Nokia_2650

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.57

Tudás: 5.86

Minőség: 6.29

Értékelés: 6.24 | Szavazatok: 7


Már nem új a nap alatt, hogy a Nokia is gyártani kezdte a kinyitható telefonokat. A nyár környékén kezünkbe vehettük a 7200-t ami azon túl, hogy szétnyitható volt, még szőrös is, meg drága. Viszont kétségkívül egyedi. Nem kevésbé mondható egyéninek a nemrég piacra dobott 2650 is, amit jelen tesztünk során be is mutatunk a telefonguru.hu olvasóinak.

Külső
A 2650 színeiben harsány, fényes műanyag előlapjának köszönhetően feltűnő, és feltűnést keltő telefon. Pedig a design minimálnak mondható, tetején süllyesztett márkajelzés is csak ezt a finomságot sugallja. Mégis odavonzza a szakértő, és az inkább csak műkedvelő szempárok mindegyikét. Dimenziói: 85 x 46 x 23 mm, kicsit talán vékonyabb lehetne, de összegségében jó. Érdekes, hogy a készülékház nem X press on, amit a 2xxx sorozatról, szinte elvárnánk. A hátlap leszedéséhez viszont egy újfajta pöcköt applikált a gyártó, ami zárszerűen rögzíti az akku fedelet. Az akkumulátort azonban felesleges kiszednünk a helyéből, ugyanis a SIM kártya nem itt tárolható, hanem a monitor felére eső rekeszben a készülék külső részén. Sajnos már külső gombok nincsenek, ezért példának okáért a hangerő szabályozás sem megoldott. A telefont amint először szétnyitjuk hirtelen égnek áll a hajunk. De akárki hozzáér, azonnali impressziói támadnak. A papírhatású belső, több részre osztott -természetesen műanyag- ágyból tevődik össze. Érintése selymes, színvilága fehér. A billentyűzet ebbe beékelődve helyezkedik el, ezért ez sem cserélhető. Jól el vannak választva egymástól a gombok, de ennek ellenére odafigyelés kell a nyomkodáshoz. A négyirányú navigációs gombokat, sarkosan körbe veszik a ki-bekapcsolók, és a menübe lépő gombok. A monitor sajnos csupán 4096 színű 128 X 128 képpontos, nagyfelbontású kijelző. Talán homályos egy picit a kép, lehetne kontrasztosabb is a képkezelés.

Belső
Mivel egy Series 40 oprendszert használó telefon esetében belső bővíthető memóriáról nem beszélhetünk, ezért azon túl, hogy a menü szabvány módon egyszerű, logikus, és 2 nézet típusból is kezelhető, mást nem igazán tudunk róla elmondani. A telefonkönyvben 256 bejegyzés tárolható el, mindegyikhez 5 különböző bejegyzés társítható. Természetes, hogy az SMS-en kívül MMS is küldhető/ fogadható vele, s érdekes, hogy az üzenet érkezésekor a Led fényjeleket ad, amit akár a becsukott állapotban is könnyen észrevehetünk. Szintén említésre méltó, hogy a hagyományos kép, hangfájlokon túl MIDI dallamokat is küldözgethetünk továbbá, hogy kategóriájában nem jellemző módon 50 üzenet is eltárolható. A t9 szótár 5 nyelven áll a rendelkezésünkre. A naptár szintén egy a kategória csúcsának mondható programként lett megalkotva, ugyanis a bejegyzések a megbeszélések egyszerű időzítésére, a szabad- és a foglalt időpontok megtekintésére, valamint az egymást követő napok átnézésére ad lehetőséget. Titkári funkcióival összegségben meg voltunk elégedve, mint kezelés, mint grafikai szempontokat figyelembe véve, ezért a számológépben, átváltóban, ébresztőben és a fejlett visszaszámlálóban is pozitívan csalódtunk.
A szórakoztatáshoz ma már szinte nélkülözhetetlen kamera sajnos nincs integrálva, ez marad a fejlesztendő részlegek között.
Pár szó a játékokról: három alapvető játékkal volt szerencsénk találkozni, a Water rapid, a Bounce, valamint egy számunkra új foci program. Természetesen ezekhez az alapokhoz különböző modulok is letölthetőek, amihez a telefon java alkalmazást is tartalmaz.
Továbbá nagy segítségünkre van még a XHTML-böngésző ,WAP 1.2.1,DRM 1.0-val, GPRS: Class 4 (3+1); CSD; HSCSD. Testreszabhatóság tekintetében lehetne jobb, habár a képek, oplogók, csengőhangok igényesek, a hagyományos Led maximum csak be/ki kapcsolható.

Amit érdekesnek találtunk:
 • Nincs x-pressz-on előlap.
 • SIM kártyatároló kívül helyezkedik el.
 • Akku zár kapcsoló
 • Led jelzés a hívásoknál


Amin érdemes lenne változtatni:
 • Nincs kamera
 • A zárásnál könnyen odacsíphetjük az újunkat
 • Nincs külső kijelző
 • Csak 4096 színű a monitor
 • GSM 900/ 1800


Ami nagyon tetszett:
 • Egyéni gyorsbillentyű állítható be a jobb gombra
 • Lánc SMS 6X160karakter küldhető
 • MMS+ Midi csengőhangok
 • 50. tároló kapacitás
 • T9 szótár
 • GPRS
 • WAP
 • Xhtml
 • Java
 • Naptár


Összegzés:
A telefon kicsit olyan, mint ha egy kb. 1,5 évvel ezelőtti prototípust megtaláltak volna a fiókban, és hirtelen elkezdték volna árusítani. A színes kijelzőt eltekintve a telefon semmi innovatívat nem tartalmazott, bár az is csak 4096 színű volt. Furcsa, hogy a gyártó kamera nélkül is árul még új modelleket, miközben a nyáron már az 1 megapixeles kamerákat is beépítette egyes darabokba. Érdekes az is, hogy még a készülék töltője is a klasszikus nagyméretű Nokia volt. Persze a design, a méret és az ár tekintetében a telefon mindenképpen sikerre van ítélve, És tudván, hogy a Nokia csapata áll mögötte a minőségi szint is garantálva van.
 
Köszönjük az Nokia támogatását tesztünkhöz.

Nézze meg további tesztjeinket is! Nézze meg további tesztjeinket is!