Nokia 2720 Fold

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 7.69

Tudás: 6.08

Minőség: 7.54

Értékelés: 7.10 | Szavazatok: 13


A finn gyártó kagyló mobilja, amely egy bő fél éve piacon van, olcsó áron alapvető tudást biztosít a felhasználója számára. A kis készülék egyértelműen azoknak készült, akik egyszerű tudást szeretnének kapni alapfunkciókkal, mindezt ráadásul kagyló kivitelben. Ezt szépen teljesíti a Nokia 2720 fold, amelyet az /txt/hirek/kepek/xxl_20100511.jpg -től kaptunk tesztelésre. 

Az elképesztő módon icipici dobozban szó szerint csak a mobil, a WH-101 headset és az AC-3E töltő fér el. A kis mobilra próbáltam úgy tekinteni mint arra a potenciális telefonra, amelyet mondjuk a mobilok terén antitálentum anyámnak kerestem nemrég.

/txt/hirek/kepek/kij1 440_20100511.jpg

A kagyló mobilt ezúttal bordó színben kaptuk tesztelésre. A telefon érdekessége, hogy alapvetően lehet forgatni mint majom a tükröt, hogy vajon melyik az eleje és a hátulja, segítek: elöl vannak a négyzet alakban elhelyezett pöttyök, ezek a hangszórórácsok, hátul pedig a kamera, amely 1.3 megapixeles fotók készítésére alkalmas, tehát arra jó, hogy az unoka, gyermek, párunk képe felvillanjon, amikor hívnak bennünket. A hátlap leszedése után bukkan elő a BL-4CT akkumulátor, sajnos microSD kártya helyet ne keressünk, nem bővíthető a belső memória, de ennyi pénzért nem is várható el.  

/txt/hirek/kepek/kij2 440_20100511.jpg

A telefon jobb oldalán egy kis fedlap alatt található rendszercsatlakozó és a hangerőgombok, míg bal oldalon, szintén fedve a 2.5 mm-es jack dugó. Az előlapon a rács alatt egy alaphelyzetben inaktív kijelző található, ez monokróm és színében igazodik a készülék színéhez, ez esetben bordós-lilás betűkkel találkozhatunk a kis felbontású, ám annál jobban olvasható és látható megjelenítőn. A főbb információk megjelenítésére teljesen tökéletes, úgymint idő, elmulasztott események, szolgáltató neve, akkumulátor töltöttsége.  

/txt/hirek/kepek/kij3 440_20100511.jpg

Ha kinyitjuk a 2720 foldot, úgy kiderül, hogy milyen hosszú, nyúlánk a készülék. És hogy milyen nagyon fejnehéz. Konkrétan úgy esik fejre az első lehetőségnél, hogy öröm nézni. Hihetetlen, hogy egy pici ellensúlyt nem tettek az aljába a fejlesztők… A belső kijelző a maga 128×160 képpont felbontásával elég idejétmúlt, ma már igazán illendő lenne egy eggyel magasabb felbontású megjelenítő a belépőszintű kategóriába is. Ehhez hozzájön az 1.8 col képátló, tehát siralmasan kicsinek tűnik a nagyon hosszú mobilban a képernyő. Sebaj, nem is internetezni akarunk vele.

/txt/hirek/kepek/kijelzo1_20100511.jpg

A numerikus gombsor hatalmas billentyűi tökéletes írást tesznek lehetővé, jól nyomkodhatók. A gombok, akárcsak az ötirányú navigomb, szálcsiszolt fémnek látszó anyag. Az összeszerelés viszont az alapszint ellenére közel hibátlan, egyedül az előlapon és a hátlapon lehet érezni, hogy igen olcsó kategóriás készüléket vásároltunk, egyébként nem nyikorog a telefon, piros pont.  

