Nokia 1661

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzat


Szavazás
Külső: 6.50

Tudás: 4.33

Minőség: 7.33

Értékelés: 6.06 | Szavazatok: 6


Nokia 1661 – olcsó mobil jó tudással

Annak ellenére, hogy egyessel kezdődik a számozása, egyáltalán nem ultrabuta a Nokia 1661 modellje. A legtöbb hírt a csúcskategóriás telefonokról kapjuk, azonban elég kevés szó esik egy igen nagy piaci részről, azokról, akik számára csak az alapfunkciók fontosak egy telefonnál. A 1661 ezeknek tökéletesen megfelel és néhány extrával meg is fejeli azokat.

/txt/hirek/kepek/kulso1_20100712.jpg

A belépő szintű Nokia 1661 egy icipici dobozban érkezett az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20100712.jpg -től szerkesztőségünkbe. A tényleg nagyon pici doboz csak a legszükségesebbet rejti, azokat is csak a lehető legkisebb helyen: így adott a telefon, az akkumulátor, a sztereó headset és a hálózati töltő. Sajnos kívülről is látható a spórolás, ehhez elég kézbe venni a telefont. A hátlap rendkívül csúszós műanyag, a többi viszonylag rendben van.

/txt/hirek/kepek/kulso2_20100712.jpg

A hátlapon csak egy Nokia logo és egy alig-bordó csík dizájnú csík található. Ez utóbbi szín egyébként a készülék teljes keretén körbefut. A 1661 tetején egy hosszú csík látható, ez zseblámpa, fénye megfelelő, egy átmulatott éjszaka után, amikor már a lépcsőházi világítás is kialszik, jó szolgálatot tesz. Esetleg rémisztgetni vele párunkat éjnek évadján.

/txt/hirek/kepek/kulso3_20100712.jpg

A mobil jobb oldalán csak a bordó csík található, a jobb felső sarokban kidudorodó bütyök a nyakbaakasztó helye. Ez az az árkategóriás telefon, ahol valószínűleg még tényleg nyakba teszik a készüléket. Bal oldalon a rendszercsatlakozó, a headset 2.5 mm-es csatlakozója és egy USB port található, bal alul pedig a mikrofon.

/txt/hirek/kepek/kulso4_20100712.jpg

Az előlapon a kijelző egy TFT technológiás, 1.8 colos képátlóval ellátott, 128×160 képpont felbontású változat. Extrém színmélységet és hatalmas kontrasztot ne várjunk, a finneknél még mindig maradt ebből a kijelzőfajtából a jelek szerint. A navigomb érdekessége, hogy a kinézete ellenére nem ötirányú, így mindig a bal felsővel kell leokézni, ha valamit szeretnénk.

A külsőre egyébként figyeltek a finnek, az előlap ugyanis a mostanában divatos csillogó fekete anyaggal, itt műanyaggal bevont változat, amely minőséginek tűnik (és ujjlenyomatgyűjtő). A gombok nyomáspontja rendben van, viszont nincs elég hely vertikálisan, nem eléggé elkülönítettek, de azért pár nap alatt átállhat rá az ember.

/txt/hirek/kepek/kij1_20100712.jpg

A menü ennél a telefonnál nem is S40, amit várna az ember, hanem egy még fapadosabb változat. Annak ellenére, hogy egy tényleg nagyon olcsó mobilról van szó, meglepően gyors a rendszer alatta. A 3×3 ikonos menü nem fog senkit összezavarni. A telefonkönyve a fő funkciókat tudja, maximum 500 kontakt eltárolására alkalmas a memória. Tud másolni SIM-ről telefonkönyvre és fordítva, mindkét listát meg tudja jeleníteni igény szerint, akad gyorshívás, számszűrés és még képeket is társíthatunk a névjegyekhez.

/txt/hirek/kepek/kij2_20100712.jpg

A Nokia 1661 mobillal lehet üzenetet küldeni és fogadni, azokat számolni is tudja. Egy SMS-t elküldhetünk akár több címzettnek is, a szövegbevitelt T9 segíti (nehezíti). A beállításokban említésre méltó a ritmikus világításjelzés, így talán könnyebben megtaláljuk a szobában villódzó telefont, meglepő módon tényleg sok, előre telepített téma található a mobilban, ehhez egy számtalan variációban módosítható színséma módosító is jár, valamint van automatikus billentyűzár.

Természetesen akad itt ébresztőóra is, amely elsőre kissé kaotikus jelleget ölt, az ember nem biztos benne, hogy ez most a menü vagy az almenü, de aztán konstatálni lehet, hogy nincs almenü, rögtön az egy szem ébresztő beállításaihoz dob a készülék. Érdekes, hogy az ébresztő akár még rádióval is ébreszthet bennünket reggel.

/txt/hirek/kepek/kij3_20100712.jpg

Extrának számít még a beszélő óra, amely magyarul képes beolvasni az időt. Ezzel a funkcióval egy bajom van. Nyilvánvalóan az volt az eredeti cél, hogy az idősek, akik nehezen olvassák a mobilt, egyszerűen megnézzék rajta, mennyi az idő. Na mármost ha annyira rossz a szemük, hogy az időt sem tudják leolvasni a kijelzőről, akkor hogyan fogják a menüben (na jó, Kedvencekben) megtalálni a még vékonyabb betűkkel írt Beszélő óra feliratot?

További külön opció az FM-rádió, amely gyakorlatilag a teljes multimédiát jelenti. A rádióhoz szükséges a headset, amely vezetéke antennaként funkcionál, valamint természetesen ki is hangosítható igény szerint a külső hangszóró segítségével. Az időt elüthetjük a Sudoku, a Beach Rally vagy a Snake Xenzia játékokkal.

/txt/hirek/kepek/kij4_20100712.jpg

Extra menüpont alatt találjuk a számológépet, az átváltót, a füzet nevű költséglistát, az időzítőt, a naptárat, a stoppert, a hangszerkesztőt és a zseblámpa funkciót is.

A gyári akkumulátor egy 860 mAh-s, BL-4C típusú változat, ez a telefon gond nélkül elketyeg vele akár egy hétig is, a rádió szinte az egyetlen extra, ami tényleg szívhatja az akksit. A Nokia 1661 jelenleg újonnan 13 ezer forintba kerül, használtan pedig már 7 ezer forintért is hozzájuthatunk. Ez utóbbi egy teljesen korrekt ár a tudásáért.

/txt/hirek/kepek/kij5_20100712.jpg

A Nokia 1661 mellett szól a nagy akkumulátor miatti hosszú készenléti idő, a zseblámpa-funkció, a bő tíz éve ugyanúgy, tehát egyszerűen kezelhető készülék és menü, valamint a könnyű súly és hogy kapunk mellé headsetet is. Ebben a kategóriában a headset nem általános tartozék, a rádió ellenére sem. Ellene szólhatna a nem véletlenül, olcsónak hatú műanyag burkolat, ám az árat figyelembe véve ez még belefér.

A Nokia 1661 tesztkészüléket az /txt/hirek/kepek/xxlgsm_20100712.jpg -től kaptuk, melyet ezúton is köszönünk.