Nokia 3120

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.60

Tudás: 6.07

Minőség: 7.87

Értékelés: 6.84 | Szavazatok: 15


OLVASÓI TESZT

Bár sokan nem tudják -igaz külsőre nem is - belülről teljesen megegyezik a 3100-val. Szerencse, hogy kapott egy kicsit komolyabb külsőt, meg egy új software-t. Igaz azok a 3100-k, amiket egy időben forgalmaznak a 3120-al ugyanolyan software-rel rendelkeznek már.

Külső

Ezüstös csillogásával, fémszerű vázával első pillantásra valami felső illetve középkategóriás Nokiára hasonlít. A szolgáltató, akitől teszteltem, természetesen az alsó részre 'belevéste' nevét, de akit zavar, egy előlap-cserével bármikor orvosolhatja a problémát. Az x-press on elő
 • illetve hátlap pontosan passzol a házra, semmi mozgás, semmi lötyögés, nyikorgás. A billentyűzet fémszerűnek, tűnik, mégis időtálló műanyag. Nyomáspontja megfelelő, bár akinek kicsit nagyobb ujja van, vagy esetleg hosszú körmei, már egy gomb célzott megnyomásával sikerül azért a felette lévő gombot is eltalálnia.

  Kijelző

  Kijelzője 4096 színű 128x128-as felbontású, a kép elég éles és szép, picivel újabb típus lehet mint a 3100-ban. A software elég gyors, letisztult, animálatlan menü, körülbelül 1 MB memória vár ránk. Pont elég a telefon küldetéséhez. A szokásos dolgok mellett megtaláljuk a böngészőt is. Ahhoz képest, hogy 1.2.1-es GPRS WAP van rajta, különbséget sem a letöltésnél, sem a böngészésnél nem lehet észrevenni a 3100 2.0 GPRS WAP-jához képest.

  Belső

  Mivel a Nokia a felsőkategóriás telefonjaiba már csak bluetooth csatlakozást rak, azért az alsó kategória igazán megérdemelhetett volna egy infrát, ami ebből a modellből is kimaradt. Egy adatkábellel helyettesíthető, de azért az igazi 8210-8310-es infra-feeling hiányzik, amikor a kígyó nevezetű játékkal esetleg ketten játszottunk. A játékok szinte teljesen megegyeznek a már említett testvér játékaihoz képest (Bowling, Beach Rally és az elmaradhatatlan Snake2). Az extrák közt szerepel időzítés, stopper és számológép. Az ébresztőhöz külön csengőhangot rendelhetünk és ami még jobb, az üzemmódok időzíthetek kikapcsolás téren. A naptárban csak havi és napi nézet van, de az emlékeztetők ismételhetőek, nem úgy mint az ébresztő :-(.

  Üzenet

  Üzenetek terén sok újdonság nincs, ugyanolyan sok a smiley, a T9 szótár fejleszthető. Külön vették a szöveges és multimédiás üzeneteket. Szöveges üzeneteknél lehet SMS-emailt írni, a legkedvesebbeket tárolni. Az üzenetszámláló is nagyon hasznos szolgáltatás, főleg akinek egy hónapban van x mennyiségű ingyen sms-e, akár előfizetéses akár kártyás szolgáltatást használ. MMS-ben lehet küldeni egy képet és egy hangot. Amennyiben a memória meg van telve bejövő MMS-nél abban az esetben a G betű mellett egy kis gémkapocs is forog. Az üzenetben kapott hangot vagy képet célszerű lementeni és magát az MMS-t kitörölni, mert így szabad memóriát nyerünk.

  Csengőhang

  A csengőhangok szépen szólnak, a telefon úgy rezeg és villog ahogy a dallam adja magát, ez néha zavaró is lehet, például amikor olyan dallam van beállítva, aminek az első pár taktusa halk, akkor ugye már rezeg, de még villogás nincs és az ember nem tudja eldönteni, hogy ki hívja (ebben az esetben célszerű másik, kevésbé melankolikus dallamot választani :-).

  Amit érdekesnek találtunk benne:
  • szinte teljesen megegyezik a 3100-val (az előlapok is cserélhetőek)
  • komolyabb külső, fémhatású


  Amit érdemes lenne javítani:
  • infra
  • több memória
  • picivel több színű kijelző


  Összegzés:

  Az igazat megvallva, szerintem megint egy jó alsókategóriás telefont kapunk. Ehhez képest komoly külső, MMS, színes kijelző és barátságos méretben. Az ár érték arány egy ötös skálán szerintem 4,5. Szóval megéri az árát.

  2005. május 19.         Merényi Roland
 •  
  Köszönjük Olvasónk támogatását tesztünkhöz.
   

  Más tesztet is olvasna? Katt ide! Más tesztet is olvasna? Katt ide!