A Nokia 2720 fold menüje egyszerű, 3×3 ikonnal operál, nincs túlbonyolítva. A szervező rejti az ébresztőt, sajnos csak egy időpont állítható be, de azt legalább jól személyre szabhatjuk (egyedi hangjelzés választható és a szundi ideje módosítható). A naptár egyszerű, írhatunk egy-egy dátumhoz jegyzetet, van heti, napi és havi nézet. A szervezőben találjuk még a teendőket, a jegyzetet, az időzítőt, a stoppert és a tudományos funkciókra is képes, Java alapú, integrált számológépet.

/txt/hirek/kepek/kijelzo2_20100511.jpg

A telefonkönyvbe maximum 500 kontakt fér el, de csak százalékban jelzi a telefon a foglaltságot. Egy kontakthoz megadható vezeték- és keresztnév, mobil- és otthoni szám, e-mail cím és kép, a kontaktok pedig csoportba rendezhetők vagy gyorshívásokhoz rendelhetők igény szerint. Jó hír, hogy a telefonkönyvben és az üzeneteknél a betűméret módosítható, lehet akár tényleg hatalmas betűméretet is kiválasztani.  

/txt/hirek/kepek/kijelzo3_20100511.jpg

Az üzeneteknél minden alapfunkció adott, külön érdekesség a flash SMS írásának lehetősége, ez automatikusan kijelzi a küldött fél mobiljának főképernyőjére az üzenetet és az nem kerül ott eltárolásra. Szivatáshoz és dolgozat közben puska/válasz elküldésére a másiknak tökéletes. Egy egyszerűsített e-mail klienst és chatet is találunk a telefonban, ha szükséges lenne.  

Ami a multimédiát illeti, adott egy 1.3 megapixeles kamera a fotózáshoz, ennek használatához álló helyzetben kell tartani a telefont, mivel oldalsó kameragyorsgombja nincs. A beállítási lehetőségek között találhatók effektek, éjszakai mód, önkioldó, képsorozat. Videót is tud rögzíteni 176×144 képpont felbontásban.

/txt/hirek/kepek/kijelzo4_20100511.jpg

Vicces, de zenelejátszó is található a 2720 foldban, azonban mivel csak 10 megabájt a belső tárhely és nincs bővíthetőségre lehetőség, vajmi kevésszer fogja a user ezt a funkciót használni. Ettől sokkal hasznosabb – és például anyámnál első fontos szempont – az FM-rádió jelenléte. Ez még külön gyorsgombot is kapott, a csillag gomb hosszú megnyomásával indítható a program és nem szükséges a menüben kotorászni.  

Az egyéb szórakoztatásról a néhány előre telepített játék gondoskodik. Meglepő módon van Bluetooth a telefonban, jó kérdés, hogy mit kellene vele fájlcserélnünk, talán csak a képeket. Na jó, nem, Bluetooth headsetekkel viszont kiválóan használható a telefon. Internetelérésből leggyorsabb csak az EDGE lehet, de le a kalappal az előtt, aki egy ilyen hangyányi kijelzőn hajlandó akárcsak egyetlen weboldalt is végigolvasni. Nem erre van kitalálva, viszont az EDGE jól jöhet az e-mailek letöltésekor. A 860 mAh-s akkumulátor 4-5 napig abszolút gond nélkül életben tartja a telefont.

/txt/hirek/kepek/kijelzo5_20100511.jpg

A telefon egy igen trendi, kagylós telefon, kevés tudással. A Nokia 2720 fold legjobb tulajdonsága, hogy mindössze 17 ezer forintba kerül kártyafüggetlenül, két év gyári garival, márpedig ez igen sokat számíthat azoknak, akik nem áldoznak túl sok pénzt mobilra, így végre nem a család levetett, leharcolt régi készülékeit kell hordaniuk. Ha valaki csak a Nokia menün ismeri ki magát, annak jó választás lehet, bár tény, hogy a konkurenciánál hasonlóan jó áron találunk még jobb tudású készülékeket is, ha kicsit keresgélünk.

A Nokia 2720 fold tesztkészüléket az /txt/hirek/kepek/xxl_20100511.jpg biztosította számunkra, melyet ezúton is köszönünk.