudtam volna kezelni.
Kézbe véve az első feltűnő dolog, hogy a készülék kb 1 cm-rel keskenyebb lett, billentyűzete normál kialakítású, könnyen kezelhető. Joystickja jól reagál az irányokra és nyomásra is, nem csúszik el, de nem is kell hozzá olyan erő, mint anno a 6600-nál. Kézben tartva nem csúszik ki, és végre normál helyre került a C gomb is. A teszt mobil, fekete- ezüst színben pompázott, ami igazán elegáns külsőt kölcsönöz neki. Még üzletemberek kezébe is ajánlható. A kikapcsoló gomb a tetején kapott helyett, kissé nehéz benyomni, míg az oldalán a push-to-talk gombon kívül még a pici infra portot találjuk. Megfordítva feltünik az 1,2 Megapixeles kamera, és a műanyag lap ami fedi a hátlapot. Ezt lecsúsztatva megtaláljuk az akkut, a memória kártyát és a SIM kártyát. A memória kártya cserélhető a telefon kikapcsolása nélkül is. Bekapcsolást követően viszonylag gyorsan feláll az operációs rendszer, ami ez esetben is Symbian.

Kijelző

A kijelző a 6600-ásból megismert 176*208 pixel 65 ezer színnel. Napfényben is jól látható. Az előre telepített témákon kívül WAP-ról vagy internetről letölthetőek hozzá szebbnél szebb témák. Menüje a Symbian-ra jellemző ikonos vagy listanézet lehet. Viszonylag könnyen kezelhető.

Akkumulátor

Az akkumulátor 760 mAh kapacitású Li-ion. A gyártó szerint ez 4 óra beszélgetésre, és 150 óra készenléti időre elég. Gyakori használat a teszt folyamán sikerült egy nap alatt is lemeríteni.

Csengőhang

48 szólamú polifonikus dallam megszólaltatására alkalmas a készülék. De akár MP3 hangot is beállíthatunk csengőhangnak. Hangszórója közepes minőségű, alkalmas MP3-ak hallgatására, de a rádiót is kihangosíthatjuk, persze csak a headset csatlakoztatása után. A mellékelt 32 Megás kártya nem igazán alkalmas hosszabb zenék tárolására.

Telefonkönyv

A telefonkönyvre nem eshet semmiféle panasz. Sok bejegyzést tárolhatunk egy névhez, bővíthetjük a meglévőket. Az eltárolt adatok számának csak a memória kapacitása szabhat határt. Névhez rendelhetünk képet és csengőhangot is egyaránt. Amennyiben hálózatunk támogatja, akár videó hívásokat is tudunk fogadni.

Üzenetek

SMS, MMS, E-mail küldésre van lehetőségünk. Meghatározhatjuk, hogy mennyi SMS-t archiváljon telefonunk. A szövegbevitel kényelmes. MMS-nél képeket, dallamokat és szöveget szúrhatunk be. Amennyiben nagyobb a kép 100 kbyte-nál, akkor automatikusan leméretezi nekünk a telefon.

Testreszabhatóság

Különböző témák letöltésével teljesen testre szabhatjuk a kezelőfelületet. A teszt során a kedvencnek a windows Xp-s theme bizonyult. Theme választáskor beállítás előtt, előnézetben megtekinthető az új arculat. Beállíthatjuk, hogy milyen legyen az alapértelmezett csengőhangunk, SMS hangunk, ami akár MP3 is lehet. Kedvenc háttérképünket is beállíthatjuk a főképernyőre, szóval testreszabhatóság szempontjából jól vizsgázott a készülék.

