Nokia 3100

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 1.44

Tudás: 1.41

Minőség: 1.53

Értékelés: 1.46 | Szavazatok: 274


Nemrégiben teszteltük, a piacveto skandináv cég egy elsosorban fiatalok számára pozícionált készülékét: a Nokia 3100-t.

Elso látásra könnyed, lebego hatást sugall a Nokia 3100. Kicsit elrévedezhetnénk azon, hogy mennyire követi a régi „hoskorszakbeli ” 3xxx sorozatot, mert azért itt már nem csupán arról van szó, hogy hasonló testben egy korszeru lélek bújik meg. Annál sokkalta többrol! A készülékház, azaz az x-press on elo-hátlap nincs túl designolva, semmi kiugró ív, semmi drasztikus vonal, csak egyszeru letisztult muanyag. A hátlap, illetve az elolap mindehhez illoen elég stabil, nem recseg, nem akar a kezünkben maradni az öltöztetéseket követve. A billentyuzet elso ránézésre fémszerunek tunhetne, de jobban szemügyre véve megtapasztalhatjuk, hogy inkább a kortárs muanyag fröccsöntés egy remeke. Egyetlen probléma mindezzel, hogy azt sugallja, mintha nappal tervezték volna, mert megvilágítva nem túl szép. Van egy közepesnél nagyobb monitor is,128x128, ami (mondhatjuk) természetesen színes.

A 27,3 x 27,3 mm-es 4096 színu kijelzo kellemes fénnyel bír. Esetleg a kellemesnél valamivel dinamikusabb. Amiben azonban összehasonlíthatatlanul jobb elodjénél, az a méret. A 3100 mindössze 85 gramm tömegu, ezért nem valószínu, hogy tárolása gondot okozhat bárkinek is.

Belseje elsore érdekes képeket tár elénk. Az egyedi, de nem animált menüket elsore nem is feltételeztük volna fel egy fiatalos mobiltelefonról, de így talán még jobb is. Az üzenetekben kalandozva, az sms-ekben ragadtunk meg eloször. Ennyi féle-fajta smiley-t nem látni minden telefonban, sot eddig semelyikben sem láttuk a különbözo mosolygók ennyi válfaját. Könnyu, és gyors rajta egy üzenetet megírni és eltárolni is a 150 bejövo sms vagy 50 mms valamelyikét, vagy mindegyikét. Van egy optimális 10-es kapacitású fotótároló is, de mivel tesztünk idején gyári kamera még nem állt rendelkezésünkre, ezt nincs módunkban bemutatni.

A telefonkönyv teljesen szabvány Nokia. Egy névhez több bejegyzés, egyedi hívódallamok, igényes kialakítás. Vannak szabvány funkciók és az alap szoftvercsomag elmaradhatatlan elemei: naptár, számológép, ébreszto, átváltó, de ami legmeghatározóbb az a kultikussá lett 54 c. filmre emlékezteto játék. A szórakoztató DISCO címet viselo program egy a régi számítógépes Manager típust eleveníti fel. Egy Dr Groove nevu képzeletbeli úriembernek kell segíteni szórakoztató centruma felfuttatásában, miközben olyan kalandok élnek minket, minthogy tönkre megy az 1200 dolláros hangfal, vagy leesik a diszkó gömb… mindenesetre a játék nem egykönnyen leteheto. E programnál nem viszik túlzásba a muzsika adta örömöket a készítok, de minden más tekintetben igen. Polifonikus csengetések hada sorakozott fel a 3100-ban. Számuk nem túl sok ugyan, mert mindössze 10 alap és 20 polifonikus dallam van beépítve, de a Nokia adta lehetoségekbol eredoen nem eshet senkinek sem nehezére kedvenc dallamát megszerezni. Apropó csengetés, a vibra nagyon eros, és a dallam ütemére, milyenségére reagálva pulzál fények villogásával egyetemben. Támogatja a GPRS-t valamint a három norma is megtalálható benne. XHTML rendszert használ.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Rengeteg hangulat ikon
 • A fények, hangok, dallamok annyira hangsúlyozottak, hogy az akkumulátor kárára megy már.
 • Kihangosítható a beszélgetés egy gombbal
 • Sötétben foszforeszkál


Amin érdemes lenne javítani:
 • Néha elég magyartalan a szoftver.
 • Nincs INFRA
 • Szilikon billentyuzet, ami megvilágításnál nem túl szép Ami nagyon tetszett:
 • Vibra call
 • Polifonikus csengohangok
 • Animált képernyovédo
 • Színes kijelzo
 • Remek játékok
 • GPRS
 • Wap
 • MMS
 • 85 grammos súly
 • 900/1800/1900 Mhz


Összegzés:
A Nokia 3100 egy remekmu azon fiatalok számára, akik elonyként tekintik egy kis tömegu, de maximálisan tuningolható készülék jelenlétét. Java játékok és MMS küldés, valamint letöltések is vannak benne, ami nem persze további költségek megtételére inspirálhat, de nagyon élvezetes lehet használatuk. Árfekvése közepes, tudása kielégíto, akárcsak az akkumulátor, ami amellett, hogy sokat fogyaszt, mégis 4-5 napig szolgál mellettünk töltés nélkül. Ráadásul mindezt három gsm normán teszi.
 
Köszönjük az Centrum GSM (Teréz Udvar 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel.: 06-20-379-4060) támogatását tesztünkhöz.

Böngésszen további teszjeink között! Böngésszen további teszjeink között!