myPhone 1080 Duro
5

A Telefonguru osztályzata
(1-5) osztályzatosztályzatosztályzatosztályzatosztályzatSzavazás

Külső: 5.50

Tudás: 5.50

Minőség: 5.50

Értékelés: 5.50 | Szavazatok: 2

Egy készülékre csak egyszer lehet szavazatot leadni!


myPhone 1080 duro – az élet egyszerűen

A myPhone frissen nálunk járt újdonsága még mindig az idősebb korosztálynak kedvez, ráadásul számos extra is jár hozzá. A főként olcsó és egyszerű mobilokat forgalmazó lengyel cég hazai képviseletét a Speedshop látja el, tőlük érkezett tesztünk főszereplője, a myPhone 1080 duro is. E mobilnak van még elődje, a karácsony előtt debütált myPhone 1055 és a myPhone 1060, azok még egyszerűbb tudást kaptak, ennek ellenére a célcsoportnak tökéletesen megfeleltek. A gyári csomagban a készüléken kívül találunk egy microUSB kábelt (tölti), egy hálózati töltőfejet, valamint egy alap sztereó headsetet.

Ami az 1080 duro külsejét illeti, egy tökéletes nagyimobilról beszélhetünk. Fizikai mérete 115×52×15 mm, tehát teljesen jól kézbe illik, se nem túl nagy, se nem túl kicsi. A mérlegen 123 grammot nyom, ez az okostelefonhoz illő méret azért adott, mert a hátlap fémből van, így csak a minőséget növeli. Az anyaghasználatra nem nagyon lehet panasz, sehol sem találkozni gagyi műanyaggal.

Az előlapon adottak a hatalmas gombok még nagyobb számokkal és betűkkel, a véglegekig leegyszerűsített menüben való navigáláshoz szükséges gombok, valamint az arányait tekintve kis méretű kijelző, amely 1.5 colos, felbontása 176×220 képpont és meglepő módon színes! Kissé negatívum, hogy a gombsor háttérvilágítása gyöszös, nagyon foltos és nem elég erőteljes, ez pedig a célcsoport időseknek éjszaka megnehezítheti a használatot. A megjelenítő felett a bal sarokban látható kék gomb a Bluetooth bekapcsolását szolgálja alapesetben, de személyre szabható a funkciója (rendezvények, számológép, naptár, ébresztő, rádió). A jobb oldali betét a hívásokat és a töltöttséget jelzi.

A szürke telefon bal oldalán a hangerőgomb található, a jobb oldalon pedig a LED lámpa és a képernyőzár két kapcsolója. Mindkét oldalon recés betét található körben, ez hivatott a csúszástól megvédeni a készüléket. Alulra került a 3.5 mm-es jack dugó és a microUSB csatlakozó, míg felül a LED lámpa és a nyakbaakasztó helye látható.

A hátlap legnagyobb dobása a fém megoldás. De nem is egy vékony kis valamit kell elképzelni, a szálcsiszolt fém hátlap ugyanis rendkívül nehéz és igen vastag, ez tehát – ha csak rajta múlik – biztosan megvédi a telefont a leesés okozta károktól. Az ezüst betét fölött helyezkedik el a hátlapi hangszóró, az 1.1 megapixel felbontású kamera, valamint a szinte már kötelező piros SOS gomb. Ez utóbbi billentyű hosszú megnyomása esetén az előre beprogramozott számot hívja és ha háromszor nem sikerült, üzenetet is küld.

Bekapcsolás után a főképernyő tárul elénk, a kijelző a tudásához képest nagyon szépen adja vissza az információkat, kifejezetten tetszetős. Külön tetszett a nagy betűk és számok használata. Testre szabni túlzottan persze nem lehet a myPhone 1080-at, de a célcsoportot valószínűleg legfeljebb csak összekavarnánk a más háttérképpel és a fekete helyett a narancs témával – gyárilag ez a kettő található meg. A kijelző alatti középső gombot sűrűn használjuk majd, a lefele funkció a telefonkönyvet hozza elő, felfelé pedig a menübe léphetünk be. Mondjuk érhetetlen, hogy ezt miért nem inkább valamelyik szoftgombra programozták, az Üzenet és a Kamera ugyanis nem módosítható a főképernyőn.

Az alapfunkciók tényleg fapadosak, a telefonkönyvlistában például egy névhez egy szám társítható, összesen ötszáz kontakttal és kész passz, ja igen, hívócsoportba rendezhetjük őket, van gyárilag feketelista és gyorshívókat is menthetünk a numerikus gombsorhoz (ehhez a csillag gombot kell hosszan megnyomni). Ugyanígy nem bonyolították túl az üzenetkezelést, a régi szokás szerint időrendben jeleníti meg az SMS-eket. Tetszett az a régi Sony Ericssonos megoldás, hogy miközben írjuk az üzenetet, az egy gombhoz tartozó összes betűt kiírja a készülék, így lényegesen könnyebb a betűk keresése.

Média címszó rejti a zenelejátszót (tárhely az opcionálisan megvásárolható microSD kártyán lesz), az FM rádiót, amelyhez szükséges a headset, és fut a háttérben is, de itt találjuk még a fotókat, a saját fájlokat és a kamerát. Ez utóbbi 1.1 megapixeles fotókat tud készíteni, ahhoz képest nem is rossz minőségben. Állítani szinte semmit sem lehet a szoftverben, videót rögzíteni nem tud. Ébresztőből négy jutott, a számológép persze alap, van diktafon, a Rendezvények címszó alatt futó alkalmazás valójában születésnap-jegyzet, itt rejtőzik a 2.0 Bluetooth, a naptár pedig egyenesen vicces, ilyen pici betűket és számokat azok biztosan nem tudnak kiolvasni, akiknek szükségük van az ilyen jellegű telefonra.

Nokia mintára találhatók felhasználói profilok (általános, néma, fülhallgató és Bluetooth), ezeket személyre szabhatjuk. A telefon beállításaiban módosítható az LCD kijelző fényereje, a háttérkép, van ugye két témánk, van magyar nyelv benne, valamint a sokak által sok-sok éve hiányolt automatikus ki- és bekapcsolás! Összesen négy időpontot adhatunk meg ezekre a funkciókra. Érdekes, hogy már ebben a kategóriában is használható a repülés mód (tehát amikor a GSM hálózatra nem kapcsolódik fel a mobil, így se hívás, se SMS nem érkezik és nem indítható).

Nagyon sokat segíthet az időseknek az a tényleg roppant hasznos, ám kikapcsolható opció, amely a numerikus gombsor bármely billentyűjének lenyomásakor bemondja, mit nyomtunk le. Fiatalabbakat 10 másodperc alatt az őrületbe lehet vele kergetni, de poénnak jó. A beépített 1200 mAh-s akkumulátor rendkívül sokáig bírja, a gyári adatok szerint, a nálam járt öt nap alatt közel sem merült le. Bár a huszonnyolc ezer forintos ár nem túl barátságos, valójában egy rendkívül egyedi és kategóriájában valóban okos készülékről van szó és két év garanciát is adnak hozzá.

A myPhone 1080 duro teszthez a készüléket a Speedshop biztosította, amelyet ezúton is köszönünk.