Alkalmazások és extrák

File Manager : itt tárolhatjuk a fájlainkat. Mint pl: fényképeink, csengőhangok, képek, animációk stb. Az előre meghatározott mappákon kívül saját mappákat is hozhatunk létre, sőt egyszerre több fájlt is kijelölhetünk. Másolhatjuk a fájlokat a belső memória és a bővítő kártya között.
Naptár: havi, heti és napi nézet áll rendelkezésünkre. Esemény létrehozásakor bőven van lehetőségünk, hogy minden részletet beállíthassunk: kezdés, befejezés, időtartam, emlékeztető, ismétlődés. Ha egy naphoz esemény rendelünk, akkor egy piros kis háromszög jelzi. Jól használható a naptár.
Ébresztőóra: beállíthatjuk mikor ébresszen a telefon.
Számológép: egy egyszerű, általános számológép memória funkcióval felturbózva.
Media Player: segítségével lejátszhatjuk MP3-mainkat, videó fájlainkat. A telefon alaptartozéka a Real Player, ami lehetőséget kínál akár streaming video lejátszásra is. Ám itt tűnik fel az első aprócska probléma, ugyanis a telefon csak monoban hajlandó lejátszani az MP3-ainkat, s másik lejátszó program sem oldja meg ezt a problémát. Sajnos a hangminőség se tökéletes, kicsit nagynak tűnt az alapzaj.
FM rádió: végre valahára visszakerült megint a rádió a telefonba, és ez sztereóban is képes megszólalni, így egészen jó minőséget produkálva.
Push-To-Talk: segítségével mobilunkat úgy használhatjuk, mint egy CB rádiót csak nem rövid hullámon, hanem a GSM hálózaton. Nálunk sajnos egyelőre nem támogatott.
Helymeghatározás: ez valamelyest hasonló szolgáltatás, mint a GPS, csak éppen a rádió tornyok alapján határozná meg a helyzetünket. Nálunk szintén nem használható.
Az előre installált programokon kívül még rengeteg más programot is telepíthetünk a készülékre köszönhetően a Symbian operációs rendszernek.

Kommunikáció

Kommunikációja széleskörű a külvilággal. Van benne Bluetooth, infraport, GPRS class 10, EDGE. Bluetooth-szal kapcsolódhatunk rengeteg eszközhöz, mint pl: headset, másik telefon, irányíthatjuk a számítógépünket. Sajnos az EDGE 118 kbit/sec-re van korlátozva, de ha belegondolunk, ez is már szinte ISDN sebesség.

Java

Támogatja a java Midp2.0-át. Java motorja elég gyorsnak mondható.

Fényképező

A fényképezője 1,2 Megapixeles, vagyis 1280*960-as méretű képeket készít. Meglepően jó minőségben. Még sötétben is. Sajnos a makró üzemmód nem az erőssége, ilyenkor kissé homályos lesz a kép. Digitális Zoom-ja maximum 4*es a legnagyobb felbontásban.

Videó

Videót 176*144 vagy 128*96 felbontásban rögzíthetünk. Formátuma 3GP lehet, hanggal együtt. Maximális rögzítési méret 1 óra. Egy kisebb videószerkesztő program is található a főmenüben. Kép és hangi effekteket is hozzá tud adni elkészült alkotásainkhoz.

Memória

A telefonban alapból 6 megabyte memória van. Ezenkívül 32 Mbyte RS MMC kártyát csomagolnak alaptartozékként a készülékhez. Ez azonban akár 512 megára is bővíthetjük.

WAP

Class 10-es, a böngészõje a 2.0-as WAP szabványt támogatja. Lehetõség nyílik képek, hangok, animációk, játékok, atmoszférák letöltésére. Támogatja a különböző betűstílusokat is. Megfelelő gyorsaságú és szépen jelennek meg rajta a tartalmak. Kezeli az xHTML oldalak megjelenítését is.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Mono MP3 lejátszó, sztereó rádió
 • Jó formatervezés
 • Kamerája jó képeket csinál


Amit érdemes lenne változtatni:
 • Esetleg vakku beépítése jó lett volna
 • Egy jobb minőségű kijelző
 • Infra hiánya
 • Rádió hiánya


Ami nagyon tetszett:
 • Megfelelő méret
 • Kikapcsolás nélkül cserélhető memória
 • Szép szín összeállítás
 • Megfelelő ár
 • Kényelmes billentyűzet


A tesztelés során készített képek:

Összegzés

Végre egy S60-as Nokia ami még szép is! Ára a megfelelő kategóriába tartozik, újonnan függetlenül már 75 ezer forintért is hozzájuthatunk, s ennél biztos jobb áron lesz elérhető a szolgáltatóknál. Mivel képességei a felső kategóriát súrolják és külseje is eleganciát sugall, ezért nem csak fiataloknak, hanem üzletembereknek is ajánlható.

2005. április 27.

 
Köszönjük az Nokia támogatását tesztünkhöz.